Magnus Carlsen wint Tata Steel Chess Tournament 2016

Record geëvenaard

Magnus Carlsen wint Tata Steel Chess Tournament 2016

Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft vandaag de 78e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen en dat zonder ook maar een partij te hebben verloren. Het is de vijfde keer dat Carlsen het schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schrijft. Daarmee evenaart hij het record van Anand. Fabiano Caruana (Verenigde Staten) en Ding Liren (China) werden gedeeld tweede. Carlsen ontving zijn prijs uit handen van Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. Henrar maakte tevens bekend dat de 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament plaatsvindt van vrijdag 13 tot en met zondag 29 januari 2017.

Adhiban Baskaran (India), Alexey Dreev (Rusland) en Eltaj Safarli (Azerbeidzjan) wisten door gelijk te eindigen gezamenlijk de overwinning bij de Tata Steel Challengers in de wacht te slepen. Omdat hij de beste onderlinge score heeft behaald, heeft Baskaran promotie verdiend naar de Tata Steel Masters tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2017.

Vladimir Dobrov (Rusland) heeft de Toptienkamp gewonnen. Dat betekent dat hij in 2017 mag aanschuiven bij de Tata Steel Challengers.

De Vugar Gashimov Award voor fair play, die dit jaar is geïntroduceerd door Sarkhan Gashimov ter nagedachtenis aan zijn in 2014 overleden broer Vugar, is toegekend aan David Navara en Jorden van Foreest. Beiden hebben zich gedurende het toernooi in meerder opzichten buitengewoon sportief getoond. Ze ontvingen de prijs uit handen van Sarkhan Gashimov.

Professor Johan van Hulst, deze week 105 jaar geworden, reikte de naar hem vernoemde prijs voor meest veelbelovend schaaktalent uit aan Jorden van Foreest en Wei Yi.

Jongeren en schaken

“Tata Steel is trots op de gemeenschap waar wij deel van uitmaken”, zo zei Theo Henrar in zijn speech. “We ondersteunen de IJmond regio met diverse initiatieven, met de nadruk op jongeren. Het thema van ons omgevingsbeleid is dan ook Future Generations. Dit jaar hebben we extra ingezet op het betrekken van jongeren bij het toernooi en de schaaksport. En dat is goed gelukt. Meer dan 1.500 kinderen hebben deelgenomen aan het Tata Steel Chess Tournament 2016. In Wijk aan Zee, maar ook in het Telstar Stadion, Science Center NEMO in Amsterdam en het Spoorwegmuseum in Utrecht. Tijdens de simultaan in het Telstar Stadion keken de kinderen verrast op toen ze beneden op het veld wereldkampioen Carlsen, Loek van Wely en een aantal andere grootmeesters een voetbalwedstrijd zagen spelen. In de rust kwamen de grootmeesters zelfs bij de simultaan kijken en gaf Carlsen een aantal kinderen nog wat tips over hun stelling. Schaken inspireert en verbindt mensen van alle leeftijden overal op de wereld en dat ondersteunen wij van harte”, aldus Henrar.

Mentale kracht

De trofee voor de winnaar bestaat uit een stalen balk (die wordt toegepast in de kreukelzone van auto’s) die een crashtest heeft doorstaan. Dat symboliseert de band met Tata Steel én de mentale kracht waarover een schaakspeler beschikt. Een flink incasseringsvermogen hoort daar zonder meer bij.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het

uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Diezelfde focus heeft staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament (waaronder de uitslagen van de Tata Steel Masters en de Tata Steel Challengers) is te vinden op www.tatasteelchess.com. Informatie over het toernooi is ook te vinden op Twitter (@TataSteelChess) en Facebook (TataSteelChess).

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.