Finales

De Olympische volleybalfinale Nederland – Italië, Atlanta 1996, in retroperspectief, het was slechts een slap aftreksel van de laatste minuten van ZSG- Spassky’s: Van Dorp – Mellema op zaterdag 9 januari 2016. (En de lezer weet: ik ben beslist niet iemand die van overdrijven houd, daar heb ik een broertje dood aan.) Er waren teamgenoten die de spanning niet aankonden en zich verborgen achter de in de speelzaal opgestelde schermen, er waren er die verdacht lang wegbleven naar het toilet, er waren er zelfs die het gebouw verlieten, onder het mom van: "ik moet nog even pinnen".

Bij de stand 3-4 moest onze Folke eerst een damepaardeindspel met twee pionnen minder en later met één pion achterstand naar de remisehaven zien te loodsen. De enige lichtpuntjes waren de rust die hij uitstraalde en een flinke tijdsvoorsprong. Doordat zijn tegenstander wegens een verkeersongeluk 40 minuten verlaat was binnengekomen, had Folke bij ingang van dit eindspel nog altijd een prettige voorsprong op de klok, al zagen we deze schrikbarend snel verdampen.