Van Wely mist de winst tegen wereldkampioen

Een dagje Nemo. Het ‘Science Center’ voor kinderen werd vandaag open gesteld voor de Masters van het Tata Steel Tournament 2016 . Dat betekende dat je bij binnenkomst een mooi blauw armbandje kreeg, waarmee je de voor deze dag speciaal ingerichte schaakzalen gratis mocht betreden. Zo gezegd zo gedaan. Met museumkaart op zak (voor het geval dat) toog ik met mijn schakende zoontje naar Amsterdam om de vijfde ronde van het hoofdgroep bij te wonen. Dat was een ware belevenis. Twee chique zalen waren ingericht tot ware tempels waar respectievelijk de grootmeesters en de commentatoren zich aangenaam konden verpozen.

Sceptici die wellicht dachten dat dit lawaaierige museum niet zou kunnen voldoen aan de eisen van een modern toptoernooi kwamen bedrogen uit. Een suppoost maande tot stilte bij het naar binnen treden van de zaal en daar was het mogelijk om plaats te nemen op de tribune. In de speelzaal werden de spelers geflankeerd door immense schermen waarop de partijen werden geprojecteerd. Je zag sommige spelers ook gebruik maken van de voorste rij stoelen, niet om uit te rusten, nee om via de schermen hun eigen partij nog eens nader te bestuderen.

Die lege rij stoelen nodigde ook uit voor nieuwe binnenkomers om daar gebruik van te maken. De vriendelijke hoofdwedstrijdleider maande deze mensen om toch elders in de zaal plaats te nemen.

In de commentaarzaal werd de serene rust doorbroken door de twee commentatoren achter een tafel met een groot computerscherm. GM Yasser Seirawan en FM Tex de Wit hielden het publiek aldaar op vrolijke bezig met varianten maar ook met kolderieke opmerkingen. Ook hier zat de zaal afgeladen vol, maar het ‘echte’ publiek bestond natuurlijk niet uit de bezoekers van de commentaarzaal maar uit degenen die inloggen op de geleverde livestream van de toernooisite. Die was trouwens ook links en rechts op een levensgroot scherm uitstekend te zien.

Uit ervaring weet ik dat opmerkingen uit het publiek door de commentatoren achter de tafel (met microfoon) herhaald zouden moeten worden omdat in de livestream niet te horen is wat iemand zegt. Maar dat mocht de pret niet drukken. Vooral niet toen Loek van Wely wereldkampioen Magnus Carlsen met wit naar de keel greep. Met 13. h2-h4 toog hij ten aanval en enig gegniffel achter de tafel, maar vooral in de zaal, was duidelijk hoorbaar. En inderdaad: even later had hij de h-lijn voor zijn toren op h1 weten te openen tegen de al gerokeerde zwarte koning. Vooral Tex kwam nu in zijn element. Terwijl Yasser nog probeerde om de strategische lijn in deze partij te bewaken, werd de ene na de andere frivole aanvalswending op het analysebord getoond. Zelfs mensen die de notatie en de Engelse taal niet machtig waren, werden op hun wenken bediend door de animaties op het computerschaakbord. Maar wat Loek de laatste tijd vaker opbreekt, is de tijd. Hij dacht (in mijn ogen) veel te lang na over de keuze tussen het gespeelde 12. Pc3 en het heel aanlokkelijke 12. Pf4. Tijd die hij later goed had kunnen besteden om de beslissende klap uit te delen…

Zover was het nog niet, want Carlsen was degene die de zaak op buigen of barsten zette. Omdat de witte koning nog in het centrum verbleef (ja, dat heb je als je een open h-lijn voor je toren wilt behouden…), nam hij de moed om pardoes een stukoffer te brengen. Dat gebeurde op de 23ste zet met 23… Dg5. Het was vooral gespeeld om te kunnen profiteren van de tijdnood van zijn tegenstander die nu onder hoogspanning werd gezet. Nu weten we dat Loek ‘kickt’ op adrenaline en gezegd moet worden dat hij zich uitstekend verweerde tegen deze volkomen onverwachte wending in de partij. Sterker nog: hij sloeg het initiatief van de Noor neer en toen die op de 27ste zet misgreep had hij de overwinning op de schoen. De schoen, die hem de dag ervoor nog in een potje veldvoetbal op het veld van Telstar wel de overwinning op Carlsen en zijn team had gebracht. De 29ste zet, met Loek die hevige ruzie met de klok had, bracht het kritieke moment in de partij (zie diagram)

Wit kon hier winnen met 29. Dh4+ maar in plaats daarvan speelde hij 29. Tc3?. Zoals het ging, bleef hij wel beter staan, maar de controle was hij volledig kwijt. En daarna moest hij met lede ogen zien hoe hij aan het eind weggecombineerd werd. Het werd Magnus zijn eerste overwinning in dit toernooi en daarmee heeft hij de ban (van alleen maar remises) weten te doorbreken.

Degene die de ban wat dat betreft nog niet heeft doorbroken is Anish Giri. Tegen de levensgevaarlijke aanvalsspeler Wei Yi speelde hij gewoon de Najdorfvariant van het Siciliaans. Hij had geen enkel probleem in de opening en met een fijnzinnig nieuwtje forceerde hij minstens gelijkspel. Maar helaas bleef het daarbij. Hij kon niet voorkomen dat Wei Yi teveel pionnen en stukken ruilde waardoor er uiteindelijk een toreneindspel van ieder drie tegen drie pionnen op een vleugel overbleef. Op het oog een saaie remise, maar in de analyse heb ik kunnen aantonen dat er het nodige interessants onder de oppervlakte zat.

De uitslagen van ronde 5:

Aan kop blijft Fabiano Caruana, die vandaag echter niet door de verdediging van Yifan Hou wist heen te breken. De enige dame in het gezelschap blijft het uitstekend doen! Liren Ding kwam bij Caruana langszij, want hij versloeg op knappe wijze Sergey Karjakin in een eindspel. Ondertussen lijkt het erop dat Carlsen begonnen is aan zijn inhaalrace. We gaan nog wat beleven, vermoed ik…

De kruistabel

Was Nemo zelf ook leuk? Jazeker! Vooral als commentator Yasser Seirawan in zijn pauze de 5-jarige Tommy Grooten in een zeepbel weet op te sluiten…

ANALYSES

Van Wely, L. – Carlsen, M.

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5

De Grünfeld, een opening die Carlsen vooral speelt als hij op winst wil spelen met zwart.

4. Lf4 Lg7 5. e3 O-O 6. Tc1

6…Le6

Vermoedelijk was Van Wely hier verrast, want hij laat zich in op een variant die wellicht niet zo veel belooft. is hier de zet die het meest gespeeld wordt. 6…c5

7. cxd5 7. Db3 is de keuze van erkende wereldtoppers zoals Aronian, Want, Malakhov, Sargissian en Dreev.

7…Pxd5 8. Pxd5 Lxd5 9. Lxc7 Dd7 10. Lg3

10…Lxa2

Dit is een nieuwtje. Kennelijk had Carlsen geen zin om tegen ‘pionnengrabbelaar’ Van Wely zo snel al een pion achter te staan en daar compensatie voor te moeten zoeken. 10…Pc6 was de keuze van Navara in zijn partij tegen Sjugirov, 2015.

11. Pe2 Ld5

Na deze zet nam Van Wely ruim de tijd voor zijn antwoord.

Hier ligt 11…Pc6 erg voor de hand omdat zwart zijn ontwikkeling nog moet voltooien. Na 12. Pc3 moet zwart wel een loper inleveren tegen een paard met 12…De6?! en dat ziet er wat krom uit. Overigens kan wit geen stuk winnen met d4-d5 vanwege … Lxc3 met schaak. [Normaal is 12…Le6 maar na 13. Ld3 heeft zwart niet het gebruikelijke spel tegen het mooie witte pionnencentrum.]

12. Pc3

Ik vermoed dat hij ook een tijd gekeken heeft naar 12. Pf4 omdat wit na 12…Lc6 wel zijn koningsloper kan ontwikkelen aangezien g2 nu door het paard gedekt is. 13. Le2 Een mogelijk vervolg is 13…Pa6 [Als zwart pion g2 toch wil winnen met 13…g5?! wordt hij hard gestraft: 14. Ph5 Lxg2 15. Tg1 Le4 16. Tc7 Dd8 17. Pxg7 Kxg7 18. h4 en de zwarte koning staat bijzonder op de tocht.] 14. Db3 Tfc8 15. O-O en wit heeft het betere van het spel. Zwart mist voornamelijk de mogelijkheid om het centrum aan te tasten (… e7-e5 wordt gevolgd door d4-d5).

12…Lc6

Essentieel is op dit moment dat wit voorlopig geen stuk kan winnen met d4-d5 vanwege de al eerder aangegeven slagzet … Lg7xc3 (met schaak). Niettemin moet beide spelers steeds blijven kijken of het er ineens wel inzit.

13. h4!?

Je zou verwachten dat deze lichtelijk frivole zet de nodige tijd zou hebben gekost, maar juist deze speelde Van Wely vrijwel à tempo. Misschien om met de van hem bekende branie te laten merken dat hij zelfs de wereldkampioen met open vizier wil bestrijden. "Een typische koffiehuiszet", kwam in de commentaarzaal met GM Yasser Seirawan en FM Tex de Wit naar voren. ‘Die spelen amateurs vaak’, zei Yasser. ‘U bedoelt de mensen in de zaal’, antwoordde Tex heel gevat…

13…Td8

Zwart weigert vooralsnog zijn paard op b8 te ontwikkelen. Wereldkampioenen zijn toch van een andere planeet, want oppervlakkig gezien lijkt de zwarte stelling te rammelen. Seirawan vroeg zich af of zwart deze actie niet ‘dood’ kon maken met 13…h5 En inderdaad, die lijkt me helemaal niet zo gek. Maar Carlsen toont zich niet onder de indruk van de zet die met veel bravoure op het bord gezet was.

14. Db3

Een venijnige zet die een aantal gedachten herbergt. Hij haalt sowieso … b7-b5 uit de stelling en offensief gezien dreigt wit zijn koningsloper op f1 nu wel in het spel te brengen met Lc4 omdat hij f7 aanvalt. Hij mag dan g2 laten hangen. De tweede gedachte is dat na een mogelijk h4-h5xg6 ook pion g6 een aanknopingspunt kan geven. In de analyse kwam een variant tevoorschijn waarin zwart ergens … Lxg2 speelde, waarna wit met Th1-g1, Lg3xb8 plotseling Txg6 in de stelling had gevlochten. Leuke ideeën voor wit, maar tegen de wereldkampioen valt het niet mee om zoiets allemaal waar te kunnen maken. "Wie A zegt, moet ook B zeggen, is een Nederlands gezegde" zei Tex. "In Amerika ook", antwoordde Yasser. Dus waarom geen 14. h5 Hiervan begreep eigenlijk niemand waarom Loek die ook niet à tempo speelde.

14…Df5!

Dat is een knappe zet. De dame staat hier uitstekend, zoals we later ook gaan zien.

15. h5

Eindelijk komt het er dan van. Wit krijgt de gedroomde open h-lijn.

15…e6 16. hxg6 hxg6

Tot hier heeft de witspeler het allemaal best aardig gedaan en voorlopig moet zwart nog steeds zijn paard emplooi geven. Maar Van Wely had ongeveer 5 minuten en dan wordt je het leven snel zuur gemaakt.

17. Dd1

De dame heeft haar dienst gedaan op b3, maar de timing hiervan is niet zo goed.

Een betere mogelijkheid lijkt mij 17. Lh4 Tc8 om dan toch eindelijk een keer 18. f3 te gaan spelen. Zolang … Lxg2 in de stelling zit, kan dat niet zo goed. Hier lijkt het een goed moment, met als mogelijk vervolg 18…Pd7 19. Le2 Pf6 20. Dd1 Da5 21. Kf2 en wit heeft alle kansen aan zijn zijde.

Zelfs 17. Pb5 lijkt mij voordelig voor wit. Na bijvoorbeeld 17…Pd7 18. Ld3 Dg5 19. Pc7 lijkt mij dat wit volop goede mogelijkheden heeft gecreëerd.

17…Pd7 18. Ld3 Da5

19. Kf1

Zo had Van Wely het voor ogen. Met tempo de loper ontwikkelen en met de koning g2 dekken. Maar de torens worden zo niet verbonden en dat is een gemis. Helaas voor hem wordt 19. f3 beantwoord met 19…e5 Een nader onderzoek leert dan dat 20. Lxg6 in de stelling is komen te zitten. Het blijft allemaal wat mistig: 20…fxg6 21. Db3+ Kf8 22. De6 Db6! 23. Dxg6 Ld5!? met volkomen idiote taferelen.

19…Pf6 20. Le5 Tac8 21. Dd2

Dit laat een verrassende actie toe. Carlsen begint nu een beetje te gokken omdat hij graag op de tijdnood van Van Wely wil spelen. Wellicht was 21. Kg1!? een idee.

21…Pg4!? 22. Lxg7 Kxg7 23. f3

23…Dg5?!

Objectief gezien misschien niet de beste, maar met een witspeler die zo weinig tijd heeft op de klok wel een goede praktische beslissing. Na 23…Pf6 24. Kf2 zou wit hebben gekregen wat hij wil voor stelling, hoewel er bepaald niet veel aan de hand is na een zet als 24…Dg5

24. fxg4 Txd4

Zwart wint in elk geval twee pionnen voor het stuk en vermoedelijk ook een derde. Belangrijker is dat de witte koning heel erg open komt te staan, terwijl de witte stukken niet goed samenwerken.

25. Ke1

Vooralsnog verdedigt Loek goed, hij haalt de koning even uit de gevarenzone en dekt tegelijkertijd de dame.

Waarschijnlijk viel 25. Tc2 toch te prefereren boven de tekstzet, omdat wit na zwarts voor de hand liggende antwoord 25…Txg4 kan verder gaan met 26. Pe4! Df5+ [Zwart heeft een soort truc met 26…De5 27. Tc5 Txg2!? maar wit slaat hard terug met 28. Dxg2 Dxc5 29. Th7+!] 27. Pf2 Lxg2+ 28. Ke1 Txc2 29. Lxc2 Dc5 en wit staat beter, maar het blijft spannend.

25…De5

Wederom een verrassend antwoord. Van Wely moet telkens omschakelen en dat is uiterst lastig als je zo weinig tijd bezit. Iedereen had hier 25…Txg4 verwacht maar misschien schrok Carlsen terug voor 26. Pe4 De7 27. Tc4

26. Pe2!

Weer prima verdedigd.

26…Txg4 27. e4 Txg2?

De Noor gaat nu zelfs de fout in. Noodzakelijk was 27…Dg5 om een eindspel in te vluchten met twee pionnen voor een stuk en zicht op een derde. 28. Dxg5 Txg5 Maar wit staat onmiskenbaar beter hier en de stelling is een stuk overzichtelijker geworden, zodat Loek ongetwijfeld de tijdcontrole zonder kleerscheuren zou hebben gehaald. De enige die kan winnen is wit en daar was het Magnus allemaal niet om begonnen.

28. Dh6+ Kf6

29. Tc3?

Als je een keer van de wereldkampioen kunt winnen, moet je het ook wel doen! Kennelijk toch teveel onder de indruk van de scenewisseling.

Waarom speelde hij hier niet het logische 29. Dh4+! Het is ineens de witte dame die dood en verderf zaait. 29…g5

[Nu verliest zwart na 29…Dg5 30. e5+! gewoon materiaal, zonder dat daar veel tegenover staat: 30…Kg7

(30…Kxe5 31. Dd4#)

(30…Ke7 31. Db4+ Ke8 32. Th8+ Kd7 33. Dd6#)

31. Dh7+ Kf8 32. Dh8+ Ke7 33. Dxc8 Txe2+ 34. Kxe2 en zwart heeft domweg te weinig.] [29…Tg5 30. Tg1 (zie analysediagram)

is een ‘eeuwige penning’. De dreiging Txg5, Dxg5, e4-e5+ valt niet fatsoenlijk op te vangen.] [29…Kg7 is ook geen optie. Wit haalt een toren op of wint in de aanval: 30. Dh7+ Kf6 (30…Kf8 31. Dh8+ Dxh8 32. Txh8+ Ke7 33. Txc8) 31. Tf1+ Ke7 32. Dxf7+ Kd6 33. Td1]

30. Dh3 en de toren op g2 is het kind van de rekening. Na 30…Txe2+ 31. Lxe2 Dxe4 32. Dh6+ Ke7 33. Dxg5+ Kd6 34. Th3 moet zwart ook het loodje leggen. Hij staat een toren achter en dat is te veel.

29…Td8

Zo verbetert zwart zijn toren en tegelijkertijd haalt hij die varianten uit de stelling waarin deze toren verloren zou gaan.

30. Dh3

Het begint wit langzaam uit de vingers te glippen.

Nog altijd kon wit op een voordeeltje bogen met 30. Tf1+ hoewel het mooie er wel vanaf is na 30…Ke7

De variant met 30. Dh4+ Dg5 31. e5+ Kg7 32. Dh7+ is nu geen probleem meer na 32…Kf8

30…Dg5 31. Tf1+ Kg7 32. Df3 Td7

Carlsen zal redelijk tevreden zijn geweest met deze stelling. Hij heeft de scherpe stelling die hij voor ogen had op het bord en wit moet nog altijd snel zetten.

33. Tf2 Tg4

Zwart houdt uiteraard stukken op het bord en wacht ondertussen af hoe wit zijn zaakjes bij elkaar denkt te gaan houden.

34. Pf4?!

De eerste stap in de verkeerde richting. Het paard is een prima verdediger van de witte koning, maar vermoedelijk wilde Van Wely zelf ook iets gaan dreigen. Hij dreigt pardoes Pxe6+ met eeuwig schaak tot gevolg. Als hij iets meer tijd had gehad, had hij wellicht 34. Pd4! gevonden. Na 34…Dh4 (analoog aan de partijvoortzetting) kan wit de sterke zwarte loper onschadelijk maken met 35. Pxc6 bxc6 en hier moet hij wel stand kunnen houden.

34…Dh4!

Heel koelbloedig!

35. Le2?

Nu is het definitief mis. Niet alleen het paard op e2 hield veel bij elkaar de loper op d3 ook. 35. Pxe6+? werkt nu niet: 35…fxe6 36. Df8+ Kh7 omdat Tf2 gepend staat!

35…Tg1+ 36. Lf1 Kg8

Een beetje vreemd dat Carlsen hier niet de allerbeste zet speelt. Maar het is wel slim wat hij doet, want wit moet een zet vinden.

Met 36…e5! kon zwart meteen de genadeklap uitdelen. Na 37. Pd5 [Ook 37. Pe6+ helpt niet want na 37…fxe6 heeft wit weer maar één schaakje: 38. Df8+ Kh7 en het is afgelopen.] 37…f5! stort de zaak ineen.

37. Pe2?

Dit laat een fraaie combinatie toe, die zijn weg in de ‘tactiekservers’ wel zal gaan halen.

37…Txf1+! 38. Kxf1 Td1+ 39. Kg2 Lxe4

En na dit dameverlies vond wit het genoeg.

0-1

Wei Yi – Giri, A.

1. e4 c5

Giri staat nog altijd op min-een (in vakjargon!) en er moet iets gebeuren om daar verandering in aan te brengen. Daarom kiest hij voor het Siciliaans, juist tegen het jonge Chinese genie, die bekend staat om zijn fantastische aanvalsspel, vooral tegen het Siciliaans. Had hij niet al bijna de ‘partij van de eeuw’ gespeeld in het vorige jaar?

2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6

Toe maar: de Najdorfvariant. In elk geval is Giri niet bang!

6. Le3

Dit zetje staat bekend als ‘de Engelse aanval’ en is een van de meest belangrijke bestrijdingswijzen van de Najdorfvariant geworden.

6…Pg4

Even kijken wat hij wil.

7. Lc1 Van het alternatief 7. Lg5 is veel theorie bekend, die bijvoorbeeld verder gaat met 7…h6 8. Lh4 g5 9. Lg3 Lg7 en dit blijkt allemaal zeer wel speelbaar voor zwart.

7…Pf6 8. g3

Wei Yi toont zich ook niet bevreesd, hij wil geen korte remise. Of was hij bang voor een sanctie als hier de handen geschud zouden worden?

8…e5 9. Pb3

Niet de meest gespeelde voortzetting. 9. Pde2 is door Giri met wit zelf gespeeld in zijn partij tegen Wojtaszek, 2015.

9…Le7 10. Lg2 O-O 11. O-O Le6 12. a4 Pbd7 13. Te1 Dc7 14. Pd2

Tot zover is allemaal al eens eerder gespeeld. De reden dat wit zijn toren naar e1 speelt, is vooral om veld f1 vrij te maken voor het paard. Dat wil namelijk naar e3 waar het veld d5 controleert. Zolang zwart niet tot … d6-d5 komt, zal hij niet makkelijk kunnen loskomen.

14…Ld8!?

Giri toont hier toch een van zijn befaamde nieuwtjes. Had hij dat niet beter even kunnen bewaren voor het volgende toernooi in Moskou, waar hij de uitdager van Magnus Carlsen hoopt te worden? De bedoeling van de zet is om de slechte loper van e7 een betere toekomst te bezorgen op a5. Als hij die kan ruilen tegen wits goede loper (die van c1) heeft hij een klein succesje geboekt, hoewel pion d6 daarna zwak kan worden.

15. Pf1 Dc5 16. Pe3 Een idiote zet is 16. Le3 omdat het paard naar dit veld moet. Na 16…Db4 heeft zwart absoluut geen problemen.

16…La5 17. Ld2 Tac8 18. Pe2 Ook met 18. Pcd5 Lxd5 19. exd5 Lxd2 20. Dxd2 Dd4! viel geen voordeel te behalen voor wit.

18…Lxd2 19. Dxd2 Pg4

Langzaam maar zeker worden alle belangrijke stukken van wit geliquideerd.

20. Pxg4 Lxg4

21. Tac1 Op 21. Pc3 volgt 21…Pb6 en behalve de (tijdelijke) controle van veld d5, kan het paard ook via c4 uitstekend in het spel gebracht worden. Er dreigt al . .. Pb6-c4xb2.

21…b5 22. b4

Dat verzwakt de c-lijn, maar de zwarte dame stond daar heel dominant.

22…Dc6 23. axb5 axb5 24. h3

24…Le6

Giri houdt terecht deze loper op het bord. De ruil van het paard met 24…Lxe2 kan wellicht wat problemen veroorzaken later. Pion b5 staat vastgelegd op de kleur van wits loper en die kan dan (naast die van d6) in het verre eindspel zwak worden.

25. Ted1

Nu hangt pion d6, maar Giri heeft prima gerekend.

25…Dc4 26. De1 Pf6!

Hij geeft d6 weg in ruil voor pion e4 en activiteit. Hier valt op hoe slecht het paard op e2 staat. Dekken met 26…Tc6 was na 27. Lf1 Dxe4 28. Lg2 wat bezwaarlijk hoewel zwart hier ongetwijfeld wel compensatie voor de kwaliteit krijgt.

27. Txd6 Pxe4 28. Td3 Pf6 29. Te3 Ld5!

Giri raakt nu toch een pionnetje kwijt, maar zijn actieve stukken wegen daar ruimschoots tegen op.

30. Txe5 Lxg2 31. Kxg2 Tfe8 32. Pf4 Txe5 33. Dxe5 Dxb4

De pion is al weer in bevriende handen, maar het spel verdwijnt ook als sneeuw voor de zon in deze stelling.

34. Pd5 Pxd5 35. Dxd5 g6 36. c3 Dc4 37. Dxc4 Txc4 38. Tb1 Txc3 39. Txb5

En hier werd de vrede getekend. Op het oog een saaie partij, maar hij was toch inhoudsrijk.

1/2-1/2

De (soms wat wazige) foto’s zijn van ondergetekende.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Comments

 1. Avatar
  Zuid Limburg januari 22, 2016

  Ook voor de koffiehuisschakers gaat soms de wijsheid ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’ op: een ieder zou niet eens over een andere zet nagedacht hebben dan 29. Dh4 bij van Wely – Carlsen…..

 2. Avatar
  pieterpriems januari 22, 2016

  Het verschil tussen Carlsen en Giri komt mooi naar voren Carlsen neemt berekende risico’s en wint een punt. Giri speelt strategisch sterk en risico’s loos en scoort een halfje.

 3. Avatar
  HermanGrooten januari 22, 2016

  @pieterpriems: gedeeltelijk waar, gedeeltelijk ook weer niet. Giri neemt al meer risico’s dan voorheen (waarschijnlijk onder invloed van zijn coach Tukmakov). Zo is het op voorhand levensgevaarlijk om zo’n scherpe opening als de Najdorf tegen een aanvalsspeler als Wei te spelen. Ook in het afgelopen jaar heeft Giri bewezen heel scherp te kunnen spelen. Helaas loopt hij dan soms tegen een zeperd op – zoals trouwens ook met Carlsen af en toe het geval is. Ik ben er wel mee eens dat Carlsen vaker op buigen of barsten speelt.

 4. Avatar
  pieterpriems januari 22, 2016

  @Herman. Je het goede argumenten, maar het is nog wel een discussie waard. Die discussie is makkelijk in een kroeg met een glas bier erbij dan op een forum ;-).

  Ik ben benieuwd naar de partij tussen Giri en King Loek. Laten we aan het eind van het toernooi nog eens kijken hoe de twee hebben gespeeld.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.