Persbericht 6e Amsterdam Science Park Schaaktoernooi 2016

 

Organisatie verwacht 350 deelnemers uit meer dan 15 landen

Van zaterdag 9 juli tot en met zondag 17 juli wordt op het Amsterdamse Science Park het 6e Amsterdam Science Park Schaaktoernooi gespeeld.

Door een financiële injectie van de co-sponsors ARCNL, UvA, Matrix en de Stichting Science & Business is de organisatie erin geslaagd om het aantal deelnemende grootmeesters uit te breiden van één (in 2015) naar vijf (in 2016).

In het eerste weekend vindt tevens een kwalificatievierkamp plaats om het 8e en laatste startbewijs in het NK schaken.

 

 

De naar verwachting meer dan driehonderdvijftig deelnemers (de inschrijving is nog open tot en met zaterdag 9 juli 12:00 uur in de zaal) spelen in vier verschillende groepen op basis van hun speelkracht.
Ook is het mogelijk om in de twee verschillende vierkampgroepen te spelen, voor schakers die niet in de gelegenheid zijn om zich negen dagen vrij te maken. De deelnemers in de hoofdgroep strijden om een gegarandeerde eerste prijs van 1.750 euro.

Nieuw in 2016 is de zogenaamde studentenprijs van 250 euro voor de hoogst geëindigde student in de A-groep. “Op die manier willen we de deelname van Nederlandse studenten stimuleren,” aldus Strik. “Er zijn zelfs plannen om dit in 2017 uit te breiden.”

 

Toernooifavorieten

Tien dagen voor de start van het toernooi waren er al 320 inschrijvingen, uit 15 verschillende landen. Daarmee heeft het zomerfestival zijn status als populair toernooi voor zowel vakantiegangers als professionals opnieuw bewezen. Op papier zijn de Duitse grootmeester Vitaly Kunin en zijn Nederlandse collega Erik van den Doel de topfavorieten in de hoofdgroep. Van den Doel won het toernooi eerder in 2014, met de prachtige score van 8,5 uit 9.

De eerste zet in het toernooi zal op 9 juli worden uitgevoerd door Reinders Hommes van Tallgrass, één van de innovatieve ondernemers op het Science Park en secretaris van het bestuur Science Park. Als nevenactiviteit zal de schaakschool uit de Indische buurt van Mustapha Eljarmouni het toernooi bezoeken op zondag 10 juli. Over dit bijzondere project is door Kees Overveen en Johan Wakkie in januari van dit jaar de documentaire De droomvermenigvulderaar gemaakt.

Kwalificatieweekend NK Schaken 2016

Op 9 en 10 juli ontvangt het Amsterdams Science Park toernooi het Kwalificatieweekend, waarin de achtste en laatste startpositie van het NK Schaken 2016 wordt bevochten. De vier deelnemers zijn Friso Nijboer, Sipke Ernst, David Klein en Twan Burg.

De partijen van de kwalificatie zullen in het sfeervolle café ‘De Oerknal’ live van commentaar worden voorzien door Tom Bottema, perschef van het Tata Steel Chess Tournament, dat tevens het schaakmateriaal beschikbaar stelde voor het toernooi. Zie voor meer informatie over het NK-schaken de volgende link: www.nkschaken.nl. Meer info over het Science Park Schaaktoernooi en de deelnemers is te vinden via deze link: www.amsterdamchess.com
Het Amsterdam Science Park Open wordt gespeeld in het Sportcentrum Universum op het Amsterdam Science Park. Adres: Science Park 306, Amsterdam.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.