Vals spel tijdens Groningse vierkampen?

Op het vernieuwde Schaakfestival Groningen, nu Chess Festival Groningen geheten, werden afgelopen week voor het eerst vierkampen georganiseerd. Naar men zegt viel dat in goede smaak. Ook mij leek het wel wat. Geen underrated kinderen zoals in de Open C groep, maar voornamelijk eenvoudige huis-tuin-en-keukenschakers. Ik weet inmiddels hoe ik mijn eigen soort spelers tegemoet moet treden. Gewoon slome zetten doen en wachten op de elementaire fouten die de tegenstander onvermijdelijk maakt. Ingedeeld in de op een na onderste groep werd ik op mijn wenken bediend. Twee keer won ik met tamelijk gemak.

In ronde drie was remise voldoende om de hoofdprijs te incasseren. Maar natuurlijk was me dat te min. Verplicht aan de snel binnen mijn groepje opgebouwde reputatie zou ik dat derde potje ook wel even winnen. Om eerlijk te zijn, zelf twijfelde ik daar nog het minst aan.

Het verliep anders. Plotseling werd ik geconfronteerd met een onverwacht sterk spelende Erwin Kok. Tegelijkertijd maakte ik de fout af te wijken van de in mijn eerdere partijen bewezen strategie. Ik meende een in mijn ogen dubieuze witte opening met agressief spel te moeten beantwoorden: 1. b3 d5 2. Lb2 Pf6 3. e3 c5 4. Pf3 Pc6 5. c4 e6 6. Pc3 d4 7. exd4 cxd4 8. Pb5 e5 9. De2. Nu voelde ik mij in de problemen gebracht en nam een ellenlange denkpauze. Het ene deel besteedde ik aan het voortdurend checken of ik in de liefst vier(!) diepe ruilvariant waartoe ik uiteindelijk overging (9..,Lg4 10. Pbxd4 Pxd4 11. Lxd4 Dxd4 12. Pxd4 Lxe2 13. Pxe2) behalve een pion niet nog een extra stuk kwijtraakte, het andere aan het zoeken naar een betere oplossing.

In het middenspel bleek desalniettemin de nodige compensatie voor de ingeleverde pion. Ik kende een sterke fase en toen ik met 23.., Lg3+ 24.Kd2,Lg3+ de pion terug veroverde en de witte stelling een nogal geruïneerde aanblik bood, verwachtte ik alsnog de partij naar mij toe te trekken. Of zoals iemand zei: "de rest had een kwestie van techniek moeten zijn".

foto Harry Gielen, nabewerking Erwin Kok

Het kwam er niet van. Tijdgebrek en vermoeidheid eisten hun tol. De speelzaal werd leger en leger en ik kreeg het koud. Het meest van al echter werd ik getroffen door de merkbaar groeiende verbetenheid en concentratie die zich meester maakte van opponent Kok. De eerste uren van de partij waren misschien voor mij geweest, de laatste waren duidelijk voor hem. En het was alsof hij speciaal dit moment had afgewacht en met opzet al zijn gespaarde tijd verbruikte om mij met 100% zekerheid op de knieën te krijgen. Stukje bij stukje voltrok hij – in een afgezien van twee wanhopig wachtende arbiters en een enkele fotograaf die zijn kans schoon zag allang verlaten zaal – het vonnis.

Ik rook geen onraad. Ik was vervallen in oude fouten en mechanismen. Verslagen met eigen middelen. Niks aan te doen, jammer dan, over tot de orde van de dag.

Ondertussen zijn we twee dagen verder. En de zaak heeft een compleet nieuwe wending gekregen. Jawel. Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat een en ander geen zuivere koffie was. Op internet circuleren berichten dat er – schrik niet – sprake was van regelrecht vals spel. Het moet gezegd, het zou in elk geval de opvallende wederopstanding van Kok vanuit totaal verloren positie verklaren.

Voor de duidelijkheid: ik heb noch met vals spel, noch met beschuldigingen in die richting, noch met enige berichtgeving erover ook maar iets te maken en sta daar volledig buiten. Als u er meer van wilt weten lees dan hier ….

10 Comments

 1. Avatar
  Klaas Schaak december 26, 2015

  Wat een bizar verhaal is dit Sake Jan.

  Het is geen 1 april :) en zoiets verzin je niet voor de grap lijkt me,dus het zal wel echt gebeurd zijn.

  Het wordt in elk geval eerlijk opgebiecht, dat wel.

  Ik ben benieuwd naar de reactie van hoofdarbiter Aart Strik.

 2. Avatar
  TheVoiceOfReason december 26, 2015

  Diep en diep triest. Dat hij op dag 2 niet eens Bxe2 zelf kon vinden ook…

 3. Avatar
  coenj december 26, 2015

  Dit is wel een grove beschuldiging van Roelof Kroon. Zeker de manier waarop deze wordt geuit, door het erui te laten zien dat Kok dit zelf heeft geschreven. Ik neem tenmiste aan dat dat niet zo is. Kroon zal toch echt met bewijs moeten komen anders zou Kok zelf een schadeclaim kunnen indienen.

  Het doet een beetje denken aan een incident van een paar jaar geleden. Anna Rudolf – jawel, miss Strategy – werd er door 3 GM’s van beschuldigd adviezen door te krijgen via…. haar lipbalsem! De GM’s hadden geen enkel bewijs. Ze hebben de toen zeer jonge Anna wel mentaal gebroken, waardoor ze in de laatste ronde, tegen één van de aanklagers, blunderde en in tranen de zaal verliet. Gelukkig heeft het haar er niet van weerhouden haar carrière voort te zetten en is inmiddels IM.

 4. Avatar
  Avdg december 26, 2015

  UNITY 3D/ Fritz 13 (2812)

  Dat is een slechte schaakengine, Magnus Carlsen is zelfs nog beter.

 5. Avatar
  Eric van t Hof december 26, 2015

  Of dit nu wel of niet humoristisch is, daar valt over te twisten. Maar volgens mij is dit gewoon satire.

 6. Avatar
  sake jan de boer december 27, 2015

  Allen dank voor al deze meelevende reacties. Het is inderdaad zeer bizar en te triest voor woorden. Ook heel juist, dat over die Bxe2. Zelfs ík zag het. Dat ik van deze prutser verloren heb maakt het dubbel zuur. En niet dat het mij om het geld gaat, integendeel, maar toch: het heeft me wel 20 euro gekost.

  Kroon en arbitrage hulden zich (tot vandaag) in een stilzwijgen. Zeer teleurstellend. Nader speurwerk op het internet bracht dit schaakverslag boven water. Het betreft de KroKo combinatie, een organisatie die zijn thuisbasis heeft in de Groningse dorpen Usquert en Ten Boer en opgezet is door de heren Kroon en Kok. Zoals er uit blijkt deinzen deze heren er niet voor terug hun eigen kinderen in te zetten in hun combines. Hoe de kwestie van het (vermeende?) valse spel op de Groningse vierkampen nu precies in elkaar gezeten heeft zal wel altijd onopgehelderd blijven, maar we mogen aannemen dat het een KroKo komplot is geweest, oftewel een KroKoKo.

  Satire? Hm… Klinkt zeer diepzinnig … Moet ik nog eens over nadenken. Het zou betekenen dat ik er in dat geval zelf ook ingetrapt ben …

  Hoe dan ook, ter geruststelling voor iedereen: vandaag, op derde kerstdag, kort voor de aftrap van dag zes, hebben alle betrokkenen zonder dat er nog een woord aan vuil gemaakt is elkaar krachtig de hand toegestoken. Zo wint uiteindelijk de vredesgedachte. Ook op het Chess Festival Groningen. En dat is mooi. Want zo zijn we in het noorden ook wel weer. Wat gebeurd is, is gebeurd. Nu zand erover …

 7. Avatar
  Jeroen Schuil december 28, 2015

  Hahaha, prachtig stukje van Roelof! Roland Kroezen die mbv de lichtknopjes de weerstand in het 4G netwerk beïnvloedt :)

  Ik heb zitten genieten. Wel een mooie bril overigens.

 8. Avatar
  Bazman december 29, 2015

  Wat ik curieus vind in dit verhaal is dat meestal het " vals spel " zich afspeelt ergens rond de koers van 2300 en hoger. Ingewijden kennen de voorbeelden van melkpak tot aan Georgische IM’s .

  Hier er gaat het om iemand van 1386 die in de laatste 5 jaar nooit hoger is gekomen dan 1463. Wat drijft zo iemand om tot dit soort maat regelen over te gaan zonder zelf inventief of bij gebrek aan een beter woord, intelligent genoeg te zijn om het schaakspel beter te begrijpen op eigen kracht.

  Dat wil natuurlijk niets zeggen over alle schakers van die sterkte sake jan heeft zelf een behoorlijk toernooi in Zeeland gedraaid afgelopen zomer

  Stuitend

 9. Avatar
  DutchKing januari 05, 2016

  Hahaha, Erwin, Roelof en Sake Jan, ik ben echt van de bank gerold van het lachen. Geniaal gevonden, Groningse humor op zijn best, complimenten !!!

  Voor degenen die het niet als humor inzien, of zelfs maar de geringste twijfel hebben dat het een grap betreft …….. jammer zeg. :/

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.