8e Batavia Amsterdam Schaaktoernooi van 18-28 februari in Café Batavia

Het 8e Batavia Schaaktoernooi in Amsterdam vindt dit jaar plaats van donderdag 18 februari (opening, vanaf 19:00 uur, en snelschaaktoernooi, vanaf 20:00 uur, voor bepaling lotingsnummers) tot en met zondag 28 februari (sluiting en prijsuitreiking). In het sfeervolle café tegenover het Centraal Station zal vanaf vrijdag 19 februari dagelijks worden gespeeld vanaf 14:00 uur. Uitzonderingen zijn woensdag 24 februari (rustdag) en zondag 28 februari (aanvang laatste ronde om 12:00 uur).

Schaakreputatie

Café Batavia 1920 heeft in bijna tien jaar tijd een gevestigde schaakreputatie opgebouwd. Eigenaar Peter Tames is zelf een fervent schaakliefhebber en bedacht ooit, samen met schaakfotograaf en vriend Bas Beekhuizen, het idee om in eigen huis een schaaktoernooi te organiseren waarin jonge spelers de mogelijkheid krijgen om titelresultaten te behalen. Vele schaakvrienden hielpen de enthousiaste Tames hierbij en zodoende is het Batavia Schaaktoernooi al bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse schaakkalender. Het café is daarnaast thuishaven voor de KNSB-clubs Fischer Z en SOPSWEPS’29, die alternerend hun thuiswedstrijden in Batavia spelen. Mensen die het 8e Batavia Schaaktoernooi willen komen bezoeken zijn welkom. De toegang is gratis.

Deelnemersveld

Het deelnemersveld wordt aangevoerd door de Italiaanse grootmeester Sabino Brunello, die Nederland al vaker aandeed. In het Batavia Schaaktoernooi doet hij voor de eerste keer mee. Dit geldt ook voor de ervaren Amsterdamse grootmeester Friso Nijboer, die weliswaar geen schaakprofessional meer is, maar nog altijd zeer toegewijd is aan de sport. Met zijn nimmer aflatende vechtlust is hij in ieder toernooi een geduchte opponent voor elke tegenstander.

Nederlands jeugdkampioen Hing Ting Lai moest zich helaas terugtrekken in verband met studieverplichtingen. Zijn vervanger is Danny de Ruiter. De 21-jarige Arthur Pijpers uit Zoetermeer is een selfmade man die zich naast zijn studie wiskunde inmiddels heeft opgewerkt tot kandidaat grootmeester. Toernooidirecteur Merijn van Delft zegt over deze debutant: “Hij is wat mij betreft de voornaamste Nederlandse kandidaat voor een grootmeesternorm.”  

De 14-jarige Lucas van Foreest uit Groningen volgt zijn broer Jorden op als deelnemer aan het Batavia toernooi. Inmiddels is zijn rating gestegen tot 2350. Van Delft: “Vol interesse kijken we uit naar hoe hij de gevestigde orde te lijf zal gaan.”

Nederlands kampioene Anne Haast is de enige deelnemende vrouw. Voor de winnaar van het Batavia-toernooi wacht een eerste prijs van 500 euro. Belangrijker zijn de titelresultaten voor de meeste deelnemers: een grootmeesterresultaat ligt op 6,5 punt, een meesterresultaat op 4,5 punt.

Titel/Naam/Rating/Nationaliteit deelnemers

GM Sabino Brunello (2562) ITA

GM Friso Nijboer (2545) NED

GM Lars Schandorff (2500) DEN

IM Moulthun Ly (2480) AUS

IM Arthur Pijpers (2476) NED

IM Thomas Willemze (2418) NED

IM Stef Soors (2390) BEL

WGM Anne Haast (2381) NED

Lucas van Foreest (2350) NED

FM Danny de Ruiter (2312) NED

Winnaars vorige Batavia-toernooien

2009: Robin van Kampen (Nederland), Ilan Manor (Israël)

2010: Christov Kleijn (Nederland)

2011: Gerald Hertneck (Duitsland)

2012: Achim Illner (Duitsland)

2013: Alon Greenfeld (Israël), Twan Burg (Nederland)

2014: David Smerdon (Australië)

2015: Dimitri Reinderman (Nederland)

Website

Tijdens het toernooi zijn alle partijen live te volgen, terwijl er ook geblogd wordt over de stand van zaken in het toernooi. Zie de volgende url: batavia1920.nl/chess/

Sponsoren

Café Batavia 1920, @Werner, Frans de Vreeze, de Melker & Partners (dMP). De organisatie dankt daarnaast de KNSB en het Max Euwe Centrum voor een vrijwillige bijdragen in de organisatie.

Locatie

Café Batavia 1920 ligt tegenover het Centraal Station in de richting van de Zeedijk en Nieuwmarkt, aan de Prins Hendrikkade 85, links naast de Nicolaaskerk.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.