Albert Blees in HSG Open

Albert Blees lijkt weer een actieve toernooispeler te zijn geworden. Dit weekend speelt hij mee in het HSG Open en het afgelopen jaar heeft werd hij onder andere kampioen van de SGA. Hij is in Hilversum niet de speler met de hoogste rating, maar wel een speler om rekening mee te houden. Bovendien mogen we hopen op attractieve partijen. Die hoop willigde hij al in in de eerste ronde.

Voorbeschouwing in De Gooi- en Eemlander

De naam Albert Blees blijft voor altijd verbonden aan het Nederlands kampioenschap van 1989, ook in Hilversum. Lees hier hoe hij daar de sensatie van het toernooi werd.

Minder bekend is dat hij in dat jaar ook een grootmeesternorm scoorde, in Hongarije. In 1997 op Cuba behaalde hij er nog eentje. Vanaf 1988 speelde de Amsterdammer voor De Variant uit Breda. In de meesterklasse werd hij voor die club de topscorer aller tijden. Toen De Variant in 2006 werd opgeheven, speelde hij meteen ook zijn voorlopig laatste toernooi. In het Amsterdam Chess Tournament scoorde hij niet geweldig.

Blees bleef lang inactief, ging na een paar jaar alleen weer competitiepartijen spelen voor het Amsterdamse caféteam Laurierboom Gambiet, in een lagere klasse. Vorig jaar, negen jaar na zijn laatste toernooi, kwam hij terug bij het grote zomertoernooi in Amsterdam, inmiddels SPA-toernooi geheten. Achter de verrassende Etienne Goudriaan werd hij gedeeld tweede met 7 uit 9 zonder remises. De score van een vechter. Hij versloeg onder anderen grootmeester Harmen Jonkman. Blees bleek nog niet veel aan kracht te hebben ingeboet.

Dit jaar werd hij met overmacht kampioen van de SGA. Hier is een bericht te lezen, waarin u kunt doorlinken naar de eindstand.

Ook speelde hij mee in het Pinkstertoernooi van BSG en hij zal wellicht meer eendagstoernooien hebben gespeeld. Albert Blees lijkt weer helemaal terug. Na het SPA-toernooi is het HSG Open een nieuw moment om te zien of de inmiddels 53-jarige meester zijn oude niveau een beetje kan benaderen.

In de eerste ronde, vaak een verplicht nummer, won Blees een spectaculaire partij van Jonas Hilwerda. Ook de meeste andere favorieten voldeden aan hun verwachting. Alleen Willy Hendriks kwam tegen John Markus niet verder dan remise. Dat kan gebeuren.

Het HSG Open heeft een iets ander schema dan andere weekendtoernooien. In plaats van op vrijdagavond begint het op vrijdagmiddag, zodat iedere dag twee partijen gespeeld kunnen worden in plaats van één-drie-twee. Op de toernooisite kunnen de belangrijkste partijen live gevolgd worden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.