Sipke Ernst wint ook laatste partij van Lucas van Foreest

De tweekamp tussen het talent Lucas van Foreest en grootmeester Sipke Ernst die tijdens het Groninger Schaakfestival werd gehouden, zit erop.

Sipke sloeg ook in de zesde partij toe, waardoor de eindscore op 5-1 werd bepaald. Na de twee goede remises die de pas 14-jarige Lucas in de eerste twee partijen behaalde, bleek deze confrontatie met zijn vroegere leermeester iets te zwaar.

Het was zeker niet zo dat de jongeling snel naar de slachtbank geleid werd. In alle partijen gaf hij aanvankelijk goed partij. Maar bij de overgang van het middenspel naar het eindspel leek het erop dat er het een en ander uit zijn vingers glipte.

De laatste partij vormde daarop een uitzondering. Daar bleek Lucas niet zo vertrouwd te zijn met de ingewikkelde problematiek van het Catalaans. De opening verliep in principe niet zo slecht voor zwart, maar al spoedig ontglipte de zwartspeler een flinke onnauwkeurigheid. Daar wist Sipke snel van te profiteren. Hij voerde de druk op en daartegen bleek Lucas niet bestand. Een tweede fout kostte hem een cruciale pion op f7 en toen ontstonden er ook meteen matbeelden. Een tactische slagenwisseling (door analysator Dimitri Reinderman curieus genoeg een technische taak genoemd!) werd door Ernst uitstekend berekend en daarmee stond de einduitslag vast.

ANALYSES PARTIJ 6 SIPKE ERNST – LUCAS VAN FOREEST

Dimitri Reinderman tekende voor de analyse van de zesde en laatste partij. Eerdere analyses staan ook nog in de viewer.

Ernst, Sipke – Van Foreest, Lucas

1. Pf3 Pf6 2. g3 d5 3. Lg2 e6 4. O-O Le7 5. d4 O-O 6. c4

Catalaans. Sipke heeft hier aardig wat ervaring mee, voor Lucas is het (zover ik in de database zie) de eerste keer.

6…dxc4 7. Dc2 a6 8. a4 Ld7 9. Dxc4 Lc6 10. Lf4 a5 11. Pc3 Pa6

Zo speelt Karjakin het vaak met goede resultaten. Nadat wit a4 heeft gedaan is het logisch een paard op b4 te zetten.

12. Tfd1 Dc8

Een nieuwtje. Ik denk niet dat het veel navolging zal vinden, maar het idee om de toren op d8 te zetten is niet zo slecht (behalve dat het niet uitgevoerd wordt).

13. Tac1

13…Pd5?!

Nu komt een geforceerde afwikkeling op het bord die tot gunstig spel van wit leidt.

14. Pe5! Pxf4 15. Pxc6 Pxe2+ 16. Dxe2 bxc6 17. Lxc6 Tb8 18. Pb5

Het resultaat van de afwikkeling is dat wit weliswaar een paar pionzwaktes heeft, maar die worden niet aangevallen. De druk op c7 is daarentegen heel vervelend voor zwart en sowieso heeft wit actievere stukken.

18…Pb4 19. Lg2 Ld8

20. d5!

Zo betrekt wit ook zijn andere toren in het spel. Zwart zal de open d-lijn voorlopig niet kunnen betwisten omdat de pion op c7 gedekt moet worden door Ld8.

20…exd5 21. Lxd5 Da6

Zwart had de loper (die heel sterk zal worden) beter kunnen slaan. 21…Pxd5 22. Txd5 Tb6 23. b3 c6 24. Pd4 Lf6 en wit staat nog steeds goed, maar in ieder geval begint zwart wat activiteit te vertonen.

22. Lc4

22…Db6? 22…Dh6 voorkomt voorlopig Td7 omdat Tc1 hangt.

23. Td7!

Valt c7 aan, maar vooral ook f7.

23…Lg5 24. Te1 h6

Nu verliest zwart pion f7, maar zijn stelling was al verloren.

25. h4 Lf6

26. Dh5! Kh8 27. Lxf7

De rest is nu een technische taak die Sipke wel toevertrouwd is.

27…Dc6 28. Txc7 Txb5 29. Txc6 Txh5 30. Txf6 Tc5 31. Tf3 Tc2

32. Lg6 1-0

(De foto is van Bart Beijer.)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.