Jorden van Foreest wint NK Fischer Random

Op Zaterdag 28 mei heeft voor de 13e keer het Martin Walop toernooi om het Open Nederlands kampioenschap Fischer Random Chess plaatsgevonden. Om half twaalf ’s ochtends zaten 51 schakers achter de borden in Café Batavia. Er was opnieuw een sterk deelnemersveld met als grootste favorieten de titelverdediger GM Dimitri Reinderman, tweevoudig oud-kampioen GM Dennis de Vreugt, GM Jan Smeets, GM Jorden van Foreest en GM Friso Nijboer.


In de eerste twee rondes wisten alle favorieten te winnen. In de derde ronde vond de eerste onderlinge clash plaats waarin oud-kampioen Dennis de Vreugt verloor van regerend kampioen Dimitri Reinderman. In de vierde ronde won Jan Smeets van Friso Nijboer en Stefan Kuipers versloeg Dimitri Reinderman. Alleen Jan Smeets, Stefan Kuipers en Jorden van Foreest, die won van de verrassend sterk spelende Alexander Kretzschmar, stonden toen nog op de maximale score van 4 uit 4.

In ronde vijf won Jorden van Foreest van Jan Smeets en Stefan Kuipers versloeg Friso Nijboer waarna zij met 5 uit 5 aan de leiding gingen. Daarmee lagen zij al een vol punt voor op hun naaste concurenten Jan Smeets, Dimitri Reinderman, Dennis de Vreugt, Manuel Bosboom en Daan Zult.

In de zesde ronde won Jorden van Stefan waarna hij met een vol punt voorsprong aan de laatste ronde kon beginnen. Dimitri won van Jan, Manuel won van Dennis en Daan remiseerde tegen Albert Blees zodat de laatste ronde begon met de volgende stand op het bord:

1. Jorden van Foreest met 6 uit 6
2-5. Dimitri Reinderman, Stefan Kuipers en Manuel Bosboom met 5 uit 6
En op plaats 6 en 7 Daan Zult en Hans Bohm met 4,5 uit 6.

Jorden van Foreest besloot zijn succesvolle toernooi met een overwinning op titelverdediger Dimitri Reinderman waarmee hij de fantastische score van 7 uit 7 bereikte.


Op het tweede bord versloeg Stefan Kuipers Manuel Bosboom zodat hij een ongedeelde 2e plaats veroverde en op het derde bord won Daan Zult van Hans Bohm zodat hij een eveneens ongedeelde 3e prijs veroverde.

Eindstand:

1 Jorden van Foreest met 7 uit 7!
2 Stefan Kuipers met 6 uit 7
3 Daan Zult met 5,5 uit 7

(volledige eindstand)

De prijzen werden uitgereikt door Yvonne Walop, de dochter van Martin Walop. De 4e tot en met 9e plaats werd gedeeld door Jan Smeets, Dimitri
Reinderman, Friso Nijboer, Albert Blees, Dennis de Vreugt en Manuel Bosboom met 5 uit 7. De ratingprijs onder 2000 ging naar Michael Yu, Paul van Haastert, Alexander Kretzschmar, Jack Smit en Kees de Kruif met een score van 4 uit 7. De damesprijs ging naar Arlette van Weersel met een score van 4 uit 7.

(foto’s gemaakt door Bas Beekhuizen)

2 Reacties

 1. Avatar
  anewerla 05 juni 2016

  Jammer, dat er geen informatie bij dit artikel is geplaatst welke beginstellingen op het bord zijn gekomen en in het bijzonder dat er blijkbaar voor dit toernooi ook geen partijnotaties beschikbaar zijn om te kunnen zien hoe de heren grootmeesters deze stellingen in opening hebben behandeld. Dat zou mischien ook het interesse in het FRC of Chess 960 kunnen bevorderen.

 2. Avatar
  Joost Jansen 06 juni 2016

  De stellingen waren:

  1. TLPPKDLT (460)

  2. TLKTLPPD (952)

  3. TPDLLKPT (521)

  4. PLLTKDPT (244)

  5. LLTPKPDT (544)

  6. LDPLPTKT (1)

  7. LTPKTLPD (658)

  Aan partijnotaties kan ik je helaas niet helpen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.