Tweestrijd tussen Carlsen en Giri?

Dit weekend staat voor de 78ste maal het schaaktoernooi in Wijk aan Zee op het programma, dat in de volksmond nog altijd het Hoogovensschaaktoernooi wordt genoemd. In de hoofdgroep (Masters) doet wereldkampioen Magnus Carlsen mee. De Noor maakte in 2004 zijn opwachting in dit toernooi, waar hij als 13-jarige in de toenmalige grootmeestergroep C de sterren van de hemel speelde. Het was het jaar dat hij grootmeester werd en waarin hij zich als een speer richting de wereldtop begon te ontwikkelen.

Magnus Carlsen
Anish Giri

(foto’s Frans Peeters)

Ook de nummer drie van de wereld, onze eigen Anish Giri, geeft acte de préséance. Hij wil natuurlijk graag dit toernooi een keer op zijn naam schrijven, maar hij zal ook niet al zijn kruit willen verschieten, aangezien hij over een maand meespeelt in het Kandidatentoernooi in Moskou, waar bepaald wordt wie de uitdager van Magnus Carlsen om de wereldtitel gaat worden. In de onderlinge partijen heeft Giri de eerste partij ooit weten te winnen en alle overige confrontaties met het klassieke tempo eindigden in remise. Dat zal Carlsen niet leuk vinden… Wel heeft de wereldkampioen Giri weten te verslaan in een rapid- en een blitzpartij. Ik heb al hun onderlinge ontmoetingen (voor zover ik die kon vinden) in de viewer gezet.

Gisteravond vond al de loting plaats van de Challengers groep in het Tata Steel Tournament 2016 . Dat leverde de volgende interessante paring voor de eerste ronde op:

We zien twee Nederlandse onderonsjes (Anne Haast – Jorden van Foreest en Erwin l’Ami – Miguoel Admiraal) terwijl onze nieuwste 2600-speler, Benjamin Bok (2607) het met zwart mag proberen tegen voormalige wereldtopper Alexei Dreev.

Schaaksite wenst alle Nederlandse deelnemers een succesvol toernooi toe. We praten u na elke ronde bij met een verslag en analyses!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Comments

 1. Avatar
  Tovenaar januari 15, 2016

  In het artikel staat:

  ‘maar hij zal ook niet al zijn kruid willen verschieten’

  In dit geval schrijf je kruid met een t, dus:

  ‘maar hij zal ook niet al zijn kruit willen verschieten’

 2. Avatar
  Johan Hut januari 15, 2016

  Carlsen vandaag in zijn persconferentie, door Alina l’Ami op Facebook geciteerd:

  "I have a problem beating Anish Giri, while he has a problem winning major events"

 3. Avatar
  Johan Hut januari 15, 2016

  Ik denk dat het verschil tussen Giri en Caruana zo klein is, dat ik niet zomaar uitga van een tweestrijd tussen Carlsen en Giri. Maar ook in andere media wordt daar wel zo op vooruitgeblikt. Schakers zeggen vaak dat we een wereldkampioen nodig hebben om weer veel publiciteit voor onze sport te krijgen, maar ik zie dat het nu met Giri als mogelijke uitdager van Carlsen (wat hij nog lang niet is) al heel goed gaat in de media.

 4. Avatar
  Eric van t Hof januari 15, 2016

  De psychologische strijd is begonnen. Wat is erger: nog nooit van Giri hebben gewonnen of nog nooit een groot toernooi op je naam hebben gezet?

  Ik ben benieuwd wie van beiden het eerste zijn "probleem" oplost.

 5. Avatar
  TheVoiceOfReason januari 15, 2016

  Carlsen heeft zeker een ”probleem” als klassiek, rapid en (in 2014) blitz wereldkampioen.

 6. Avatar
  pieterpriems januari 15, 2016

  Carlsen hoeft volgens mijn niets meer te bewijzen, dat heeft ie al lang gedaan. Zaak van gemotiveerd en scherp blijven.

  Giri is volgens mij nog net niet zo goed als Carlsen, op de beslissende momenten toeslaan is een kunst op zich. Dat kan nog beter en moet beter om wereldkampioen te worden.

 7. Avatar
  HermanGrooten januari 16, 2016

  De vraag is of het format, waarin rapid en snelschaakpartijen de beslissing moeten brengen na een 1-1 stand niet erg in het voordeel van Carlsen zijn. Zoals bekend is hij een uitstekend snelschaker. Giri is ook niet slecht, maar niet de beste op dit moment.

 8. Avatar
  wimw januari 16, 2016

  Bij een peiling in Frankrijk is Carlsen heel duidelijk favoriet voor de zege en daar doet van Wely het nog iets beter dan Giri. Voorkeurstemmen van de Franse familie, denk ik zo.

  54.97 % Magnus Carlsen 9.27 % Loek Van Wely 8.11 % Anish Giri

  7.45 % Fabiano Caruana 6.46 % Sergey Karjakin

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.