Goud van Oud

De veelheid van toernooien en de snelheid van communicatie zijn heden ten dage zodanig dat het schrijven van toernooiboeken of zeer uitgebreide verslagen een hopeloze exercitie is geworden. Dat is wel jammer, want het verleden heeft ons op dit punt veel moois opgeleverd.

Naar aanleiding van het Stauntontoernooi in Groningen in 1946 werd een fraai toernooiboek geschreven door Euwe en Kmoch. Met een hoofdstuk hoe het tot dit toernooi was gekomen, een hoofdstuk waarin elk van de spelers werd voorgesteld aan de lezer en een verslag van alle ronden met alle partijen. Die partijen werden ook nog eens kort geanalyseerd. Het is dan ook een kloek boek geworden, duidelijk bedoeld voor nauwgezette bestudering.

Het toernooiboek van het AVRO schaaktoernooi uit 1973 was al een stuk kleiner. En journalistieker. Dit geldt eens te meer voor het boekje dat Hans Böhm en Jan Mulder schreven over de “Wereldtweekamp” Schaken van 1985. De rol van Jan Mulder was duidelijk: zorgen voor de luchtige stukjes, het ging duidelijk niet alleen meer “om de zetten”.

Naast deze toernooiboeken waren er ook krantenverslagen. Belangrijk, maar minder diepgravend. Die krantenverslagen zijn inmiddels ook dood of op sterven na.Lees verder…

1 Comment

  1. Avatar
    Michel Hoetmer december 17, 2015

    Beste Manuel,

    De link brengt me niet de rest van het artikel. Misschien dan toch maar het hele artikel hier plaatsen?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.