NK jeugd: een sfeerverslag.

Afgelopen week was ik namens de Stichting Pathena begeleider van drie Rotterdamse talenten bij het NK jeugd in het topsportcentrum van Rotterdam (naast De Kuip). Hierdoor kon ik van dichtbij zien wat er allemaal gebeurde bij dit evenement. De verslaggeving van dit toernooi was werd heel goed gedaan door de vrijwilligers van de persdienst, met onder andere uitgebreide dagelijkse bulletins, maar voor wie het allemaal wat minder goed gevolgd heeft gebruik ik de foto’s gemaakt door Cissy Caljé, Frans Peeters, Tu Tran en mijzelf om te laten zien in tekst en beeld wat er allemaal gebeurde tijdens het toernooi.

Het toernooi werd georganiseerd door de Stichting Pathena, een stichting opgericht door drie schaakouders (van links naar rechts: Thao Nguyen, Marcel Klein, Tu Tran) met als doel het ontwikkelen van schaaktalenten. De stichting heeft drie keer het NK met succes georganiseerd, maar gaat zich nu weer  richten op talentontwikkeling.

Jong en oud (en zelfs een deelnemer, niet de minste overigens) werkten bij de persdienst van het toernooi.

De analyseruimte was groot genoeg, er was (in mijn ervaring) altijd wel een plekje te vinden. Op de tweede foto analyseren Guido Wagenvoorde en Marijn den Hartog hun partij, terwijl een grootmeester probeert zwart mat te zetten.

 

In het restaurant van het topsportcentrum kon worden geschaakt/geanalyseerd, geïnternet met de gratis wifi, er was eten en drinken en een scherm (op de foto wit) met beeld van de de livepartijen.

 

Vlak voor het begin van de ronde werd elke dag een prijs uitgereikt voor de spectaculairste partij van de dag ervoor. Hier werd de prijs (een boek, beschikbaar gesteld door New In Chess) uitgereikt aan (als het goed is) Laura Tiggelman.

 

Het begin van elke ronde werd ingeluid met een gongslag, hier vakkundig gedaan door een toevallig aanwezige grootmeester.

 

Het arbitersteam onder leiding van Jan van der Ende had het makkelijk dit toernooi. Een paar mensen gingen door hun vlag, maar er waren zover ik weet geen incidenten.

 

Een van de nevenactiviteiten was het ‘Pathena Young Selections’ toernooi voor jeugdspelers uit de regio die (vanwege leeftijd of speelsterkte) nog niet aan het NK toe zijn. Een goede prestatie hier kan een uitnodiging opleveren voor het Pathena invitatietoernooi van volgend seizoen.

 

Een andere nevenactiviteit was het voetbaltoernooi op Bevrijdingsdag. Er waren zelfs diverse mensen speciaal naar Rotterdam gereisd om hieraan mee te kunnen doen. Het werd gewonnen door een team met o.a. de Thomassen Beerdsen en Mollema.

 

Op dinsdag verzamelden de deelnemers zich voor een groepsfoto. Ook veel ouders deden dat, maar dan om ‘m te maken.

 

En dit is dan het resultaat.

 

Er kon ook op een groot schaakbord geschaakt worden. Een achtjarig en een vijfjarig talent spelen hier tegen elkaar een saaie Russische partij terwijl hun moeder toekijkt.

De foto van het Pathenabestuur en van het restaurant zijn van Frans Peeters. Twee kleine foto’s zijn gemaakt door Cissy Caljé, de rest door Tu Tran. De grotere foto’s zijn door mezelf gemaakt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.