NK jeugd: de winnaars

Maar wie zijn dan de zes winnaars van het NK jeugd? Gelukkig hebben we de foto’s nog! Allemaal gemaakt door Cissy Caljé. Evenals de eindstanden. Maar allereerst een foto van de kampioen t/m 20 jaar:

Hing Ting Lai verdedigde zijn titel met succes. Het ging makkelijker dan vorig jaar: toen ontsnapte hij vier keer, dit keer was hij slechts twee keer in de problemen. En uit die twee slechte tot verloren eindspelen (tegen Casper Schoppen en Anna-Maja Kazarian) wist hij anderhalf punt te halen! Maar echt in groot gevaar kwam zijn kampioenschap niet, hij had zelfs tijd om de persdienst te helpen met analyses. Zijn partij tegen Robby Kevlishvili vond hij zijn beste. Die partij bleek uiteindelijk ook beslissend voor het kampioenschap, want de teamgenoten eindigde 1 en 2. Overigens was Robby met zijn tweede plek ook tevreden, “Ik heb twintig ratingpunten gewonnen.”

.

 

Bij de meisjes tot en met twintig jaar werd een gesloten achtkamp gespeeld, waarbij iedereen van iedereen kon winnen. De speelster met de laagste rating werd bijna kampioen, de speelster met de één na laagste rating versloeg de speelster met de hoogste rating, de één na hoogst gerate speelster werd laatste etc. Timardi Verhoeff (schoolgenote van Maaike Keetman, die bij de A-jeugd speelde) bleef als enige ongeslagen en is dus de terechte kampioene, al was het een klein wonder dat ze een eindspel met minuspion in de laatste ronde niet verloor. Timardi mag nu samen met Maaike naar het EK in Praag.

.

Marijn den Hartog verloor vorig jaar de barrage om de eerste plaats, dit jaar werd hij ongedeeld eerste en dus kampioen. En hoe, maar liefst anderhalf punt voorsprong op de nummers twee! Toch behaalde hij het kampioenschap zeker niet met twee vingers in de neus. De eerste ronde leverde slechts een remise op; een plusremise, maar daar heb je niets aan. In de tweede ronde won de spectakelprijs door een offerpartij, maar daarna wist hij twee keer achter elkaar een gewonnen stelling met twee pionnen meer niet te winnen. Zo was zijn achterstand op Joris Kokje (die met vijf uit vijf was begonnen) opgelopen tot anderhalf punt. Marijn won echter de onderlinge partij, waarna Joris instortte en nog twee keer verloor. Marijn bleef ondertussen winnen, zelfs in de laatste ronde toen remise genoeg was. Marijn mag naar het WK! Of het EK, als dat om studieredenen beter uitkomt. Joris Kokje won nog wel de laatste ronde en moest toen om de tweede plek een barrage spelen tegen Kevin Nguyen, die halverwege het toernooi zijn droom om zich voor het eerst te plaatsen voor het EK opgegeven had. Ten onrechte, want door de laatste drie partijen te winnen en vervolgens ook nog de barrage mag de Rotterdammer die voor SC Messemaker uitkomt zich opmaken voor een reis naar Praag in augustus. Leuk detail: zijn broer Lucas wist zich door een tweede plek op het NK t/m 12 jaar ook te plaatsen!

.

 

En ook twee zusjes Waardenburg uit Hardenberg (spelend bij zowel Coevorden als Hardenberg) mogen naar het EK in Praag! Ik heb de groep meisjes t/m 16 jaar eigenlijk nauwelijks gevolgd, maar Feline Waardenburg zie ik vaak op Playchess training krijgen, dus ze is vast goed bezig.

.

 

Dit is zus Marlinde Waardenburg, die geen spijt had de barrage te winnen tegen Pascalle Monteny en Anna Martinez. Marlinde had wel een beetje geluk dat ze uberhaupt de barrage haalde, want in de laatste ronde ging haar tegenstandster door de vlag in plaats van mat te zetten…. maar punt is punt. Club Hardenberg vaardigde speciaal een persbericht uit om de titels van de zusjes te vieren. Hun clubcoach Bram Hardwijk bleek heel trots op beide dames! Anna Martinez verloor weliswaar de barrage, maar speelde in het toernooi volgens haar coach wel behoorlijk goed, zoals deze partij tegen Alisha Warnaar.

 

.

 

Liam Vrolijk (ook al speler van SC Messemaker) liet in het begin twee halfjes liggen. Tegen Mick van Randtwijk stond hij eerst slecht, op het eind had hij zelfs kansen in het toreneindspel. Ook tegen Eelke de Boer ontstond na wat gemiste kansen een toreneindspel. Dat was simpel remise maar het werd toren-pion tegen toren, een moeilijke versie ervan, en de tablebase-winst werd niet gevonden. Een kostbaar verloren halfje, want Eelke bleef vervolgens maar winnen, net als Liam. Pas in de laatste ronde gaf Eelke zijn tweede halfje af. Liam achterhaalde hem en versloeg hem (niet voor het eerst) in de barrage, zodat Liam met 8 uit 9 kampioen werd en naar het WK mag. Eelke kan met een tweede plek en plaatsing voor het EK ook tevreden zijn.

 

2 Reacties

  1. Avatar
    Dimitri Reinderman 10 mei 2016

    Liam stond er eerst gewoon bij en nu opeens niet. Ik voeg hem wel weer toe.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.