Voorbeschouwing Kandidatentoernooi: Giri trapt af met wit tegen Aronian

In Moskou gaat morgen het Kanditatentoernooi 2016 van start. Veel mensen kijken al maanden reikhalzend uit hoe onze Nederlandse ster, Anish Giri, het gaat doen. De afgelopen maand heeft hij zich teruggetrokken in een trainingskamp te Papendal waar hij met zijn coach hard gewerkt heeft aan de voorbereiding op dit toernooi.

Dat hij tussendoor nog even bij ‘De wereld draait door’ op bezoek bij Matthijs van Nieuwkerk was, kwam hem – naar eigen zeggen – niet zo goed uit, maar het is goed om de ‘schaakkoorts’, die we alleen kennen van decennia geleden toen Jan Timman zich probeerde te kwalificeren voor de kandidatenmatches, weer in eigen land op te roepen. Laten we hopen dat het wat matige toernooi dat Giri onlangs speelde de opmaat is naar een fantastisch optreden in Moskou.

Ik stel al zijn concurrenten aan u voor in de volgorde van kans die ik denk dat ze hebben om als winnaar van dit Kandidatentoernooi uit de strijd tevoorschijn te komen.

8. Veselin Topalov

(foto Frans Peeters)

Nationaliteit: Bulgarije

Leeftijd: 40

Huidige Elorating: 2780

De Bulgaar speelt soms fantastisch schaak, maar hij is in mijn ogen de laatste jaren erg wisselvallig. Het kan vriezen, het kan dooien met hem. Hij is een man van uitersten. Of hij wint het toernooi of hij eindigt onderaan.

7. Viswanathan Anand

Nationaliteit: India

Leeftijd: 46

Huidige Elorating: 2762

De Indiër heeft alles al bereikt wat hij kon bereiken in zijn rijke carrière. Daarbij heeft hij al twee matches verloren van Carlsen, dus zo aanlokkelijk is het niet om dit toernooi te winnen. Het heilige vuur lijkt gedoofd, zeker als we in ogenschouw nemen wat voor ratingslag Anand te incasseren kreeg in het Open toernooi van Gibraltar.

Dit moet een ervaring geweest zijn die hij nog niet vaak heeft meegemaakt. Hij liet halve en hele punten liggen tegen spelers waar hij waarschijnlijk nooit eerder van gehoord had. Het kostte hem heel wat plaatsen op de wereldranglijst en het zal vermoedelijk erg lastig worden voor Anand om de eerdere positie op de wereldranglijst weer te bereiken. Dat hij voor iedereen gevaarlijk kan zijn, bewees hij echter wel vlak daarna.

6. Peter Svidler

Nationaliteit: Rusland

Leeftijd: 39 jaar

Huidige Elorating: 2752

De jongste van de drie ‘oudjes’ in dit toernooi. Svidler heeft een geweldige staat van dienst en dat hij zijn mannetje staat, kwam tot uiting in de World Cup waar hij zeer overtuigend in de finale kwam. Dat hij de andere finalist er met de eerste prijs vandoor liet gaan, liet ook een beetje een mankement in zijn spel zien. In stellingen waar ogenschijnlijk niets mis kon gaan, ging het toch mis.

5. Sergey Karjakin

Nationaliteit: Rusland

Leeftijd: 26 jaar

Huidige Elorating: 2760

Deze voormalige Oekraïner, die op 12-jarige leeftijd al aan het secondantenteam van Ponomariov (de voormalige Fide-wereldkampioen) werd toegevoegd leek in zijn jeugdjaren een absolute kandidaat om ooit wereldkampioen te worden.

Hij werd snel sterk en klom ooit naar de derde plaats van de wereldranglijst. Maar de laatste jaren lijkt er een stagnatie/teruggang zichtbaar. Hoewel hij degene was die Svidler in de World Cup verschalkte, lijkt hij de belofte om wereldkampioen te kunnen worden toch niet te kunnen inlossen. Een kleine anekdote. Toen ik als coach van een Nederlandse WK-jeugdploeg meeging naar Griekenland, zag ik mijn vroegere pupil Robin Swinkels (toen 10 jaar) in de eerste ronde winnen van Karjakin (toen 9 jaar, zie foto Jos Sutmuller). Die haalde vervolgens wel 8 uit 8 en werd daarmee jeugdwereldkampioen. Robin werd toen zesde en is al weer een tijdje grootmeester.

4. Hikaru Nakamura

Nationaliteit: Verenigde Staten

Leeftijd: 28 jaar

Huidige Elorating: 2790

De Amerikaan is een geduchte kandidaat om dit toernooi op zijn naam te schrijven. Hij stond eventjes tweede achter Carlsen op de ratinglijst, dus alle ogen blijven gericht op hem. Het gerucht doet de ronde dat Nakamura aartslui is en niet veel heel gericht aan zijn spel heeft gewerkt. Dat maakt hem dus een natuurtalent! Want als iemand met relatief zo weinig arbeid zo ver kan komen, is natuurlijk erg knap. Toch zal in mijn ogen op het hoogste niveau de speler met veel kennis boven komen drijven. En dan heb ik het niet alleen over openingskennis. Een voormalige trainer van Nakamura liet zich aan mij ooit ontvallen dat hij verbaasd was hoe weinig de Amerikaan aan parate kennis van het eindspel bezat… Wel staat hij bekend als een formidabel snelschaker. Dus mocht het tot een match met Carlsen komen en hij houdt in de reguliere partijen de zaak in evenwicht (de onderlinge score tegen Carlsen is -15 in het nadeel van Nakamaru…), geef ik hem een reële kans om de wereldkampioen pootje te lichten.

Iets te veel ‘alsen’ dus.

3. Levon Aronian

Nationaliteit: Armenië

Leeftijd: 33

Huidige Elorating: 2786

Aronian is vrij lang de absolute nummer twee van de wereld geweest. Maar op een of andere wijze slaagde hij er niet in om de hegemonie van Carlsen te doorbreken. Vele toernooien heeft hij gewonnen, totdat er een beetje de klad in kwam. Maar de wederopstanding kwam in de Sinquefield Cup van vorig jaar, toen hij het toernooi op soevereine wijze op zijn naam schreef. Hij heeft nu ongeveer ook de leeftijd bereikt waarvan oudwereldkampioen Botwinnik schreef dat daar een speler op de top van zijn kunnen zou kunnen komen. Daar komen de curves van ‘energieniveau’ en ‘kennis’ samen. Botwinnik sprak overigens dat die op 35-jarige leeftijd zou zijn. Door de computer kunnen we zeggen dat die top nu veel eerder ligt, maar Aronian, zou deze stelling wel eens kunnen weerleggen.

2. Fabiano Caruana

Nationaliteit: Verenigde Staten

Leeftijd: 23

Huidige Elorating: 2794

Caruana had oorspronkelijk een Italiaans paspoort maar is vorig jaar geëmigreerd naar de States waar hij ook geboren is. Samen met Nakamura en Wesley So vormt hij nu samen het Olympiadeteam dat vermoedelijk het sterkste team van de wereld is. Caruana baarde opzien toen hij twee jaar geleden in de Sinquefield Cup met 7 uit 7 begon tegen de absolute wereldtop. Ook hij heeft een tijdlang de tweede plaats op de wereldranglijst ingenomen en gezien zijn jonge leeftijd en zijn geweldige toernooiresultaten is hij absoluut een gegadigde om het Kandidatentoernooi op zijn naam te schrijven. Hij is ook van de weinigen in de wereld die meermalen van Carlsen heeft gewonnen dus wat dat betreft moet de wereldkampioen hopen dat hij het niet wordt! Een troefkaart heeft de Noor dan wel achter de hand: hij is een veel betere vluggeraar dan ‘diepzeeduiker’ Caruana.

1. Anish Giri

Nationaliteit: Nederland

Leeftijd: 21 jaar

Huidige Elorating: 2793

We hopen allemaal dat Anish Giri het toernooi gaat winnen. Hij is op zijn jonge leeftijd al ongelooflijk stabiel. In vrijwel al zijn partijen haalt hij een vreselijk hoog niveau. Hij verliest bijna nooit en daarom komt hij bijna altijd bovenaan drijven als hij een paar tegenstanders weet te verschalken. Giri staat bekend om zijn formidabele openingskennis, zijn fijnzinnige strategische gevoel en zijn ondoorgrondelijke eindspelkennis en vaardigheid. Ook op het tactische vlak staat hij zijn mannetje hoewel het wel lijkt dat hier nog flinke groei mogelijk is. Zijn coach, Vladimir Tukmakov, heeft hem op dit gebied van uitstekende adviezen voorzien. Giri moest van hem veel scherper gaan spelen, zodat we in het laatste jaar ook zien dat de jonge titelpretendent af en toe wat nederlagen te slikken kreeg, die hij eerder niet op deze manier had meegemaakt. We hopen dat hij van deze fouten heeft geleerd. Daarbij zagen we onlangs ook de invloed van Tukmakov toen Giri opdook in een rapid- en snelschaakevenement. Deze disciplines zal hij zich ook eigen moeten maken, wil hij ooit in een tweekamp om de wereldtitel de titelverdediger onderuit kunnen halen. Voorlopig is hij een van de weinigen in de wereld die een plusscore heeft tegen Carlsen in partijen met het klassieke tempo. En dat zit de wereldkampioen helemaal niet lekker!

De liveratings, zoals die op het moment van schrijven zijn:

Aan de hand van de huidige ratings zien we dat er in Moskou een paar belangrijke afwezigen zijn. Dat is in de eerste plaats de nummer twee van de wereld, Vladimir Kramnik. De Rus kwalificeerde zich echter niet, ook al omdat hij zich eerder had laten ontvallen geen ambities op dit gebied te hebben. Mede daarom nam hij de handschoen niet op. De tweede, Maxim Vachier-Lagrave, kwalificeerde zich ook al niet, maar gezien zijn plaats op de ranglijst zou de Fransman niet misstaan in dit gezelschap. Verder zien we nog veel namen in de Top-20 staan van spelers die een hogere rating hebben dan de kandidaten Anand, Karjakin en Svidler. Papier is geduldig zullen we maar zeggen…

In het blad New in Chess Magazine stond een artikel van GM Sergey Shipov, die zoals te doen gebruikelijk in dit blad zijn voorkeurslijstje geeft van de spelers waarvan hij aangeeft hoeveel kans hij denkt dat ze maken om het toernooi te winnen. Zijn volgorde is:

 • 8. Anand
 • 7. Topalov
 • 6. Svidler
 • 5. Karjakin
 • 4. Caruana
 • 3. Nakamura
 • 2. Giri
 • 1. Aronian

We hopen op een mooi toernooi met veel partijen die tot het bot worden uitgevochten. En dat Giri de glansrijke winnaar mag worden!

Schaaksite houdt u elke speeldag op de hoogte van de verrichtingen van de acht heren.

Vrijdag staat de volgende indeling op het programma:

Giri trapt dus met wit af tegen Aronian. Wij van Schaaksite wensen Anish veel succes!

Hierbij de gehele loting in pdf-formaat.

Verantwoording:

Alle foto’s zijn van Frans Peeters, met uitzondering die van Peter Svidler. Die is van Jos Sutmuller.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Comments

 1. Avatar
  arjo1982 maart 10, 2016

  <Dat is in de eerste plaats de nummer twee van de wereld, Vladimir Kramnik. De Rus had echter geen ambities op dit gebied en nam daarom de handschoen niet op.>

  Kramnik heeft zich gewoon niet geplaats. De ratingplaatsen waren voor Topalov en Giri. Er werd hier gekeken naar de gemiddelde rating over de 12 maanden van 2015. Van "de handschoen niet opnemen" is dus geen sprake.

 2. Avatar
  Klaas Schaak maart 10, 2016

  Tja, als iets te ver gaat om uit de doeken te doen, kun je er misschien ook beter niet over beginnen…

  Ik zie ook niet in waarom Vachier-Lagrave slachtoffer zou zijn van een heel merkwaardig artikel in het reglement.

  De criteria waren m.i. helder, kort gezegd: de vorige uitdager (Anand), de 2 besten van de Grand-Prixtour (Nakamura en Caruana), de 2 finalisten uit de worldcup (Karjakin en Svidler) de 2 ratingsterksten (Topalov en Giri) en 1 wildcard (Aronian).

  Alleen over die wildcard kun je dan discussieren maar als Aronian die niet had gekregen, had Kramnik er volgens mij meer recht op gehad dan Vachier-Lagrave.

 3. Avatar
  pieterpriems maart 10, 2016

  Ik schat in dat Anand nog heel ver gaat komen. Als ie wil is hij nog erg goed.

 4. Avatar
  wimw maart 10, 2016

  Ja, niemand had verwacht dat Anand na zijn verlies van de wereldtitel in 2013

  aan Carlsen de nieuwe uitdager zou worden door het kandidatentoernooi van 2014 te winnen.

  En wat Kramnik betreft: hij deed niet mee met de Grand Prix cyclus, maar wel met de World Cup, waar hij in de derde ronde door Andreikin werd verslagen. Voor 2015 gaf hij echter zelf aan meer tijd voor zijn gezin te willen hebben.

  Dus dat ‘van het niet opnemen van de handschoen’ klopt wel voor een deel.

 5. Avatar
  Eric van t Hof maart 10, 2016

  Qua kanshebbers zet ik Caruana op 1 en Nakamura op 2, op basis van vergelijkbare toernooien:

  Baku 2014 – Caruana

  Khanty-Mansiysk 2015 – Caruana / Nakamura

  Giri zelf schatte bij DWDD zijn kans op één achtste. Een redelijke schatting vind ik, hij heeft immers nog nooit een dergelijk toernooi gewonnen.

 6. Avatar
  Richard Vedder maart 10, 2016

  Ik verwacht dat Topalov en Nakamura zich ieder minstens een keer te pletter lopen op de stelling van Giri. Of er meer dan plus twee in zit… laten wij het hopen! Als Papendal maar meer resultaat oplevert dan Otterloo indertijd.

 7. Avatar
  HermanGrooten maart 10, 2016

  Bedankt voor alle reacties. Ik heb, gezien sommige opmerkingen, de tekst hier en daar wat aangepast. Kramnik en MVL hebben zich allebei niet weten te kwalificeren inderdaad. De Rus had zich al eerder laten ontvallen dat hij ook geen ambities had.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.