Anish Giri over zijn wedervaren in 2015

Na lange tijd!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een bijdrage maakte voor mijn eigen website. Dat komt door mijn drukke agenda. Mijn talloze verrichtingen zijn overigens gedocumenteerd in NewinChess magazine. Ik ben schrijvend redacteur voor dat blad. Twitteraars kunnen mijn 140 tekens verhalen trouwens ook volgen op @anishgiri. Niettemin is het tijd voor een grote update, want er valt een vol jaar te behandelen.

Wijk aan Zee

Het jaar begon zoals gebruikelijk met Wijk aan Zee. Wijk 2015 was een van mijn beste toernooien waarin ik 5 partijen won tegen allemaal zeer respectabele tegenstanders. Ik had zelfs bij het begin van de laatste ronde de mogelijkheid om te strijden voor de eerste plaats, maar aangezien ik er niet in slaagde om de degelijke Poolse GM Radoslaw Wojtaszek aan het wankelen te brengen, was mijn remise helaas slechts goed voor de tweede plaats. De meeste van mijn winstpartijen waren zeer interessant, maar ik heb vooral goede herinneringen aan de ontmoeting met de Kroaat Ivan Saric. Mogelijk komt dat door een recente partij die me een déjà vu bezorgde, maar daarover later meer.

Partijfragment: I. Saric – A. Giri

FIDE GrandPrix in Tiflis

Mijn volgende toernooi was de FIDE GrandPrix in Tiflis. Ik had gedacht de vloek van de GrandPrix te hebben afgeschud (mijn vorige serie was absoluut afschuwelijk, met vele verliespartijen en slechts een paar overwinningen). Inderdaad, in de eerste ronde versloeg ik Peter Svidler, wat mijn rating tot atmosferische hoogte (2800+) opschroefde. Vervolgens ging het een tijdlang minder goed. Ik speelde met veel energie en vastberadenheid, maar winstpartijen bleven uit (wel won ik bijna van de latere winnaar van het toernooi, maar Zhenya Tomashevsky was taai!) en ik verloor mijn geduld.

De Hollandse partij tegen de degelijke Jakovenko was niet direct dodelijk, maar tijdens de partij raakte ik plotseling de weg kwijt. Er volgden veel onverklaarbare onnauwkeurigheden, waarschijnlijk veroorzaakt door een gebrek aan emotionele energie en mijn weigering om tevreden te zijn met een remise. Een onnodig verlies en louter puntendelingen in de resterende partijen hadden het slechte totaalresultaat van 50% tot gevolg.

Shamkir

Het toernooi in Shamkir kende ook een slechte start: ik verloor van Wesley So. De partij was overigens buitengewoon interessant en Wesley speelde voorbeeldig. De commentaren van plaatselijke ‘schaakexperts’ deden mijn gemoedstoestand geen goed en de rest van het toernooi verliep op dezelfde manier. Mijn poging om terug te komen in het toernooi ten koste van de uit vorm zijnde schaaklegende Michael Adams werd met een flitsende aanval afgestraft. Mijn uiteindelijke score was minus twee. Dat kun je geen bevredigend resultaat noemen.

GP in Khanty Mansiysk

Nog een GrandPrix, ditmaal in Khanty Mansiysk, en o, nee hè? alweer een slecht begin. Op zeker moment stond ik op -2, maar toen kwam het keerpunt. Ik moest het opnemen tegen Evgeniy Tomashevsky, de leider van de GP serie. Zoals gebruikelijk ging het fout in de opening, maar plotseling werd de trend gebroken.

Partijfragment: A. Giri- E. Tomashevsky

Dit was een belangrijke winstpartij voor me en toen ik er nog een won tegen Jobava, eindigde ik het toernooi op 50%. Ik was daar heel tevreden mee.

De Franse liga

Vervolgens kwam de Franse liga. Ik verloor in de tweede ronde van Solodovnichenko (rating minder dan 2600) en daarna speelde ik met zwart remise in 10 zetten met tegen Salgado: zetherhaling in een boekvariant. Daardoor raakte ik zo gefrustreerd over mezelf dat ik de teamcaptain verzocht om me toch weer op te stellen. (Volgens plan had ik een rustdag moeten krijgen.) Ik won die partij en toen volgde de cruciale ontmoeting van mijn team Bischwiller tegen Clichy, waarin ik het met wit moest opnemen tegen Fressinet. Mijn soepele overwinning bracht het elan terug in het team. Daarna versloeg ik ook nog een aantal andere Franse GMs. Ik had het dal verlaten.

Norway Chess

NorwayChess was a grote beproeving, maar het ging daar best goed. De meeste aandacht ging uit naar Magnus Carlsen, die voor het eerst een slecht toernooi speelde. In zijn schaduw slaagde ik erin om een ongeslagen resultaat van +2 te scoren. Mijn Catalaan tegen Topalov was heerlijk. Later in het jaar won ik in de World Cup een ‘tweelingpartij’, ditmaal tegen Leko.

Partijfragment: A. Giri – V. Topalov

Partijfragment: A. Giri – P. Leko

NorwayChess was een onderdeel van de GrandChessTour, een serie van bestaande toernooien, verenigd dankzij de inspanningen van Kasparov. De samensmelting betekende voor alle drie de toernooien, NorwayChess, Sinquefield Cup en London Chess Classic, dezelfde voorwaarden, dezelfde spelers en hetzelfde prijzenfonds. Dit betekende goed nieuws voor mij, aangezien ik op gemiddelde rating gekwalificeerd was voor alle drie toernooien en dat hield in dat mijn agenda voor het jaar al grotendeels gevuld was. Voor veel spelers die net buiten de top 10 vielen was dat echter niet het geval. Als zij net buiten de boot vielen, dan speelden zij in geen van die toernooien mee (een eventuele wildcard voor een lokale speler in elk toernooi daargelaten). Hoe dan ook, de opzet van de tour was interessant en het zal in 2016 een vervolg krijgen en hopelijk ook in de jaren daarna. Ik heb vernomen dat er plannen zijn om het concept verder uit te breiden met meer toernooien waardoor er ook meer spelers aan kunnen deelnemen. Overigens las ik zojuist het bericht dat NorwayChess in 2016 niet van de partij zal zijn.

Nederlands Kampioenschap

Na NorwayChess had ik eigenlijk het plan om er even tussenuit te gaan en mijn privé-leven voorrang te geven. De organisatoren van het Nederlands Kampioenschap overreedden mij echter om toch mee te spelen. In dat toernooi viel er voor mij niet veel te winnen, dus voelde het niet aan als een opluchting dat ik het toernooi won met een redelijke score van 5.5 uit 7. Een groot deel van het toernooi speelde Loek van Wely zeer sterk en als hij zijn partij in de laatste ronde had gewonnen, was een tiebreak noodzakelijk geweest. Dat gebeurde echter niet en ik won het toernooi met een vol punt voorsprong.

Belangrijkste overwinning!

Deze zege zou gevolgd worden door mijn grootste trofee. Op 18 juli trad ik in het huwelijk met mijn prachtige vrouw Sopiko Guramishvili uit Georgië. Zij is zelf een sterk schaker en zij staat tegenwoordig bekend als Miss Tactics uit het duo Miss Strategy (Anna Rudolf) & Miss Tactics op chess24 🙂 Het huwelijk was een fantastisch gebeuren in Tiflis en na onze wittebroodsweken in Italië had ik een korte onderbreking alvorens terug te keren naar het schaakbord.

Sinquefield Cup

Voor mijn volgende toernooi, (de Sinquefield Cup, de tweede etappe van de GrandChessTour), bereidde ik me speciaal voor om te ontwaken uit de vakantiemodus. Het leverde meteen succes op. Ik bleef weer ongeslagen al was er ditmaal slechts één overwinning. Het leverde me een gedeelde tweede t/m vijfde plaats op, maar door een mislukte tiebreak (je wordt tegenwoordig niet beloond voor het ongeslagen blijven), eindigde ik als vijfde. Dat betekent dat ik in de laatste etappe van de tour uitzonderlijk hoog moest scoren om in de top-3 te eindigen. Voor die drie hoogst geplaatsten waren er extra prijzen te verdienen. Vooruitlopend op de zaken: het lukte me.

World Cup

De volgende uitdaging voor mij was de World Cup, een kwalificatietoernooi voor het Kandidatentoernooi. Ik wist al dat mijn kansen om tot het kandidatentoernooi door te dringen bijzonder groot waren, maar desondanks was ik uiterst gemotiveerd om mijn beste schaak te laten zien in dit boeiende toernooi. Mijn start was niet om over naar huis te schrijven en ik wist al bijna zeker dat ik mijn schitterende junior suite in de Flame Towers zou moeten verlaten. Mijn eerste partij tegen de Afrikaan Segwanyi verliep niet naar wens. In zijn eigen woorden: ik ben een goede speler, maar hij is ook een beetje een goede speler. Ik hield met moeite remise, maar de junior suite was inderdaad geschiedenis. Er waren zogenaamd problemen met de ventilatie en de lucht in mijn kamer was net zo verdacht als mijn spel.

De tweede ronde was al net zo beroerd, maar nadat ik een rapid tiebreak tegen Motylev overtuigend had gewonnen met 2-0, kreeg ik de geest en ik slaagde erin om te winnen van Leko, Wojtaszek en Maxime Vachier-Lagrave. Ik ging onderuit tegen Peter Svidler, die zijn kwalificatie voor de Kandidaten dankte aan zijn overwinning op mij. Gelukkig behaalde ik dat resultaat ook, dankzij mijn rating, maar op dat moment was ik bepaald niet tevreden met mijn eindresultaat.

European Club Cup

Mijn volgende drie toernooien waren zeer belangrijk, omdat mijn ratinggemiddelde zou beslissen over mijn deelname aan het Kandidatentoernooi. Mijn vooruitzichten waren heel goed, maar ik was nogal boos op mezelf toen ik in de tweede ronde van de European Club Cup tamelijk onnodig verloor van Babula. Mijn opening in die partij was uiterst risicovol, maar ik bereikte een goede stelling (weliswaar nog altijd zeer gecompliceerd). Door het spelen van een heel onnatuurlijke zet keerden de kansen en daarna had ik geen kans meer om terug te vechten.

Niet dat ik bezorgd was om mijn plaats in het kandidatentoernooi, maar ik vond dat ik veel te angstig begon te spelen. Om te winnen dien je niet al te veel te verliezen en wanneer je beslist remise moet maken dreigt het gevaar dat je geleidelijk minder komt te staan. Zoals ik al vreesde, beëindigde ik de European Club Cup met een aantal degelijke remises tegen sterke spelers, maar altijd nog met iets lagere ratings. Helaas verkeerde mijn team (SOCAR) niet in zijn beste doen en we moesten de nieuwe Russische superclub Siberia voor laten gaan, een team dat niet sterker of zwakker was dan het onze.

Bilbao

Mijn volgende toernooi was Bilbao en daar lukte het me om gedegen spel te combineren met schaak van hoog gehalte. Ik won slechts één partij, maar dat was tegen Vishy Anand. In de opening overzag Vishy een leuke onverwachte finesse.

Partijfragment: A. Giri – V. Anand

Dit resultaat was zelfs genoeg voor een gedeelde tweede plaats. Uiteindelijk verloor ik op tiebreak wegens een gebrek aan energie. Een toernooi later had ik geleerd van deze tekortkoming. Ik maakte echter weer een andere fout, maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.

Nederlands Team in Europa

Het vertegenwoordigen van het Nederlandse team verliep ook uitstekend. In het Europese Teamkampioenschap begonnen we met een overwinning op de IJslandse Legendes (ik won mijn partij tegen de degelijke veteraan Olafsson Helgi). Daarna bleek dat een van onze teamkameraden niet in zijn beste vorm verkeerde. Hij verloor de ene partij na de andere. Toch deden we enkele ronden voor het einde nog goed mee en als wij in de laatste ronde niet hadden verloren van Frankrijk, dan konden wij spreken van een uitstekend toernooi. Ik speelde heel redelijk met een score van +3 en mijn kwalificatie voor de Kandidaten kwam nooit in gevaar. Ik dacht er eigenlijk al niet meer aan, mede gezien hoe weinig spannend de race op het laatst was, tussen mij en Kramnik (tweede op de ratinglijst), die zich terugtrok uit het Europese Team Kampioenschap. Pas als ik 40 ratingpunten zou verliezen, was er reden tot zorg.

Dit betekent kwalificatie voor het belangrijkste toernooi van het jaar 2016: de kandidatenmatches. Een grote uitdaging, maar daaraan voorafgaand komt nog de afsluiting van de Grand Chess Tour: de Qatar Masters en het toernooi van Wijk aan Zee, waarvoor ik me momenteel aan het voorbereiden ben.

Finale Grand Chess Tour

De laatste etappe van de Grand Chess Tour zou spannend worden. Door de wijze waarop de punten werden verdeeld had in principe iedereen kans op de Tourzege, zelfs de wereldkampioen die tot dusver met een rampzalige reeks bezig was en op een minscore stond. Het toernooi begon goed voor mij met een aardig trucje waar mijn tegenstander Topalov in tijdnood in trapte.

Partijfragment: V. Topalov – A. Giri

Later in het toernooi won ik nog een partij tegen Hikaru Nakamura. Dit was nodig om langszij te komen met Maxime Vachier-Lagrave die ook op +2 kwam. We wachtten het resultaat af van de partij tussen Carlsen en Grischuk. Magnus leek een soepele aanval op zijn koning te hebben onderschat, maar plotseling greep Grischuk mis en even later nog eens. Zodoende kregen Maxime en ik te maken met de wereldkampioen in een tiebreak. Die verliep slecht voor mij. Ik won met zwart een prima partij in de eerste ronde met mijn favoriete Berlijnse verdediging. Daarna werd ik met wit geleidelijk weggespeeld in de tweede partij waarin ik een aantal keren de kans had om een remise te forceren, terwijl mijn tijd wegtikte. Er was geen winst weggelegd voor mij in de Armageddon, dus moest ik alle hoop op de eindoverwinning laten varen. Later won Magnus zijn mini-match tegen Vachier waardoor ik tweede werd in de overall tour. Geen slecht resultaat voor mij, met een ongeslagen +5 score, in aanmerking genomen dat mijn GrandPrix ervaring een paar jaar geleden dichter bij -5 was, en dat zonder een enkele overwinning.

Laatste toernooi van het jaar

De Qatar Masters was voor mij en de meeste van mijn collega’s het laatste toernooi van het jaar. Ik begon goed en boekte een goede overwinning in de tweede ronde tegen Grandelius, bijna een kopie van mijn eerdere partij tegen Saric.

Partijfragment: N. Grandelius – A. Giri

Later in het toernooi, toen ik op +3 stond en nog maar één overwinning nodig had, was ik er heel dicht bij. Een vergelijkbare pionstructuur kwam op het bord in de Siciliaan.

Partijfragment: S. Ganguly – A. Giri

Helaas kreeg ik na deze partij geen winstkansen meer en ik moest me tevreden stellen met de winst van een paar ratingpunten en een zeer bescheiden achtste plaats.

Gelukkig Nieuwjaar 2016!

Het jaar 2015 was over het algemeen heel boeiend met vele hoogtepunten en af en toe een dalletje (gelukkig veel meer ups dan downs!). Er werden enkele mijlpalen bereikt en ik zie verlangend uit naar de uitdagingen die 2016 mij zal brengen.

Happy New Year 2016!

4 Reacties

  1. Avatar
    Wim Gravemaker 12 januari 2016

    Super om dit te lezen. Dank je wel voor deze terugblik met partijfragmenten Anish.

  2. Avatar
    jack 13 januari 2016

    Inderdaad super en een geweldige schaaktalent prachtig die analise"s !!!.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.