Dick de Graaf wint afgemeten Oliebollentoernooi BSV Bennekom

BENNEKOM – Dick de Graaf heeft met een score van 5 uit 5 afgemeten het Oliebollentoernooi 2015 van BSV Bennekom gewonnen. De schaker uit Bunschoten liet geen enkele keer met zich sollen. Hij hield spelers als IM Sander van Eijk en de regionale cracks Stefan Bekker en Hotze Tette Hofstra achter zich. Er kwamen uiteindelijk 64 schakers naar Bennekom.

Het werd de avond van Dick de Graaf in denksportcentrum De Commanderij. En niet zoals bijna gebruikelijk van internationaal meester en speler van SV Wageningen Sander van Eijk. Tot zijn eigen verbazing was de krachtpatser uit Bunschoten niet te kloppen in de sterkste groep van het traditionele Oudejaarstoernooi. Geen zee was hem te hoog.

Dick de Graaf (rechts) tegen Stefan Bekker (Foto Rini Kreeft)

Opvallend wel dat de winnaar de dure champagne als hoofdprijs liet staan. Hij koos voor een doos chocolade. ,,Voor mij vrouw. Ik ben immers de hele avond weggeweest’’, verklaarde De Graaf zijn opvallende actie. En op de vraag hoe het zo kwam, riep hij: ,,Ik weet het ook niet.’’ En hij voegde daar gekscherend aan toe: ,,Ze hebben me, denk, ik laten winnen.’’

Waar of niet, zeker is dat De Graaf ongenaakbaar was. Al in de eerste ronde was het prijs. Stefan Bekker, van eersteklasser Wageningen en na Van Eijk de speler met de hoogste rating, verloor. Ook Richard Vedder, die voor hoofdklasser En Passant speelt, werd aan de zege kar gebonden. Plaatselijk favoriet Hotze Tette Hofstra moest in de derde ronde de eer aan De Graaf laten.

Nadat Jeroen Schuil (Amersfoort) het hoofd tegen De Graaf in de schoot had gelegd, moest ook Van Eijk het punt inleveren. De tegenwoordig in Zaltbommel wonende titelverdediger, werd niet eens tweede. Die plek was voor Bekker. Wel met 1,5 punten minder dan De Graaf. Van Eijk eindigde als vierde en Vedder eiste de derde plek op. Schuil werd vijfde met één punt op het conto, terwijl Hofstra, dankzij een remise tegen Bekker in de slotronde, de hatelijke nul nog wegwerkte.

De winnaars in de overige groepen zijn: Gerard Otten, Ron Flohr, Noël Bovens, Diederick Vos, Jeffry van Swieten, Albert Bootsman, Ben Zee, Lodewijk Entrop, Harry Vos en Rijk van de Pol.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.