Belevenissen van een arbiter: Er klopt iets niet met de klok!

Er zijn weleens van die dagen dat het allemaal niet zo mee zit. En dat het spreekwoord ‘een ongeluk(je) komt nooit alleen’ bewaarheid wordt. Voor mijn gevoel overkwam mij vorig jaar september zo’n dag tijdens de eerste ronde van de KNSB-competitie. In Delft ben ik aangewezen voor een dubbelwedstrijd bij DSC Delft. Lekker dicht bij huis, buiten schijnt een rustig najaarszonnetje. Hulp van een stagiair. Wat kan mij verder vandaag overkomen?

Voor aanvang stel ik met behulp van de stagiair de klokken in voor het eerste team van DSC Delft wat tegen Purmerend gaat spelen. Het zijn DGT 2010 klokken. Zeven daarvan hebben een blauwe band, dat wil zeggen dat ze van een nieuwere serie zijn. Dan kan je optie 19 gebruiken, een vaste instelling op de klok die gelijk is aan het KNSB-speeltempo. Dan is het: ok, bevestigen en klaar. Drie klokken hebben die blauwe band niet en kunnen van een oudere serie zijn. Dan kan je beter het tempo handmatig onder optie 21 instellen in verband met een bug in de software bij optie 19. Die drie klokken zijn voor mijn hulp van deze dag. Als ik even later er een controleer blijkt dat deze niet goed ingesteld staat. Ik roep hem erbij en laat hem zien hoe de klok correct ingesteld moet worden. Hij knikt begrijpend en gaat naar de andere klokken om die opnieuw in te stellen. Ook weer opgelost, bijna tijd om te beginnen!

Zo rond half vier staat er ineens iemand voor mijn neus: “Volgens mij klopt er iets niet met de klok bij bord 8. Ze zijn bij zet 30 en hebben nu ineens de 30 minuten extra tijd erbij gekregen!” Potjandorie, hoe is dat nu mogelijk? Terwijl ik naar de klok loop besef ik wat de oorzaak is. Net als bij de andere twee klokken is de zettenteller in eerste instantie op 30 gezet in plaats van 00. De stagiair is vergeten die derde klok weer goed in te stellen! En nog erger: Ik ben vergeten te controleren of die twee klokken van de oude serie goed gecorrigeerd zijn! Ik baal als een stekker. Met de klok in mijn hand loop in naar mijn tafel om de juiste kloktijden op te schrijven. Juist nu weigert mijn pen dienst te doen. Na even flink wat geschrapt te hebben doet hij het weer maar mijn humeur knapt er niet van op, mede omdat tegenstander Giel Spaans duidelijk zijn ongenoegen laat blijken en teamleider Ton de Veij al gelijk dreigt om een protest in te dienen. In een poging de klok snel opnieuw in te stellen, doe ik het tot twee keer toe halverwege fout waardoor ik twee keer opnieuw moet beginnen. Dit schiet niet op. Als ik eindelijk de klok weer terugzet naast het bord wacht mij nog een onaangename verassing: Of ik heb de tijden verkeerd opgeschreven of ik heb verkeerd gerekend maar ik heb één speler tien minuten te weinig gegeven! Shit! Nog maar een keer de klok oppakken en bewerken.

Ondertussen gaat ook het beklag van de Purmerenders door. Joram op den Kelder – aan zet – zit al een poosje in tijdnood en zou hierdoor flink bevoordeeld zijn omdat hij zo gratis bedenktijd krijgt. Die vlieger gaat echter niet op. Ik heb hem in de gaten gehouden. Hij keek even verward om zich heen en wandelde toen van zijn bord weg. Hij heeft nu net weer plaatsgenomen en wacht tot de partij weer voortgezet kan worden. Als de klok eindelijk met de juiste tijden weer naast het bord staat, hoef ik niet meer op de startknop te drukken. Giel Spaans heeft er geen zin meer in. Hij heeft al lang moeten wachten totdat hij aan zijn partij kon beginnen omdat Joram op den Kelder erg laat was, en nu dit weer. Hij heeft net remise aangeboden en dat bod is aangenomen door Joram. Ook Ton de Veij loopt nog wat na te mokken. En terecht Dit is geen beste beurt. Meer als mijn excuses maken, kan ik niet doen. En de dag begon nog wel zo goed!

Dit seizoen ben ik ze weer tegengekomen. Het is oktober en ik ben wedstrijdleider bij DD – Eggert Purmerend in het Nationaal Schaakgebouw in Den Haag. Weer een dubbelwedstrijd, want op verzoek neem ik het tweede van DD er ook maar bij. Voor deze wedstrijden komen er allemaal DGT XL klokken uit de kast “En”, zo verzekert men mij, “het KNSB-speeltempo staat ingesteld op nummertje twee van de handmatige instellingen”. Met drie man posteren we de klokken naast de borden en controleren voor de zekerheid het tempo wat bij nr. 2 ingesteld staat. Groot is mijn verbazing dan ook als Martijn Otten van DD in de namiddag mij komt melden dat er iets niet klopt met de klok. Hij en zijn tegenstander Yong Hoon de Rover hebben niet de juiste hoeveelheid tijd erbij gekregen voor de tweede periode! Er is 1.30 bijgekomen in plaats van 0.30! De oorzaak is nu niet belangrijk. Snel oplossen wel. Als ik naar hun bord toeloop zie ik teamleider Ton de Veij net de andere kant op lopen. Ik pak de klok en haal snel dat uur teveel van hun tijd af. Bij het terugzetten kijk ik opzij en zie Ton de Veij in gedachten verzonken bij een bord verderop staan. Hij heeft niets in de gaten gehad en zo blijf ik nu gevrijwaard van zijn toorn!

1 Reactie

  1. Avatar
    coenj 24 december 2015

    Bij mij gebeurde in de derde ronde iets vreemds. Bij een dgt2010 met blauwe balk had ik optie 19 ingesteld. Na enkele zetten meldden de spelers, terecht, dat de tijd van één speler niet klopte. Er was tijd bij gekomen. Toch weet ik zeker dat optie 19 was ingesteld, dat bleek ook toen ik de klok uit en weer aan zette. Optie 19 verscheen direct in beeld. Heeft iemand dit vaker gezien?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.