QUIZ: Blitz in de Verenigde Staten

De afgelopen week vond niet alleen het prachtige toernooi in Noorwegen plaats, aan de andere kant van de oceaan werd in St. Louis het Amerikaans Kampioenschap uitgevochten. Dat was bijzonder sterk bezet met drie spelers uit de Top 10 van de wereld. Van dit illustere trio (Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura en Wesly So) greep eerstgenoemde zeer overtuigend (met 8½ uit 11) zijn eerste Amerikaanse titel, sinds hij voor de Fide heeft besloten om voor de Verenigde Staten uit te komen.


De nieuwe kampioen, Fabiano Caruana (Foto Lennart Ootes)

Daarmee lijken de Amerikanen overigens de sterkste schaakploeg ter wereld te hebben op de volgende Olympiade. Tweede werd Wesley So op gepaste afstand met 7½ punten en derde Hikaru Nakamura met 7 punten.

De eindtabel zag er zo uit:

Het toernooi, gesponsord door Rex Sinquefield (jawel dezelfde van de ‘Sinquefield Cup’) kende nog een prachtige epiloog. Men had besloten om een snelschaakvierkamp op te zetten met de eerste drie spelers uit het kampioenschap, aangevuld met Gary Kasparov! De ex-wereldkampioen toonde zich bereid om zich te meten met de huidige wereldtop. In een voorbeschouwing, waarin hij werd geïnterviewd door GM Yasser Seirawan liet Kasparov zich ontvallen: “Yes Yasser, I lost some weight!” Ofwel: hij had aan zijn lichamelijke conditie gewerkt om deze 6-rondige vierkamp in drie dagen zo goed mogelijk door te komen. De oud-wereldkampioen liet menig steekje vallen, maar af en toe toonde hij iets van zijn vroegere brille.


Alle partijen werden gespeeld met 5 minuten plus 3 seconden per zet per speler. Niet iedereen is even enthousiast over een dergelijk snel tempo waarin soms fikse blunders worden afgewisseld met mooie zetten. Zelf moet ik zeggen dat ik me wel vermaakt heb met het volgen van sommige partijen. Het blijft knap om te zien hoe deze sterke spelers met zo weinig tijd nog altijd een redelijk hoog niveau in hun partijen weten te halen. Maar als de seconden begonnen weg te tikken, zag je ook de nodige fouten op het bord verschijnen.

Uiteindelijk was het Nakamura die het Blitz op zijn naam schreef. Hij verloor in de voorlaatste ronde nog wel van Kasparov, maar zijn zege kwam niet meer in gevaar. So werd tweede, de ex-wereldkampioen derde. Wat er met Caruana aan de hand was, zullen we nooit weten. Misschien is hij niet zo’n snelschaker, misschien vond hij het wel mooi zo.

Een uitgelezen moment voor de bezoekers van Schaaksite of zij ook in staat zijn om te zien hoe er geprofiteerd kan worden van een deze blunders. Ik heb voor u uit 8 partijen 10 vragen geformuleerd. Veel plezier ermee!

OPGAVEN

OPGAVE 1a
Caruana, Fabiano – Nakamura, Hikaru

Een scherp eindspel. Wit heeft een gevaarlijke randpion tegen een paard, zwart heeft twee verbonden vrijpionnen. De vraag is natuurlijk hoe dit afloopt. De witte loper staat in. Waarheen moet dat ding?

OPGAVE 1b
Caruana, Fabiano – Nakamura, Hikaru

Een lastig moment in dit eindspel. Welk idee moet zwart verzinnen om de partij in winst om te zetten?

OPGAVE 2a
Nakamura, Hikaru – Kasparov, Garry

Na een voortreffelijk gespeelde partij, staat zwart op winst. Maar hoe kan hij het best afwikkelen, nu de witte paarden toch wat lastig zijn geworden?

OPGAVE 2b
Nakamura, Hikaru – Kasparov, Garry

Zwart heeft zojuist 43… Tb5-d5?? gespeeld. Een verschrikkelijke zet, die grote gevolgen heeft. Waarom is die fout?

OPGAVE 3
Nakamura, Hikaru – Caruana, Fabiano

Zwart staat (tijdelijk) een toren voor, maar hij moet even oppassen. Wat kan hij best spelen?

OPGAVE 4
Nakamura, Hikaru – Kasparov, Garry

Wit staat een pion voor, maar wat belangrijker is: zijn stukken staan veel beter en hij kan bogen op twee verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel die in principe ongehinder kunnen doorlopen. Wit speelde 35. Te1? Dit laat een trucje toe dat Kasparov à tempo uitvoerde. Ziet u ook welk grapje hij in de stelling had gevlochten?

OPGAVE 5
So, Wesley – Caruana, Fabiano

Na een meeslepend duel is de volgende stelling ontstaan. Zwart heeft een loper tegen een pion meer. Eenvoudig gewonnen zou je zeggen… Hoe kan hij de winst afdwingen?

OPGAVE 6
So, Wesley – Caruana, Fabiano

Zwart stond in het begin van het eindspel een pion voor, maar echte winstkansen had hij niet. Maar met zijn volgende zet snijdt hij zichzelf in het vlees. Wat gebeurde er na 48…Kd8??

OPGAVE 7
So, Wesley – Nakamura, Hikaru

Wit heeft een paar zetten hiervoor Kg1-f1 gespeeld. Hoe profiteerde Nakamura hiervan?

Deze fout bespoedigt het einde. Maar ook na 39. Kc3 Ld4+ 40. Kb3 Lxe5 is het eindspel kansloos: 41. Lf2 [Het pionneneindspel wint gemakkelijk voor zwart: 41. Lxe5 fxe5 42. Kxa3 Kf6 43. Kb4 Kg5 44. Kc5 Kf4 45. Kd6 g5] 41…Ld6.
39…Ld4!
Mooi gezien. De a-pion loopt nu ongehinderd door.
39…Ld4 40. Kxd4 [40. Kc2 a2] 40…a2
0-1

Tot slot een hersenkraker.

OPGAVE 8
So, Wesley – Kasparov, Garry

Wesley So dacht een tijdje na en ging toen in op een zetherhaling. Hij had de winst op de ‘schoen’, hoewel die verre van eenvoudig te ontdekken is. Ziet u hoe hij de winst kan binnenhalen?

Alle fragmenten via de viewer:

Voor wie alle partijen uit dit blitztoernooi wil bekijken, heb ik hieronder een bestand beschikbaar:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.