Eindspelfinesses 50 – deel 1: Kerstpuzzels

Krijgt u wel eens een eindspel op het bord in uw partijen? En was u tevreden over de afloop? Of knaagde er iets waarvan u later dacht: “Dat had ik anders kunnen spelen?”

Schaaksite biedt een eindspelrubriek aan waarin u uw kennis kunt opfrissen of eventueel uitbreiden. De internationale meesters Twan Burg en Herman Grooten zullen op frequente basis u proberen bij te praten over diverse eindspelfinesses.

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk verschijnt op Schaaksite weer eens een aflevering van deze serie. Niet zomaar een aflevering, maar de 50ste van een serie die we altijd met veel plezier hebben samengesteld.

Vanwege dit kleine lustrum hebben we een fles champagne opengetrokken en deze aflevering zelfs gesplitst in twee delen. Vanwege de feestdagen bieden we u een uitgebreide quiz aan. In het eerste deel probeert Herman uw grijze cellen tijdens de Kerstdagen aan het werk te zetten met vermakelijke en soms melodramatische momenten uit de eigen (eindspel)praktijk. Het tweede deel wordt door Twan verzorgd rond Oudjaar.

Vandaar de titelgeving:

 • Deel 1: Kerstpuzzels
 • Deel 2: Oudejaarspuzzels

De oplossingen hiervan zullen we op 8 januari publiceren. Nog een kleine toelichting bij Deel 1. De puzzels zijn op een bepaalde manier geclusterd. Per cluster krijgt u twee opgaven voorgesteld, waarbij de clustering er als volgt uitziet:

 • 1. Pionneneindspel
 • 2. Paardeindspel
 • 3. Lopereindspel
 • 4. Eindspel van paard tegen loper
 • 5. Toreneindspel
 • 6. Toren tegen pion
 • 7. Dame-eindspel

Alvast heel prettige Kerstdagen toegewenst en veel plezier bij het oplossen!

1. Pionneneindspel

OPGAVE 1.1
Wit heeft een ‘half’ pionnetje meer. Kan hij tot winst komen of moet hij zich verzoenen met remise?

OPGAVE 1.2
Wit heeft zojuist afgewikkeld naar een pionneneindspel omdat hij ervan uit gaat dat hij dit niet kan verliezen. Kan zwart echter toch winnen? En zo ja, hoe dan?

2. Paardeindspel

OPGAVE 2.1
In deze remise-achtige stelling dacht de witspeler de remise even te kunnen forceren. Dat deed hij met 68. Pc6 Is dat correct?

OPGAVE 2.2
Er zijn diverse mogelijkheden om voordeel te behalen. Maar wat is nu de meest handige wijze om af te wikkelen naar een gewonnen eindspel?

3. Lopereindspel

OPGAVE 3.1
Zwart staat er goed voor omdat veel pionnen van wit op de voor hem verkeerde kleur staan vastgelegd. Hoe boekt hij vooruitgang?

OPGAVE 3.2
Hoe komt zwart verder?

4. Eindspel paard tegen loper

OPGAVE 4.1
Hoe wikkelt zwart af naar een gewonnen eindspel?

OPGAVE 4.2
Zwart heeft met hard werken een pionnetje gewonnen. Toch lijkt de winst nog ver weg, tenzij er iets bijzonders aan de hand is. Ziet u wat hij kan doen?

5. Toreneindspel

OPGAVE 5.1
Wit heeft (tijdelijk) twee pionnen meer, maar er staan er twee op de nominatie verloren te gaan, waardoor remise de meest waarschijnlijke uitslag lijkt. Zit er toch nog iets slims in voor wit?

OPGAVE 5.2
Wit heeft een voorbeeldig eindspel gespeeld, maar nu moet hij nog de kroon op zijn werk zetten. Hoe kan hij dat doen?

6. Toren tegen pion

OPGAVE 6.1
Hoe kan wit nog met een blauw oog wegkomen uit deze netelige situatie?

OPGAVE 6.2
De stelling is remise maar dan moet zwart het wel goed doen. Er zijn drie belangrijke kandidaatzetten. Kies uit:

A) 1… c4

B) 1… Txh6

C) 1… Kb5

7. Dame-eindspel

OPGAVE 7.1
De witspeler heeft onderkend dat hij verloren staat en hij probeert een laatste schwindel met 46. d6!? Hoe moet zwart hierop reageren?

OPGAVE 7.2
Met welke zet kan wit zichzelf goede winstkansen verschaffen?

Succes!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

 1. Avatar
  Enno Noordhoff 31 december 2015

  Klopt het bijschrift bij puzzel 4.2 wel? Er staat dat zwart een pionnetje heeft gewonnen, maar dat is niet te zien in de diagramstelling. Ontbreekt er een pion op het bord, of is het bijschrift onjuist?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.