Kandidatentoernooi 2016 begint met een controverse

Een bijzondere stap van de FIDE en zijn sponsor Agon. De zetten uit de partijen van het kandidatentoernooi moeten geheim blijven! In het verleden is zoiets vaker is geprobeerd: nooit met succes. In deze tijd van internet en live schaakpartijen komt het nogal belachelijk over, om te verbieden dat de gespeelde zetten op andere websites worden getoond.

Statement van Chessbomb
Oproep van Chessbomb op te helpen
Persbericht Chess.com
Column Chessdom

Het komt er op neer dat bezoekers van de officiële website eerst de "juridische" voorwaarden moeten accepteren, door op een button te klikken. Daarmee verklaren ze zich akkoord met het verbod om de zetten ergens anders te publiceren of door te geven.

Chessbomb roept zulke mensen nu op om de zetten tóch stiekem door te geven, door gebruik te maken van een zogenaamde Tor Browser waardoor de identiteit en het IP adres van die gebruikers niet achterhaald kan worden. Op deze manier zal Chessbomb de partijen toch min of meer live kunnen weergeven op hun website. De vraag is nu of dat gaat lukken – ik denk het wel. Een tweede vraag is of die zetten vanaf Chessbomb dan weer overgenomen mogen worden door andere websites zoals Schaaksite.nl. Al met al een rare toestand.

Update: het embargo heeft geen indruk gemaakt en precies 0 seconde stand gehouden. Alles is gelukkig als vanouds.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.