Magnus Carlsen is ook een groot schaakpromotor

Magnus Carlsen is zich ervan bewust wat zijn status als wereldkampioen met zich meebrengt. Hij is open naar de pers en actief op Twitter, hij wil het wereldkampioenschap eerlijker maken hoewel hij daar momenteel zelf nadeel van heeft en hij promoot een schaak-app die gebaseerd is op zijn partijen en waarvoor hij ideeën ter verbetering heeft. Dit alles vertelde hij in een interview met Gert Devreese voor de Vlaamse krant De Standaard.

Carlsen staat altijd ruimhartig de pers te woord. Hier bij de Sinquefield Cup 2015, foto Lennart Ootes.

Gert Devreese is niet de man op de foto. De lezers mogen zijn naam kennen van de lange interviews in Schaakmagazine, ook met wereldtoppers. In het dagelijks leven is hij journalist bij De Standaard. Algemeen journalist, maar vanwege zijn schaakkennis neemt hij dat gebied erbij. Vorige week interviewde hij Carlsen, die in België was voor het snelschaaktoernooi in Leuven voor de wereldelite. Hieronder een selectie uit dat interview.

WK-match tegen Karjakin in het najaar

“Ik focus nu op dit toernooi in Leuven, vorige week focuste ik op het toernooi in Parijs. Ik heb van mijn twee vorige gewonnen WK-matches tegen Anand geleerd dat het niet gezond voor je is om al vele maanden van tevoren geobsedeerd te zijn door een WK-match.”

“Ik denk niet dat Karjakin de meest gevaarlijke opponent is voor mij. Maar hij is waarschijnlijk wel de meest hardnekkige, de meest onverzettelijke tegenstander onder de huidige wereldelite. Het is heel moeilijk om hem in een partij te verslaan.”

“We komen goed overeen, er is geen enkele animositeit. Ik zie zijn politieke standpunten niet als een probleem voor onze match.” (Karjakin steunt de politiek van Poetin over bijvoorbeeld de Krim, weet Devreese.)

Optimistisch is Carlsen wel en lachend zegt hij: “Ik zou natuurlijk liegen als ik zou zeggen dat ik minder dan 50 procent kans heb om te winnen.”

Misschien had Carlsen van Caruana als uitdager meer te vrezen dan van Karjakin. Hier bij de Sinquefield Cup in 2015, foto Lennart Ootes.

WK-systeem

Carlsens standpunten over het WK-systeem waren al bekend. Hij wil geen privilege voor de wereldkampioen, die rustig kan wachten wie zijn uitdager wordt. Momenteel wil hij dus eigenlijk geen privilege voor zichzelf en dat maakt zijn standpunt sterk. Ook wil hij ieder jaar een WK. Zijn collega’s staan niet achter hem, zegt hij. Over zijn eigen nadeel in zijn voorstel:

“Het is belangrijker een eerlijk WK-systeem te hebben dat wat ik zelf wil, wereldkampioen zijn. Het algemeen schaakbelang primeert op mijn privébelang. Als wereldkampioen heb ik de mogelijkheid om mijn standpunt over schaakissues te geven en ik maak daar graag gebruik van.”

Magnus-app

Met de app Play-Magnus kan elke schaker een partijtje tegen hem spelen, waarbij zijn speelsterkte op verschillende leeftijden zo goed mogelijk wordt nagebootst.

“Ik weet dat we worden gedownload in alle landen van de wereld. Er zijn maar twee uitzonderingen: Noord-Korea en Zuid-Soedan. Dat bewijst dat schaak echt over de hele wereld wordt gespeeld.”

“Veel mensen beginnen enthousiast te spelen met de app. Ze verslaan de Magnus op vijfjarige leeftijd, de Magnus op zesjarige leeftijd, zonder veel moeite. Maar tegen de Magnus van acht of negen jaar kunnen ze opeens niet meer op. En als het dan een tijdje blijft duren, houden ze ermee op en gaan ze iets anders doen. Daarom zullen we gebruikers de mogelijkheid geven om veel schaakoefeningen te maken. Het programma zal de schaaksterkte van de app-gebruiker kunnen meten en kunnen aangeven aan welke punten ze moeten werken om betere schakers te worden. Hopelijk kunnen we zo nog meer mensen aan Play-Magnus binden.”

Overige activiteiten

Carlsen vertelt dat hij simultaans geeft, deelneemt aan evenementen van sponsors, actief is op sociale media als Twitter en dat er binnenkort een documentaire onder de naam Magnus uitkomt, die zijn snelle opmars naar de wereldtop belicht en hopelijk ook mensen aanzet om te schaken.

Rapid- en snelschaak

Het topschaak wordt steeds sneller, de toernooien in Parijs en Leuven die elkaar ook nog eens snel opvolgden laten dat weer eens zien. Carlsen vindt dat prima.

“Voor het grote publiek zouden er zeker nog meer rapid- en blitztoernooien zoals dat van Leuven moeten komen, vind ik. Het is heel opwindend voor de toeschouwers om topspelers nerveus bezig te zien en vliegensvlug hun zetten te zien uitvoeren, omdat ze in gierende tijdnood verkeren in een partij.”

In het interview geeft Magnus Carlsen er duidelijk blijk van mee te gaan in alle moderne ontwikkelingen en er ook nog wel op vooruit te willen lopen. Dat is niet vreemd voor zo’n jonge wereldkampioen, maar wel heel verheugend.

Dit is wel Gert Devreese.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.