Inarkiev op weg naar Europese titel

Bij het Europees kampioenschap in Gjakova (Kosovo) is na negen ronden een vorentscheidung onstaan. Terwijl de concurrentie halve en hele punten verloor wist Ernesto Inarkiev zowel de zevende, achtste als negende ronde te winnen. Met 8 uit 9 staat de Rus nu een punt voor met nog twee ronden te gaan. Hij is er nog niet natuurlijk, maar de kans is groot dat twee remises genoeg zullen zijn voor de titel. Mocht hij echter een partij verliezen dan is alles weer open.

Met Benjamin Bok gaat het minder goed. Na een nederlaag in de negende ronde heeft hij maar 5 punten. Zelfs twee overwinningen in de laatste twee ronden zullen niet genoeg zijn om bij de eerste 23 te eindigen, wat nodig is voor plaatsing voor de Worldcup. Misschien dat er nog een geldprijs in zit.

Dat het toernooi in Kosovo wordt gehouden is een beetje opmerkelijk: het is namelijk een betwiste staat. Wikipedia schrijft er dit over: “Volgens Servië is Kosovo onderdeel van Servië onder de naam Autonome Provincie Kosovo en Metohija (Servisch: Аутономна Покрајина Косово и Метохија, Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija). Sinds juni 1999 is Kosovo echter de facto onafhankelijk en heeft Servië in de praktijk geen gezag in Kosovo. Op 17 februari 2008 riep de Albanese meerderheid eenzijdig de onafhankelijkheid uit van de Republiek Kosovo (Albanees: Republika e Kosovës; Servisch: Република Косово, Republika Kosovo). Deze onafhankelijkheid wordt voorlopig door 108 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend”. Er doet ook maar één Servische speler mee, een FM. Ook schijnen er klachten te zijn over de onervaren organisatie en het aantal deelnemers is het laagste sinds 2006. Maar er doen evengoed veel sterke spelers mee, zoals u in de stand kunt zien.

De Kroaat Saric was na zes ronden nog ongedeeld de leider, maar hij verloor in de zevende ronde van Inarkiev. De Rus won vervolgens in de achtste ronde met zwart van David Navara om een half punt voor de massa te komen. Ook in de negende ronde had Inarkiev zwart tegen een sterke grootmeester, en je zou verwachten dat hij dan tevreden is met remise. Dat was ook zo, zijn tegenstander echter niet. Op verschillende momenten gaf zwart zijn tegenstander de mogelijkheid remise te nemen, maar wit wilde er niets van weten. Dames geruild? Nee, geen remise! Kwaliteit achter voor een pion? Geen remise! Volle kwaliteit achter? Had ik maar remise gemaakt! Toen was het te laat.

Wie ook geen remise wilde in de negende ronde was Benjamin Bok. Voor een plek bij de eerste 23 is waarschijnlijk 7.5 punten nodig, dus het is wel logisch om dan met 5 uit 8 op winst te spelen. Benji kreeg wat hij wilde, een scherpe Koningsindische stelling waarin hij zou winnen als zijn aanval zou doorslaan. Had hij 25…g3 gedaan dan was dat waarschijnlijk gelukt. Hij deed het niet helaas, verbrandde alle schepen achter zich in een poging om op g2 mat te zetten en dat lukte ook bijna. Het was geen mat, de schaakjes raakten ook op en toen bleek hij een dame en meer achter te staan. Het was wel een leuke partij.

 

2 Reacties

  1. Avatar
    wimw 22 mei 2016

    Heb ik het goed begrepen dat Benjamin Bok zich had kunnen plaatsen voor de volgende World Cup, als hij zich bij de eerste 23 schakers had geplaatst?

  2. Avatar
    Dimitri Reinderman 23 mei 2016

    Ja, 23 spelers plaatsen zich via het EK voor de Worldcup.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.