Speciale avond in De Fabriek over Fischer-Spassky

De schaakwedstrijd tussen het Amerikaanse schaaktalent Bobby Fischer en de Russische regerend wereldkampioen Boris Spassky is de annalen ingegaan als ’de match van de eeuw’. Niet alleen de twee schakers namen in 1972 in Reykjavik plaats achter het bord; ook de Koude Oorlog speelde mee. De politieke leiders van het kapitalistische Amerika en de communistische Sovjet-Unie bemoeiden zich met de wedstrijd, zegt internationaal schaakmeester, schrijver en presentator Hans Böhm. ,,HenryKissinger heeft Fischer zelfs gebeld. Via het schaakbord moest hij de Amerikaanse hoop doorgeven. Zo verging het Spassky ook. Beide landen wilden via het WK hun gelijk halen, waardoor de wedstrijd veel meer lading kreeg.’’’Pawn sacrifice’ vertelt het verhaal van de legendarische wedstrijd, met Tobey Maguire in de rol van Fischer en Leiv Schreiber als Spassky. De film is 17 december te zien tijdens een speciale schaakavond in De Fabriek. Böhm speelt een potje simultaanschaken en verzorgt de inleiding en nabespreking.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.