jkjkl

Het achtste ‘Batavia Chess Tournament’ is gewonnen door de grootmeesters Friso Nijboer (Nederland) en Lars Schandorff uit Denemarken. De hoogste ratinghouder, de Italiaanse grootmeester Sabino Brunello, kon zich nog bij dit gezelschap voegen, maar de 14-jarige Lucas van Foreest hield hem keurig op remise. Voor de Belg Stef Soors eindigde het toernooi in mineur. Hij had met wit genoeg aan een remise tegen Nijboer, kwam zelfs op een moment gewonnen te staan, maar verloor jammerlijk toen hij een forse blunder beging.

Friso Nijboer in zijn laatste ronde partij tegen Stef Soors (foto Bas Beekhuizen)

Om maar meteen met het meest dramatische moment uit dit toernooi te beginnen.

In de partij Soors-Nijboer stond het net voor de tijdcontrole zo:

Na een zware manoeuvreerpartij, waarin zwart aanvankelijk het iets betere van het spel had, is Soors erin geslaagd de partij te doen kantelen. Inmiddels is het wit die beter staat en misschien had hij ergens een remise-aanbod moeten doen. Maar Nijboer kon het toernooi nog winnen en hij gaat vol voor de winst.

37…Tb8?

Hij wil zijn slag slaan over de b-lijn, maar de tekstzet blijkt verliezend te zijn! Na het betere 37…Da5 38. Da4 Dxa4 39. Lxa4 zou wit nog altijd beter blijven staan, maar zwart moet het wel kunnen houden, denk ik.

38. Tb2?

Helaas voor Soors grijpt hij ook vreselijk mis. Met 38. Da4+! had hij de winst binnen kunnen halen. Na 38… La6 is hij in staat om met 39. c4! zijn loper op b5 de nodige dekking te geven. En daarna is het zwart die ten gronde gaat aan de penning over de a-lijn. In de partij ging de witspeler de mist in vanwege de penning over de b-lijn. Dat is wel heel wrang… Er volgde

38…La6 39. Da4 Pxb5

En wit was een stuk kwijt. Weg GM-norm, voor Nijboer in elk geval een gedeelde toernooizege. Hij had zowaar het toernooi alleen kunnen winnen, maar dan had hij hulp moeten krijgen van Arthur Pijpers (zie foto Bas Beekhuizen). Die stond met wit heel goed tegen GM Schandorff.

Pijpers-Schandorff

hetgeen hem ook een redelijke stelling opleverde. Maar volgens mij verdiende 34. f3 de voorkeur. Wit geeft pion e4 een natuurlijke dekking en gaat dan op de zwaktes af. Na bijvoorbeeld 34…c3 35. Pc4 Db5 36. Pb6 Dxe2 37. Txe2 is zwart hoe dan ook een pion kwijt. De zwarte c-pion blijft onder controle omdat de zwarte stukken niet kunnen ingrijpen.

Ik vermoed dat Nijboer in dit geval het toernooi alleen op zijn naam had geschreven…

Dat had ook te maken met het feit dat de andere grootmeester, Brunello, niet door de taaie defensie van de jonge Lucas van Foreest wist te breken. Lucas moest ronde 7 laten lopen omdat hij te ziek was om uit bed te komen. GM Schandorff vond het waarschijnlijk niet erg dat hij een punt en een extra rustdag had. De ronde erna verscheen Lucas wel aan het bord om in elk geval Soors niet te benadelen (in verband met de kansen op een norm), maar zijn spel oogde nog erg flets. Vandaag zat er een heel andere Lucas achter het bord. Die was niet van plan om nog meer cadeautjes uit te delen. Hij slaagde er inderdaad in om een half punt veilig te stellen en dat mag als een prestatie van formaat gezien worden.

Nijboer dus gedeeld toernooiwinnaar. Dat is een opsteker voor de Amsterdamse grootmeester, die een paar jaar geleden het bestaan van profschaker had opgegeven. Van de andere Nederlanders maakte vooral het spel van Arthur Pijpers grote indruk. Hij leverde een paar mooie aanvalspartijen af die het naspelen meer dan waard zijn.

De andere vier landgenoten zullen het toernooi het liefst snel willen vergeten. Thomas Willemze had wat pech in het begin, won wel een schitterende aanvalspartij, maar kon verder niet erg imponeren.

Invaller van het laatste moment, Danny de Ruiter sprokkelde wat remisetjes, maar mocht het zoet van de overwinning geen enkele maal smaken. Lucas van Foreest deed veel ervaring op, maar werd helaas ziek tijdens het toernooi, zodat ook hij niet kon brengen wat hij wellicht had gewild.

Voor Anne Haast hebben de maanden januari en februari van dit jaar niet gebracht, waar zij misschien op gehoopt had. Maar als we haar overwinning op de hoogste ratinghouder bij de Challengersgroep, GM Nisipeanu uit Roemenië, in Tata Steel in herinnering brengen, weten we dat zij wel degelijk een potje kan schaken!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.