Fischer: Lxh2 of het verkeerde a6-moment?

Door de film Pawn Sacrifice is de match Fischer-Spasski (1972) weer actueel. Aandacht is er ook voor de opmerkelijke zet Lxh2 van Fischer in de eerste partij. Een van de grootste blunders in de WK-geschiedenis, wordt die zet wel eens genoemd.

Wim van der Wijk onderwierp de zet aan het oordeel van meerdere computerprogramma’s en zag wat hij al vermoedde. Het stellingsoordeel schoot omhoog voor wit (Spasski), maar niet spectaculair. Van der Wijk vond diverse remisemotieven (die de computers niet altijd zien) en vermoedt dat Fischer er ook van uitging dat die er voldoende waren. Vraag blijft wel waarom hij het dan speelde. In plaats van Lxh2 te spelen had hij ook een andere zet kunnen spelen en remise kunnen aanbieden. Dat was vast aangenomen. Een winstpoging kun je het nauwelijks noemen. Misschien toch een blunder? Het zoekwerk van Van der Wijk verdient in elk geval onze aandacht want de eindspelmotieven zijn leerzaam.

Hier zijn verhaal op de HSG-site.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.