Giri maakt valse start, Van Wely wint net niet

De kop is eraf! De eerste ronde van het Tata Steel Tournament 2016 is vandaag gespeeld. En de spelers hadden er zin in. Want de afgeladen speelzaal door het talrijk opgekomen publiek zorgde kennelijk voor de nodige inspiratie. Het leek mij een mooi moment om Wijk aan Zee met een bezoekje te vereren, maar het viel niet mee om me door de mensenmassa heen te wurmen.

Omdat het zo druk was, had ik ook op het ‘gordijn’ bij de ingang het verbod op het nemen van foto’s niet gezien. Dus nam ik, uiteraard zonder flits, heel discreet wat plaatjes van de grootheden op het podium. Mijn zoontje van 5 wees me fijntjes op het icoontje op het gordijn toen we de zaal verlieten…

In de Mastersgroep werden drie partijen gewonnen, in de Challengers werden maar liefst alle partijen beslist!

MASTERS

Eerst maar de hoofdgroep. Ons belangrijkste ijzer in het vuur is natuurlijk Anish Giri. Die had met zwart de Amerikaan Wesley So geloot en dat is op voorhand geen gemakkelijke tegenstander. De Engelse symmetrievariant gaf meteen een loodzwaar positioneel gevecht te zien. En daarin ging Giri misschien wat te voortvarend te werk. Hij leverde het loperpaar in en moest ook een paard op a7 laten afdwalen. Dat had allemaal nog niet zoveel gevolgen hoeven te krijgen, als hij maar geen zwarte f-pion helemaal had laten opstomen naar f3. Want dat zag er optisch weliswaar aardig uit voor zwart, in werkelijkheid bleek die pion een potentiële zwakte. Dat So daar de diepzinnige paardmanoeuvre Pc1-b3-a1-c2-e1 voor uit de kast moest trekken, liet zien dat de Amerikaan een fantastisch schaker is. Door een pionnetje te offeren, hield Giri de schade aanvankelijk even beperkt. Maar nadat het witte paard op zijn weg van a1 via c2 en passant het sterke zwarte paard op d4 had afgeruild stortte het zaakje in. Pion b4 van zwart ging ook verloren en even later grepen de witte stukken beslissend in. De zege voor So betekende voor Giri een van zijn zeldzame nederlagen.

Nadat ik de auto had gestart om van het parkeerterrein te rijden, zag ik Giri lopen. Zijn gezicht stond op zeven dagen onweer en in de naderende schemering tuurde ik hem even na. Misschien is dit wel de start die hij nodig heeft om onvermoede krachten te mobiliseren die nodig zijn om een toernooi als dit te winnen, dacht ik nog. Maar laten we eerst maar eens wachten hoe de Nederlandse kampioen herstelt van deze klap. Liren Ding is gewaarschuwd…

De tweede landgenoot in de groep is Loek van Wely. Met zijn huidige rating is hij op papier met afstand de zwakste deelnemer, maar dat hij nog altijd een potje kan schaken, ondervond Shakhryar Mamedyarov, de huidige nummer 19 van de wereld. Die probeerde met wit zijn tegenstander met een pionoffer in de opening het hoofd op hol te brengen, maar Van Wely liet zich niet gek maken. De nummer één van Azerbeidzjan gooide nog meer olie op het vuur met een schijnoffer, maar hij moest met lede ogen zien dat Van Wely twee stukken voor een toren (en een pion) kreeg. Net toen Hans Böhm in de commentaarzaal – die ook al zo vol zat – meldde dat de vader van Shakhryar bokser van beroep was, gooide de witspeler er weer materiaal tegenaan. Het publiek schaterde van het lachen toen Böhm hardop mijmerde over de gedachte hoe deze man zou schaken als zijn vader een fluitist als professie zou hebben uitgeoefend, toen Van Wely een kans van jewelste kreeg. Gezegd moet worden dat de Tilburger heel krap in zijn tijd zat en daar wilde de witspeler met gooi-en-smijtwerk van profiteren.

Wit heeft zojuist 17. Pc3xb5? op het bord gesmeten. Zwart kan nu een winststelling krijgen als hij 17… Pg4! had gespeeld.

Dat gebeurde evenwel niet. Zoals het ging kreeg Van Wely uiteindelijk een paard tegen twee pionnen en ook daar liet helaas hij een riante kans liggen. Gezegd moet worden dat dit eindspel wel heel lastig was en daar hij nog altijd ruzie met de klok had, lukte het hem uiteindelijk niet om er een vol punt uit te halen. Voor de remise zou hij vooraf getekend hebben, nu voelde het toch een beetje als iets dat hij te weinig had gekregen. Maar als deze partij de opmaat is voor het toernooi, mag Van Wely niet mopperen.

Wereldkampioen Magnus Carlsen moest berusten in remise tegen een dapper strijdende David Navara. Fabiano Caruana versloeg Pavel Eljanov terwijl Liren Ding afrekende met de ervaren Britse crack Michael Adams.

De uitslagen van ronde 1:

CHALLENGERS

Bij de Challengers hadden we al twee Nederlandse onderonsjes aangekondigd. Daarvan sprong het treffen tussen de dameskampioene Anne Haast en de kersverse grootmeester Jorden van Foreest in het oog. Laatstgenoemde had een bijzondere Siciliaan voorbereid, maar Anne bleek aardig op de hoogte.

Of ze beschikte over een uitstekend improvisatievermogen, want alle zetten die op het bord kwamen waren al eens eerder gespeeld. Middenin de verwikkelingen kon wit – als ik de computer moet geloven – een ongelooflijke zet spelen, die overigens tot ongeveer gelijkspel had geleid. Zoals het ging, verdwenen de dames van het bord en kreeg zwart een machtig pionnencentrum. Dit scherpe eindspel met aan beide kanten twee torens en twee lopers, werd door Jorden voortreffelijk behandeld. Langzaam maar zeker kwam hij in het voordeel, totdat hij ergens de touwtjes iets te veel liet vieren. Anne kwam terug en had – als ik goed geanalyseerd heb – de partij kunnen redden. Zoals het ging werd haar koning midden op het bord in een matnet gedreven. Een bijzonder fascinerende partij om na te spelen!

De strijd tussen Erwin l’Ami en Miguoel Admiraal ging aanvankelijk gelijk op, totdat de zwartspeler ‘vergat’ te rokeren. Een wat frivole actie werd door L’Ami vakkundig afgestraft. De grootmeester veroverde een pion en loodste deze naar een eindspel waarin die pluspion de doorslag gaf.

Benjamin Bok tenslotte had het zwaar tegen de ervaren rot Alexei Dreev. Die had een voor zwart wat onaangenaam systeempje tegen de Grünfeld voorbereid. Bok kwam al snel in de problemen en ondanks de nodige tactiek die onze landgenoot in de stelling wist te vlechten, kon hij niet voorkomen dat er een witte pion aan de overkant kwam. Zondag is er weer een dag!

U heeft nog de uitslagen van de eerste ronde te goed:

ANALYSES

So, Wesley – Giri, Anish

1. c4 g6 2. Pc3 c5 3. g3 Lg7 4. Lg2 Pc6 5. a3 d6 6. Tb1 a5 7. d3 e5 8. Pd5 Pce7 9. Pc3 Pc6

Een uitnodiging tot een snelle remise. Maar So gaat toch iets proberen.

10. e4

Een bijna symmetrische stelling die in elk geval een zware strategische slijtageslag gaat opleveren.

10…Pge7 11. Pge2 O-O 12. O-O Ld7 13. Ld2 13. Pb5 is ooit eerder gespeeld, waaronder grootmeester Pavlovic.

13…h6

13…Kh8 was nog de partij Wirthensohn-Csom, 1976 en wellicht is de zwart profylaxe niet zo gek. Zwart kan ooit zijn paard op e7 (waar het soms slecht staat) omspelen via g8.

14. Pb5

Dit dwingt de loper min of meer naar e6.

14…Le6 15. Pec3

Strikt genomen is dit pas een nieuwtje, maar ik denk dat de spelers al eerder op zichzelf waren aangewezen.

15…b6 16. Pd5

Altijd een bijzonder lastig te beoordelen stellingstype. Beide spelers hebben een sterk veld in het centrum. De vraag is wie daar zaken mee kan doen.

16…Lxd5

Zwart levert zijn witveldige loper in en dat levert hem mogelijk problemen in na de partij.

17. cxd5 Pa7 18. Pc3

18…f5

Zwart zoekt zijn heil aan de andere kant, maar het is de vraag wat hij daar te zoeken heeft.

Op 18…b5 lijkt 19. b4 cxb4 20. axb4 a4 op het eerste gezicht redelijk voor zwart maar na 21. Le3 Dd7 22. Dd2 h5 23. f4 heeft zwart grote problemen omdat zijn paard op a7 slecht staat en pion b5 zwak kan worden. Manoeuvres met d3-d4, mogelijk gevolgd door een torenzet en Lf1 kunnen zwart parten gaan spelen.

De vraag is of zwart van zijn loper af kan komen met 18…Kh7 … h6-h5 en . .. Lg7-h6. Vermoedelijk kan wit daar een stokje voor steken met bijvoorbeeld f2-f4, maar kan zwart de lange diagonaal openen met exf4. Hoe het dan staat durf ik niet te zeggen, maar het zou toch wel link voor zwart kunnen worden…

19. h4 Ook 19. b4 komt in aanmerking. 19…axb4 20. axb4 Dd7 21. bxc5 bxc5 22. Db3 en wit neemt de b-lijn in handen.

19…f4

Daarmee haalt zwart de zet f2-f4 op drastische wijze uit de stelling maar hiermee geeft hij witte velden weg. Is het dat waard?

20. Lh3 b5 21. Pe2

21…f3? 22. Pc1

22…h5

Anders volgt Lg4 en gaat pion f3 verloren. Die pion wordt hier een belangrijk aanvalsdoel voor wit en misschien heeft Giri de lange paardmanoeuvre Pc1-b3-a1-c2-e1 niet zien aankomen, waarna de pion reddeloos verloren is.

23. Pb3 a4 24. Pa1

Misschien zag hij nu pas de problemen opdoemen, maar nu is het al te laat. Het manco voor zwart is dat hij niet kan verdubbelen op de f-lijn omdat de toren geen fatsoenlijk veld tot zijn beschikking heeft. Op … Tf7 volgt natuurlijk Le6 en op … Tf6 komt altijd Lg5.

24…b4

Eigenlijk al wanhoop.

25. axb4 cxb4 26. Dxa4

So incasseert pion nummer een en er zijn meer zwarte pionnen die op de nominatie staan om te vallen.

26…Pac6 27. Dd1 Pd4

In elk geval heeft Giri op originele wijze zijn vreselijke paard op het prachtige veld d4 weten te krijgen, waardoor ook pion f3 eventjes goed gedekt staat.

28. Pc2!

Maar opnieuw verdedigt de Amerikaan zich voortreffelijk. Met 28. Lxb4 zou wit een tweede pion winnen maar zwart kan hier nog flink tegensputteren met bijvoorbeeld 28…Kh8 om het andere paard via g8-h6 op g4 ook aan een offensiefje deel te laten nemen. Het verschil met de partij is dat zwart nu op 29. Pc2 kan antwoorden met 29…Pe2+ 30. Kh2 Pg8 31. Pe1 Df6 en de dreiging Pxf3 is gepareerd. Zwart kan hier nog hopen op redding.

28…Pxc2

Dit is vreselijk jammer, maar er was simpelweg niet beter. Het schaakje met 28…Pe2+ zou na 29. Kh2 Kh8 30. Pe1 met de dreiging Pxf3 een slag in de lucht hebben betekend.

29. Dxc2 Tb8 30. Tfc1 Tb7 31. Db3 Kh8 32. Tc4 Pg8 33. Txb4

Zo heeft So de pion toch weten in te pikken en de zwarte tegenactie komt helemaal niet meer van de grond.

33…Txb4 34. Dxb4 Lf6 Na 34…Ph6 35. Ta1 valt d6 nauwelijks te verdedigen. Laat staan dat zwart tot tegenspel kan komen.

35. Tc1 De7 Het wanhoopsoffer met 35…Lxh4 faalt meteen op 36. Tc8

36. Db6

En het tweede moment voor het wanhoopsoffer met

36…Lxh4

verliest na

37. Tc7!

Vandaar dat Giri het opgaf. Een van zijn zeldzame nederlagen… 37. Tc7 Df6 38. Db7 levert een matbeeld op dat zwart teveel materiaal kost: 38…Pe7 39. gxh4 Dxh4 40. Txe7 met winst.

1-0

Mamedyarov, Shakhriyar – Van Wely, Loek

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. g3 dxc4 5. Lg2 b5

6. b3

Een vrij zeldzame zet in dit systeem. 6. Pe5 is hier een van de kritieke zetten.

6…cxb3 7. axb3 e6 8. Pe5 Db6

Technisch gezien een nieuwtje. 8…Lb7 kwam voor in Ragger-Morozevich, 2014.

9. O-O Lb7 10. Pc3 Pbd7 11. Le3 Td8

12. Lxc6!?

Een variatie op het thema dat deze stelling herbergt. Wit heeft steeds d4-d5 met een aftrekaanval.

Interessant lijkt ook meteen 12. d5!? met als mogelijk vervolg 12…c5 13. Pc6 Lxc6 14. dxc6 Pe5 15. Dc2 Pxc6 16. Lxc6+ Dxc6 17. Txa7 en wit behoudt compensatie voor de geofferde pion.

In de commentaarzaal werd 12. Pxc6 besproken. Mogelijk is dan 12…Lxc6 13. d5 Lc5 14. dxc6 Lxe3 15. cxd7+ Txd7 maar dit is beter voor zwart.

12…Lxc6 13. d5 Lc5 14. Pxc6 Lxe3

De toren weg zetten komt niet in aanmerking. 14…Tc8? 15. Pxa7

14…Ta8?! 15. Lxc5 Pxc5 16. Dd4! met groot voordeel voor wit.

15. Pxd8

15…Kxd8!

Van Wely neemt ijskoud terug. Hij incasseert daarmee twee stukken voor een toren tegen een of twee pionnen. Het enige probleem dat hij had was hij na deze zet enorme problemen met de klok kreeg. Hij dacht er maar liefst 59 minuten over na.

16. dxe6

Wit probeert de koningsstelling van zwart te verzwakken, maar die kan zich redelijk veilig op e7 verschansen. Het probleem voor Mamedyarov is dat hij de loper niet kan terugslaan omdat hij zijn paard op c3 weer verliest. 16. fxe3 Dxe3+ 17. Kg2 Dxc3

16…fxe6 17. Pxb5?

Bluf? Of gewoon een blunder?

17…Dxb5?

Van Wely moest snel zetten en hij kiest de meest veilige voortzetting.

Zwart kon zomaar de winst binnenhalen met 17…Pg4! Een zet die beide spelers ongetwijfeld niet gezien hebben. Want wat moet wit doen? Er dreigt dodelijk … Lxf2+ waarna de koning in de vork op e3 moet gaan staan om dat Kh1 faalt op een schaakje van de dame over de lange diagonaal. Een paar mogelijkheden: 18. Txa7

[18. fxe3 Dxe3+ 19. Kg2 De4+ 20. Kg1 (20. Tf3 Pe3+) 20…Pe3 en beide gevallen met damewinst.] [18. Dd3 Pxf2! 19. Dc4 Db7 20. Txf2 Tf8 21. Taf1 Db6 wint een vol stuk.] [18. De1 Lxf2+ 19. Txf2 Pxf2 20. Dxf2 Dxb5 en nu heeft wit (zeker ten opzichte van de partij) te weinig voor zijn stuk. 21. Txa7 Dd5! en zwart heeft alles onder controle.]

18…Lxf2+ 19. Kg2 [19. Kh1 Dc6+ gaat mat.] 19…Pe3+ en zwart wint de dame.

18. fxe3 Ke7 19. Txa7 Tb8 20. Dd4

20…Dd5!

Opnieuw nodigt wit zijn tegenstander uit om stukken te ruilen waarna hij een zeer voordelig eindspel krijgt. Vooral niet 20…Dxb3 wegens 21. Txf6! en wit wint.

21. Tb1 Txb3 22. Txd7+?!

Mamedyarov, die een zee van tijd had, probeert zijn tegenstander ‘aan de praat’ te houden. Wist hij niet dat Van Wely een gevorderd pokeraar is? 22. Td1 verdiende de voorkeur, waarna zwart zonder twijfel de beste kansen heeft, maar waarin het niet eenvoudig is om onder tijdsdruk de goede zetten te blijven vinden, zoals bijvoorbeeld 22…Ke8

22…Pxd7 23. Dxg7+ Kd6 24. Dxh7

24. Txb3 Dxb3 25. Dxh7 Dxe3+ 26. Kf1 is ook erg voordelig voor zwart. Hij gooit zijn paard in de aanval en daar zal hij wel een pion mee winnen op den duur.

24…Txe3!

Zwart pikt snel een pionnetje mee en omdat zijn koning (vreemd genoeg) vrij veilig staat, kan hij best de zware stukken op het bord houden. De witte koning is namelijk ook bepaald niet safe.

25. Dc2

Je weet maar nooit in tijdnood, wit dreigt Td1.

25…Dd4!? 26. Kf1 26. Td1?? faalt op 26…Td3+

26…Tc3 27. Td1

Zo gaan de dames van het bord en krijgt wit een eindspel met voor beide partijen een toren, zwart een paard tegen 2 pionnen dat nog heel lastig te winnen is, maar waarin zwart wel uitstekende winstkansen heeft!

27…Txc2 28. Txd4+ Ke7 29. Kf2 Pe5 30. h4 Tc4

Zwart maakt duidelijk dat hij bereid is om de torens te ruilen, waarna hij riante winstkansen zou krijgen.

31. Tf4 Tc2 32. Ke3 Tc1 33. Te4 Pc4+ 34. Kf2 Pd6 35. Tf4 Pf5 36. h5 Ph6 37. g4 Pf7

Van Wely heeft de pionnen naar voren gelokt waarna hij velden krijgt voor zijn paard om ze te blokkeren. Had Vachier-Lagrave het vorig jaar niet een magistrale overwinning op Wesley So behaald, ook met een paard tegen een paar pionnen?

38. Kg3 Tg1+ 39. Kf2 Ta1 40. Kg3 Te1 41. Kf2 Tb1 42. Kg3 Tb2 43. Tf2

43…Tb4?!

Dat is jammer.

Waarom niet 43…Pg5 Het lijkt me dat zwart hierna in de buurt van de overwinning moet zijn. Ik zie tenminste niet hoe wit dit zou moeten houden: 44. Tg2

[44. Kh4?! Pe4] [44. Th2 Kf6!]

44…Kf6

44. e3 Te4 45. Kf3

45…Ta4

45…Pg5+ 46. Kg3 Ph7 [46…Txe3+?? 47. Kf4 en wint wint!] 47. Kf3 en zwart moet weer een nieuw plan verzinnen.

46. Kg3 Te4 47. Kf3 Pg5+ 48. Kg3 Ph7 49. Kf3 Ta4 50. Kg3 Ta1 51. Tf4 Tb1 52. Ta4 Kf6 53. Ta8 Tg1+ 54. Kh4 Th1+ 55. Kg3 Tg1+ 56. Kh4 Th1+ 57. Kg3 Pg5 58. Kg2

58…Th4

Hier raakt de toren wat verstrikt. 58…Tb1 lijkt mij de enige manier om nog voor de winst te kunnen gaan.

59. Ta4 Th3 60. Ta3 Th4 61. Ta4 e5 62. Ta6+ Kf7 63. Ta7+ Ke6 64. Ta6+ Kd5 65. Ta4 Kc6 66. Kg3 Th3+ 67. Kf2 Kb5

De zwarte koning is wel ver afgedwaald van het strijdtoneel.

68. Ta8 Pe4+ 69. Ke2 Kc4

Maar nu lijkt hij zich toch weer op tijd te kunnen melden op het appel…

70. Ta5 Pc5 71. Kf2 Pd3+ 72. Kg2 Txe3

En daar heeft hij zomaar de witte e-pion te pakken. Helaas worden de witte pionnen nu sterk.

73. h6 Pf4+ 74. Kf2 Tb3 Eigenlijk hoort de toren achter de vrijpion maar na 74…Th3 volgt brutaal 75. Txe5! omdat de paardvork niets oplevert: 75…Pd3+ 76. Kg2 en de zwarte toren hangt.

75. h7!

Goed gezien van de witspeler.

75…Th3

Nu moet ie alsnog… 75…Tb8 76. Kf3 Pg6 77. Ta6 zou ook een simpele remise hebben opgeleverd.

76. Txe5

Toch jammer dat Van Wely dit eindspel niet heeft kunnen winnen. Want zoveel kansen krijg je op dit niveau niet. Niettemin is het resultaat natuurlijk toch prima voor hem!

1/2-1/2

Haast, Anne – Van Foreest, Jorden

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 Ld7

Een verrassingswapen! Van Foreest heeft thuis goed zitten studeren om de tegenstander op onbekende paden te krijgen.

6. Lg5 e6 7. Dd2 7. Pdb5 Lc6 8. Lxf6 gxf6 9. Dh5 was de keuze van Caruana in een partij tegen Rombaldoni, 2010.

7…a6

8. O-O-O h6 9. Lh4

9. Le3 Pg4 leverde zijn mooie zwartveldige loper op e3 in tegen Gundavaa in 2010, maar dat weerhield hem er niet van de partij te winnen.

9…Pxe4!?

Dit is de truc waar zwart op zit te spinzen.

10. Df4 Pf6

Dit is dan het nieuwtje. Tot dusver had zwart vrij goede resultaten met 10…Pg5 geboekt (o.a. in Shirov-Bischoff, 2003).

11. Pe4

Voorlopig toont Haast zich goed op de hoogte (of ze heeft uitstekend geïmproviseerd!).

11…Pd5

Ik vraag me af in hoeverre Van Foreest dit in de huiskamer heeft voorbereid. Mijn engine geeft hier het ongelooflijke

12. Dxf7+?!

Ligt voor de hand, maar het levert zwart geen problemen op.

12. Pb5!? (dreigt natuurlijk het paard op d5 eraf te rossen). 12…Pxf4 faalt dan op

[12…axb5 13. Txd5 f6 14. Lxf6 gxf6 15. Pxf6+ Ke7 16. Txd6 (zie analysediagram)

met een gevaarlijke aanvalsstelling. Zwart moet nu het moedige 16…Txa2! spelen om niet in het nadeel te geraken. (16…Lg7? 17. Pxd7 Pxd7 18. Lxb5 wint al voor wit.)] 13. Pexd6+ Lxd6 14. Pxd6+ Kf8 15. Lxd8 en dit eindspel is vermoedelijk heel voordelig voor wit.

12…Kxf7 13. Lxd8

13…Pf6 14. Pxf6 gxf6 15. Le2 h5

16. Kb1 Hier viel misschien 16. Lb6 te prefereren. De zwarte loper hoort op e7 te staan, dus wit hoeft geen Kb1 te spelen. In het eindspel moet de koning zelfs naar het centrum, dus dat scheelt een zet.

16…Pc6 17. Lb6 Pxd4 18. Lxd4

18…Lc6 19. Thg1 h4

Volgens de Groepjesregel zou wit nu beter staan. Maar het tegendeel is waar. Hij heeft een mooi centrum en meer ruimte. De loper op c6 is erg sterk en zowel de open c-lijn en g-lijn zijn gunstig voor zwart.

20. f4 Wellicht was 20. Lg4 b5 21. Td3 een betere verdediging, hoewel zwart ook hier kan gaan bouwen.

20…Le7 21. g4

De witspeelster voelt zich geroepen om iets te doen, maar het is de vraag of ze daarmee erop vooruit gaat. Ze staat natuurlijk wel klaar voor g4-g5.

21…hxg3

22. hxg3 Th2

23. Tde1 Nu het nog kon, is wellicht 23. Lc4 een idee. Wit moet toch iets doen om dat machtige zwarte pionnencentrum onder druk te zetten?

23…Le4 24. Kc1

De koning moet helaas weer terug.

24…Tc8 25. c3 d5

Nu heeft zwart een ‘beest’ van een loper op e4 en heeft hij al groot voordeel in handen.

26. Kd2 Tg8 Een op het eerste gezicht vreemde zet is 26…b6! maar waarschijnlijk is hij heel sterk. Er dreigt … Lc5 en Lxb6 wordt beantwoord met … Tb8 en … Txb2.

27. Tef1 b5 28. Tf2 Th3

29. g4 b4 30. Lf1 Th4 31. g5

Dit was het plan en misschien is het allemaal zo gek nog niet geweest.

31…bxc3+ 32. bxc3 32. Lxc3?? faalt op 32…Lc5

32…Tb8

33. Ke3?!

Ze draait de zetten om en dat had haar duur te staan kunnen komen. Nu had wit moeten doorzetten met 33. gxf6 Er dreigt sowieso Tg7+ en op 33…Lxf6 34. Ke3 staat zwart beter, maar heeft hij een lange weg te gaan.

33…La3?!

Maar Van Foreest timet ook verkeerd.

Na 33…fxg5 34. fxg5+ Kg8 valt er geen zinnige zet te bedenken. 35. g6 [35. Tg3 Ld6 36. Th3 Txh3+ 37. Lxh3 e5 is erg lastig voor wit.] 35…Th5 en zowel … Lg5 als … e6-e5 komt in de stelling.

34. Lg2?

Ze gaat de fout in en daarna maakt Van Foreest het bekwaam af.

Opnieuw 34. gxf6 was aangewezen. Nu had wit zelfs de partij kunnen redden. De tegenaanval is slechts een storm in een glas water: 34…Lc1+ 35. Ke2 Lg6 [35…Tb2+?? 36. Kd1! en wit wint!] 36. f5! exf5 37. Tfg2 met gelijkspel.

34…Tg4 35. Lxf6 Tg3+ 36. Kd4

Ze gunt haar tegenstander de eer van een matbeeld midden op het bord. 36. Kd2 Tb2+ 37. Ke1 Te3+ 38. Kf1 Tb1# zou ook een mooi matbeeld hebben opgeleverd.

36…Td3+ 37. Ke5 Tb6!

0-1

De (wat minder scherpe) foto’s zijn van de auteur van dit artikel.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

  1. Avatar
    Joost Jansen 19 januari 2016

    Het icoontje dat je bij dit artikel afbeeldt, is niet gelijk aan hetgeen in de speelzaal in Wijk aan Zee hangt. Daarop is een flitslampje te zien – en dat maakt het verschil. Fotograferen (met een camera) is toegestaan, mits zonder flits! Dat stoort schakers namelijk bijzonder, zoals je zelf vast wel eens hebt ervaren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.