Spanning stijgt bij NK-jeugd

Het NK-jeugd wordt opnieuw in Rotterdam, vlakbij De Kuip van Feijenoord gehouden. Het toernooi heeft dit jaar wat te kampen met de bezetting. Niet alle sterke jeugdspelers hebben zich gemeld en bij de meisjes in de hogere categorieën liep het aantal ook niet bepaald storm. En dat, terwijl de organisatie van het Tata Steel Tournament nog wel heeft laten weten dat de Kampioen in de hoogste categorie een plaats krijgt in de hoogste tienkamp in Wijk aan Zee. Dat kan een snelle weg zijn om je te plaatsen voor de grootmeestergroep B van het jaar erop. Het is daarom heel prettig dat de toppers Robby Kevlishvili en Hing Ting Lai zich wel hebben gemeld op het appèl.
We zijn vier ronden onderweg en er valt nog weinig te zeggen over wie er met een hoogste eer gaat strijken. Wel zien we dat een aantal spelers zich nadrukkelijk aan bovenaan heeft gemeld. Ik geef hieronder alle tussenstanden aan kop weer:

A-jeugd, tussenstand aan kop na 4 ronden:

A-meisjes, tussenstand na 2 ronden:

B-jeugd, tussenstand aan kop na 4 ronden:

B-meisjes, tussenstand na 2 ronden:

C-jeugd, tussenstand aan kop na 4 ronden:

C-meisjes, tussenstand aan kop na 4 ronden:

Uit het beschikbare partijmateriaal heb ik vooral gekeken naar partijen van de koplopers en degenen die op het vinkentouw zitten. Om de grijze cellen ook bij bezoekers van Schaaksite in conditie te houden, heb ik er maar weer eens een quiz van gemaakt.

QUIZ

Opgave 1

Wits laatste zet was 19. Te1-f1 en dat is wel even de goden verzoeken… Hoe profiteerde zwart?

Opgave 2

Het is duidelijk dat wit goed staat met zijn mooie paard op f5. Vandaar dat zwart dat beest graag wilde afruilen met 15…Pe7? Toch bleek dat niet goed. Hoe antwoordde wit heel adequaat?
Opgave 3

Opgave 4

Zwart heeft zichzelf al in de nesten gewerkt en hij begon hier een avontuur met 16…Lxb2 17. Tb1 Pa4 Wit weerlegde dat. Hoe?

Opgave 5

Alle stukken bij zwart maken een ‘hangerige’ indruk. Hoe wist de witspeler daar zaken mee te doen?

Opgave 6

Hoe breekt zwart de verdediging van wit?

Opgave 7

Zwart verliest materiaal na 19…exd4?. Ziet u hoe? Wit staat oké na 19…Lxd2 20. Dxd2.

Opgave 8

Uit een variant van het Tweepaardenspel heeft de zwartspeler goed spel weten te houden. Nu kan hij zijn slag slaan. Hoe deed hij dat?

Opgave 9

Het staat ongeveer gelijk, maar de witspeelster brengt een gemene wending in de stelling met 26. c4!? waarop zwart verder ging met Dc5?

Alle oplossingen via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.