Schaken met Böhm 14: Giri geeft visitekaartje af

Over Karjakin-Caruana en over wie het goed en minder goed heeft gedaan.

6 Reacties

 1. Avatar
  Eric van t Hof 29 maart 2016

  Niet degene met het ‘mooiste’ schaak heeft gewonnen, maar wel de grootste vechter. Juist dat laatste aspect wordt beloond door de omstreden tiebreaker ‘hoogste aantal winstpartijen’ – ik vind dat eigenlijk zo gek nog niet. Karjakin gaf zelf desgevraagd de voorkeur aan play-off’s bij gelijk eindigen.

  Giri speelde waarschijnlijk het meest ‘correcte’ schaak – d.w.z. maakte het minste aantal fouten. Helaas heeft dat niet tot succes geleid. Wel komen er steeds meer ‘grappen’ over Giri. Zo heb ik voorbij zien komen: "International Draw Master", "My 60 Memorable Draws" en de wervingsactie van chess24 die recht geeft op 3 maanden extra gratis lidmaatschap voor nieuwe leden, zolang Giri nog geen klassieke partij heeft gewonnen.

  Gelukkig reageert Giri zelf op een luchtige en humoristische manier op die kritiek. Zo beweerde hij dat er vermoedelijk maar één persoon is die zijn record van 14 remises in een kandidatentoernooi zou kunnen herhalen: namelijk Giri zelf. Hieraan voegde hij ook bescheiden toe dat het geen vanzelfsprekendheid is dat hij zich nogmaals zal kwalificeren voor zo’n kandidatentoernooi.

  De slotstand vind ik opmerkelijk. Naast Giri nog drie anderen met precies 50%. Topalov als grote puntenleverancier op -5. En slechts twee spelers op een +1 score.

  Daar toch wel vér boven de winnaar Karjakin met +3. Hij speelde vier mini-matches gelijk met 1 – 1. Daarnaast won hij drie mini-matches met 1½ – ½, tegen Caruana, Nakamura en Topalov. Op dit niveau is dat een sublieme prestatie. Bewonderenswaardig waren ook een aantal van zijn knappe verdedigingen in zeer moeilijke stellingen.

  De match Carlsen – Karjakin zou wel eens interessant kunnen worden. Carlsen is natuurlijk favoriet, maar Karjakin is niet iemand die zich gewillig naar de slachtbank laat leiden. Commentator Seirawan betwijfelde openlijk of de match Carlsen – Karjakin in november wel in New York zou plaatsvinden. Er schijnt nog veel onduidelijk op het gebied van geld en plaats van handelen – iets dat we bij de FIDE niet voor het eerst zien. Seirawon suggereerde Moskou als mogelijke locatie.

 2. Avatar
  HaBo 29 maart 2016

  Ok Eric er valt voor veel tie-break systemen wat voor en wat tegen te melden. Maar degene met de meeste winstpartijen heeft per definitie ook de meeste verliespartijen. Dan nog liever Sonneborn-Berger, waarbij de overwinning op een hoger geëindigde speler zwaarder weegt dan een overwinning op een lager geëindigde speler. Het dichtst bij de sport zelf is toch het rapid, het penaltyschieten van de schaaksport. vriendelijke groet, Hans Bohm

 3. Avatar
  Kees Schrijvers 29 maart 2016

  en de wervingsactie van chess24 die recht geeft op 3 maanden extra gratis lidmaatschap voor nieuwe leden, zolang Giri nog geen klassieke partij heeft gewonnen.

  Is dat serieus bedoeld of een grapje van Chess24?

 4. Avatar
  Johan Hut 29 maart 2016

  Net als Seirawan suggereert ook Hans Ree (in NRC) dat de WK-match niet in New York maar in Moskou zal plaatsvinden. Maar ja, twee Amsterdamse grootmeesters, die spreken elkaar wel eens.

 5. Avatar
  RickH 29 maart 2016

  @ Kees Schrijvers

  Dat is zowaar serieus :)

  *Switcht van CB naar C24*

 6. Avatar
  Eric van t Hof 29 maart 2016

  @Kees, die actie van chess24 is volgens mij echt; het werd tijdens de live show van Jan Gustafsson en Robin van Kampen regelmatig in beeld gebracht. De volledige tekst luidt:

  chess24 vs. Giri

  Get an annual premium membership

  mail

  get 3 free months added to your account!

  This promotion ends once Anish wins a classical chess game

  Zie bijvoorbeeld www.youtube.com/watch?v=pRD-2ooeS4A

  Tijdstip 4:41:36

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.