Zestig jaar geleden: Het Kandidatentoernooi 1956 in Amsterdam en Leeuwarden (1)

De komende weken kijken we, op basis van en overgenomen uit historische kranten, terug op het kandidatentoernooi uit 1956 dat eind maart begon. Het was het derde kandidatentoernooi in een reeks van vijf. Er deden tien wereldtoppers mee aan dit dubbelrondig toernooi dat vijf weken duurde. Er komen niet alleen mooie partijen voorbij maar ook blunders, mooie combinaties en bijzondere verhalen.

Het was een tijd waar de bordenjongens de zetten verzamelden voor de vijf grote demonstratieborden in de zaal. Max Euwe (toernooileider) gaf zijn analyses in de dagbulletins en de kranten stonden vol met schaaknieuws. Partijen werden nog afgebroken, er was geen internet en waren nog geen sociale media en ook nog geen schaakcomputers. De radio besteedde er dagelijks aandacht aan.

Zes van de tien deelnemers kwamen uit Rusland er daarmee was het niet moeilijk te voorspellen dat een Rus het toernooi zou winnen.

Dr. Max Euwe (toernooileider),Filip (Tsjecho –Slowakije), Smyslov (Rusland), Keres (Rusland), Pilnik (Argentinië), Bronstein (Rusland), Geller (Rusland), Spassky (Rusland), Petrosjan (Rusland), Panno (Argentinië) en Szabó (Hongarije)

Het kandidatentoernooi, het grootste en belangrijkste schaakevenement dat eens in de drie jaar georganiseerd wordt, is gisteravond in de aula van het Vossius-gymnasium geopend.

Mr. A. de Roos, locoburgemeester van het college van B. en W. van Amsterdam , opende met een korte toespraak het toernooi. Dit in bijzijn van enkele diplomatieke vertegenwoordigers waaronder de heer Kirsanov, ambassadeur van de Sovjet-Unie. Ir. Van Steenis, voorzitter van de KNSB en de heer Folke Rogard, voorzitter van de Wereldschaakbond, hielden een begroetingsspeech. Het schaaktechnische gedeelte beperkte zich tot de loting. Dr. Max Euwe, toernooileider, wordt bijgestaan door Haye Kramer en de Zuid-Afrikaan Max Heideveld.

Er waren ook veel Nederlandse schaakprominenten in de zaal zoals de internationale meesters Cortlever , Van Scheltinga, Mühring, Donner, Kramer, Prins en onze nationaal kampioene Fenny Heemskerk. Ook Mr. Rueb, oud-president van de Wereldschaakbond was aanwezig naast enkele vooraanstaande secondanten als Lilienthal, Bondarewski en Barcza.

Hedenavond worden in het Minervapaviljoen te Amsterdam de volgende partijen gespeeld door de grote tien van de 64 velden: Geller-Petrosjan, Smyslov-Szabo, Panno-Pilnik, Filip-Spassky en Keres-Bronstein. Veel aandacht zal uitgaan naar deze laatst genoemde partij.

Zich een plaats te verwerven in het kandidatentoernooi is een zo grote prestatie dat geen van deze matadoren in een match in 1957 met Botwinnik , de regerend wereldkampioen ,kansloos zou zijn. Het is niet gemakkelijk te komen tot een prognose van het eindresultaat. Als algemene opinie kan men echter wel zeggen dat het een verrassing zou zijn :

1.Als Bronstein en Smyslov niet bij de eerste vier zouden eindigen; 2. Petrosjan meer dan twee of drie partijen zou verliezen; 3. Geller meer dan negen remises zou spelen; 4. Een niet-Rus het toernooi zou winnen.

Dit toernooi, gewijd aan Aljechin en geleid door Euwe, belooft een groot succes te worden.

Mr. A. Rueb, de oud-voorzitter van de Wereldschaakfederatie heeft het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap schaken geopend door de eerste zet te doen in de partij tussen de Rus Smyslov (l) en de Hongaar Szabó. Naast Mr. Rueb staat als spelleider dr. Max Euwe.

Bronnen: Dagblad De Tijd, De Waarheid en Dagblad van het Noorden , maart 1956

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.