Jan Willem van de Griendt wint HSG Open

Het HSG Open kende een spannende laatste ronde. Geen salonremises, zoals bij veel weekendtoernooien, maar wel vier winnaars. Zij deelden de geldprijzen, maar Jan Willem van de Griendt werd tot toernooiwinnaar uitgeroepen. Zijn naam wordt nu in één adem genoemd met onder anderen Karel van der Weide en Anish Giri.

Een weerstandspunt verschil leverde Jan Willem van de Griendt eeuwige roem op. Daar was hij blij mee.

De ratingverschillen waren niet dusdanig dat er een grote favoriet aan te wijzen was. Er speelden drie grootmeesters mee: Alexandre Dgebuadze, Roeland Pruijssers en Zhaoqin Peng. De nummer twee op rating (achter Dgebuadze) was echter een meester: Koen Leenhouts. De Zeeuw is het laatste halfjaar geklommen tot bijna 2500. Dat dankt hij vooral aan twee toernooien in Frankrijk, in oktober in Parijs en in december/januari in Bethune. Ook deed hij het goed in de Belgische competitie.

Hugo ten Hertog was ook een speler om rekening mee te houden. Met zijn rating van 2447 zou hij allang meester moeten zijn, maar misschien zoekt hij zijn toernooien niet handig uit. Ten Hertog, topspeler van Paul Keres, is een gevaarlijke speler, die altijd voor de winst gaat.

Jan Willem van de Griendt was de nummer twaalf op rating, De speler van En Passant is een beetje een laatbloeier. Hij is 45 en pas drie jaar geleden meester geworden, hoewel hij zijn eerste meesternorm op negentienjarige leeftijd in Dieren haalde.

In de derde ronde, zaterdagmiddag, viel de eerste belangrijke uitslag: Van de Griendt won van Leenhouts. Gevolg was dat Leenhouts voor de rest van het toernooi een relatief zwak programma kreeg. In de vijfde ronde, zondagmorgen, won Ten Hertog van Pruijssers. De grootmeester, die van En Passant weer teruggaat naar Apeldoorn, verloor vervolgens ook van Van de Griendt en zakte na zijn start van 4 uit 4 naar de elfde plaats. Aan de topborden speelden Ten Hertog en Dgebuadze remise, terwijl Leenhouts won van Joris Kokje.

Geen salonremises dus in de slotronde. De remise tussen Ten Hertog en Dgebuadze was er een met bijna geen materiaal meer op het bord en bijna geen seconden meer op de klok. Dgebuadze sloeg nog twee keer remise af terwijl er echt niets meer te halen was. Reden was dat het veld zo enorm dicht op elkaar zat, dat er van de geldprijzen weinig overbleef als je geen gedeeld eerste werd. Van de Griendt, Ten Hertog, Leenhouts en de nog niet genoemde Thomas Beerdsen kwamen op 5 uit 6 en mochten ieder 630 euro incasseren. Een half punt daarachter eindigden zes spelers, onder wie Dgebuadze, die elk 40 euro in ontvangst mochten nemen. Logisch dat je dan tot de laatste snik door vecht voor de winst.

Klein zijsprongetje: Beerdsen vertelde me dat hij net geslaagd was voor het gymnasium en nu een jaar gaat schaken. Dat kan heel goed internationaal, want Beerdsen spreekt zijn talen. Hij had Engels, Duits en Frans in zijn pakket en dan beperk ik me nog tot de levende talen. De universitaire studie die zal volgen zal misschien economie worden.

Van links naar rechts: Thomas Beerdsen, Koen Leenhouts, Hugo ten Hertog, Jan Willem van de Griendt en toernooidirecteur Henk Cornelissen

Goed, terug naar het toernooi. De weerstandspunten scheelden bijna niets, maar vielen nipt uit in het voordeel van Jan Willem van de Griendt. Hij komt in een mooi rijtje toernooiwinnaars als Karel van der Weide, Humpy Koneru, Anish Giri, Friso Nijboer en Robin van Kampen. HSG vond het leuk dat de winnaar in Hilversum woont, al speelt hij dan voor En Passant. Van de Griendt in zijn dankwoord bij de prijsuitreiking in hotel Lapershoek: “Ik woon hier letterlijk om de hoek, ik kon gewoon thuis eten, misschien heeft dat geholpen. Al kwam ik toch een paar keer te laat, ik bied mijn tegenstanders hier nogmaals mijn verontschuldiging voor aan.”

Op de toernooisite zijn uiteraard alle eindstanden te vinden, alsmede partijen en verhalen.

 

2 Reacties

  1. Avatar
    coenj 21 juni 2016

    Het was weer een heel geslaagd toernooi, nóg beter dan vorig jaar. Op naar de 11e editie!

  2. Avatar
    Johan Hut 21 juni 2016

    Dit was de 11e editie, dus op naar de 12e. Misschien ben je op het verkeerde been gezet doordat op de website stond dat er 9 winnaars waren geweest. Maar Guliyev heeft het twee keer gewonnen.Wel bedankt voor de enthousiaste reactie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.