Persbericht 20e Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi

Dit 20e HZ toernooi wordt sterkste editie uit de geschiedenis!

Met maar liefst zestien grootmeesters en negentien internationaal meesters op de deelnemerslijst zal het Hogeschool Zeeland Toernooi sterker bezet zijn dan in alle voorgaande jaren. De speler met de hoogste rating is dit jaar Loek van Wely (2662). De Tilburger is er op gebrand zich voor zijn tegenvallende resultaat van vorig jaar (22e plaats) te revancheren. Sterker nog, dit jaar moet zijn naam eindelijk op de beker verschijnen. Hij kan echter flinke tegenstand verwachten van o.a. meervoudig winnaar Krishnan Sasikiran uit India, Chess Queens coach Mikhaylo Oleksiyenko uit Oekraine en de Rus Konstantin Landa, winnaar in 2011. Maar ook uit eigen land is er concurrentie. De nummer twee van vorig jaar Jorden van Foreest heeft zijn zinnen op de eindoverwinning gezet. En wellicht kan de verrassende winnaar uit 1999, Alberto David, opnieuw voor een stunt zorgen.

Onduidelijk is wat er van de Chinese afvaardiging verwacht kan worden. Onder hen grootmeester Chongsheng Zeng, in het westen onbekend, maar wel tweede bij het laatst gehouden kampioenschap van China.

Tussen de grote groep internationaal meesters bevindt zich één opvallende naam: Awonder Liang uit de Verenigde Staten is 13 jaar en daarmee één van de jongste IMs ter wereld, bovendien al in het bezit van een GM-norm. Hij is tweevoudig wereldkam-pioen, in de categorie tot 8 jaar (2011) en tot 10 jaar (2013). Bovendien versloeg hij dit voorjaar twee oud-winnaars van het HZ-toernooi, te weten Lazaro Bruzon en Konstantin Landa. Reden genoeg voor de organisatie om hem te vragen de traditionele openingssimultaan voor zijn rekening te nemen. Die zal plaats vinden op vrijdagavond 5 augustus in de Hogeschool Zeeland.

Op dit moment hebben reeds 232 spelers zich ingeschreven. Het maximale aantal deelnemers is voorzien op 250 met eventueel een paar plaatsen extra, indien de zaalin-deling dat toelaat.

Het 20e Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi in Vlissingen zal van zaterdag 6 augustus tot en met zaterdag 13 augustus 2016 plaatsvinden.

Er worden 9 ronden zwitsers gespeeld in het atrium van de Hogeschool Zeeland, Edisonweg 4 te Vlissingen.


Net als in de voorgaande edities zal iedereen strijden in één groep.

Prijzen, speeltempo en inschrijfgeld
Naast de hoofdprijzen (1e pr. € 2.000 / 2e pr. € 1.300,00 / 3e pr. € 800,00 / 4e pr. € 500,00 enz.),
zijn er meerdere aantrekkelijke ratingprijzen te winnen.

Het speeltempo is 40 zetten in 90 minuten, vervolgens 30 minuten voor de rest van de partij, met een tijdstoevoe-ging van 30 seconden per zet vanaf het begin van de partij.

Inschrijfgeld: € 55,00 (FM € 30,00; GM/IM gratis).

Info
Informatie over het toernooi bij Hans Groffen, telefoon 06 – 41 642 100,
e-mail: hgroffen@zeelandnet.nl of Roeland Alders: roelandalders@hetnet.nl

Inschrijven op de website via het elektronische aanmeldingsformulier.
De website van het toernooi: www.hztoernooi.nl

Met vriendelijke groet,
Persdienst Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2016

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.