Hing Ting Lai overtuigend jeugdkampioen

Hing Ting Lai heeft zoals verwacht in zijn Nederlandse titel weten te prolongeren. Waar hij vorig jaar al met het Kampioenschap aan de haal ging, bezette hij nu wederom de eerste plek door met overmacht zijn tegenstanders terug te wijzen.

Hing Ting Lai (foto Cissy Caljé op de toernooisite)

Hij was alleen gisteren, in de voorlaatste ronde, even in de problemen tegen Anna-Maja Kazarian. Maar toen hij door stugge verdediging het grote nadeel had omgezet in voordeel, won hij zelfs die partij nog. Hing Ting stelde met een remise in de laatste ronde zijn eerste plaats veilig, waardoor hij op 8 uit 9 eindigde. Alleen in de vierde ronde was het Caspar Schoppen die hem een tweede halfje ontfutselde. De grootste concurrent van Lai, Robby Kevlishvili, werd souverein tweede met 7½ punten. Hij verloor het cruciale duel tegen zijn concurrent in de vijfde ronde, maar liet reeds in de eerste ronde een belangrijk halfje liggen tegen Rolf Corstjens. Met zo’n score zou je normaliter kampioen zijn, maar het mocht niet zo zijn voor het nog jonge talent.

Het Kampioenschap was misschien iets minder bezet dan vorige edities, met zes spelers boven 2300, kende het toernooi toch een stevige bezetting. Lai (2320) was bepaald niet de Elofavoriet. Dat waren Kevlishvili met 2375 Max Warmerdam (2361) en Thomas Beerdsen (2356). Maar Lai toonde zich opnieuw een speler met een groot inzicht die bijzonder weinig fouten maakt. Zijn positiespel is uitstekend, zijn tactisch vermogen mag er wezen en ook zijn eindspeltechniek is prima. Vreemd dat zijn rating relatief zo laag is; daar kan hij het komende jaar verandering in aan gaan brengen als hij zich via internationale toernooien verder bekwaamt.

A-jeugd, Eindstand aan kop na 9 ronden:

Bij de A-meisjes kwam uiteindelijk Timardi Verhoeff bovendrijven. Het was ongemeen spannend en uiteindelijk gaf haar overwinning tegen de naaste concurrente, Emma de Vries, in de vijfde ronde de doorslag. Timardi finishte als enige ongeslagen op 5½ uit 7, Emma moest het met een halfje minder doen.

A-meisjes, Eindstand aan kop na 7 ronden:

In de B-categorie was het een tijdje stuivertje wisselen, maar achteraf gezien bleek Marijn den Hartog toch de allersterkste.

Marijn den Hartog (Foto Cissy Caljé op de toernooisite)

Hij won ook zijn laatste partij in stijl en daardoor kwam hij uit op 7½ uit 9. Dat bleek ruim voldoende voor de titel omdat de concurrent elkaar naar het leven stond. Joris Kokje, die nota bene met 5 uit 5 was begonnen (op dat moment zelfs 1½ punt meer had dan de latere kampioen) kreeg drie nullen op rij te slikken. Gelukkig voor hem herstelde hij zich nog in de laatste ronde waardoor hij de gedeelde tweede plaats met Kevin Nguyen opeiste. Ze eindigden allebei op 6 punten op gepaste afstand van de kampioen die als enige ongeslagen bleef.

B-jeugd, Eindstand aan kop na 9 ronden:

Feline Waardenburg werd bij de B-meisjes na een bloedstollende strijd kampioene met 5 uit 7. Zij bleef een tweetal achtervolgers, te weten Eliza de Jong en Ting Ting Lu, net een halfje voor. Ook hier zien we dat niet verliezen heel belangrijk is, want Feline was ook als enige ongeslagen.

B-meisjes, Eindstand aan kop na 7 ronden:

Bij de C-jeugd leek Eelke de Boer met de titel aan de haal te gaan. Maar in de laatste ronde kwam hij tegen Jonas Hilwerda niet verder dan remise. Daardoor slaagde zijn achtervolger, de op papier sterkste speler in de groep – Liam Vrolijk – er op de valreep nog in om hem te achterhalen. Hier moet een barrage uitwijzen wie de titel toegewezen krijgt. Twee ongeslagen spelers, die allebei 8 uit 9 halen, is heel bijzonder. Op de ongedeeld derde plaats, met 6½ punt, treffen we Derk Kouwenhoven aan. Pas daarna een heel peloton spelers met 6 uit 9.

C-jeugd, Eindstand aan kop na 9 ronden:

Ook geen definitieve beslissing bij de C-meisjes. Daar mogen Pascalle Monteny, Anna Martinez en Marlinde Waardenburg samen uitmaken wie Kampioen wordt in deze categorie. Ze eindigden alledrie op de mooie score van 7 uit 9. Een punt daaronder, maar wel alleen vierde, werd Alisha Warnaar.