Geslaagde lezing Bianca de Jong-Muhren

WGM Bianca de Jong-Muhren gaf op 10 december een zeer geslaagde lezing over het Nederlands damesteam tijdens het EK in november. Ze was gekomen op uitnodiging van Schaakvereniging Schaesberg.

Ze vertelde over de Stichting ChessQueens. De stichting is ruim een jaar geleden opgericht door de 5 dames van het Olympiadeteam, Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Anne Haast, Lisa Schut en Bianca zelf. Het doel is om budget te vergaren voor trainingen en om het damesschaak in het algemeen te bevorderen. Met het vergaarde budget werd Mykhaylo Oleksiyenko aangesteld als coach en werden diverse trainingssessies georganiseerd, zo vertelde Bianca. Ook speelden de dames diverse toernooien, vaak samen, waaronder het HSG Open en het BPB Limburg Open.

Bianca vertelde ook over het verloop van het toernooi. Alle 9 wedstrijden werden kort besproken. Ook ging ze in op de voorbereiding voor de wedstrijden en de rol van de 2 coaches. Naast Oleksiyenko was namelijk ook Jeroen Bosch als trainer meegegaan naar Reykjavik. Helaas moest ChessQueen Lisa Schut kort voor het toernooi afzeggen. Anna-Maja Kazarian kreeg hierdoor de kans om haar debut te maken in het Nederlands damesteam. Helaas zat een topklassering er niet in; voor de heren evenmin overigens. Één jaar ChessQueens heeft zeker zijn vruchten afgeworpen, maar ze zijn er nog niet, zo concludeerde Bianca. Wel was er individueel succes. Anne Haast behaalde haar 2e IM-norm, die telt voor 20 partijen. Daarmee hoeft ze nog maar een paar ratingpuntjes te winnen voor te titel. Anna-Maja won de bronzen bordmedaille en een WIM-norm.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.