Condigne Open Nederlands Schaakkampioenschap verwelkomt elf grootmeesters

 
DIEREN – Het aantal grootmeesters bij het Condigne Open Nederlands Kampioenschap Schaken is gestegen naar elf. Naast titelhouder Dimitri Reinderman en ex-kampioenen Viacheslav Ikonnikov en Erwin l’Ami zijn de Indiër Chanda Sandipan en de voormalig kampioen van Duitsland Igor Khenkin op papier de grootste kanshebbers voor de titel. Dit jaar wordt het toernooi van 25 juli tot en met 4 augustus gespeeld in Grandcafe/Zalencentrum/Sporthal Theothorne in Dieren.
Behalve de hierboven genoemde grootmeesters staan ook de Hongaar Csaba Horvath, de Duitser Daniel Hausrath en de Nederlander Roeland Pruijssers op de lijst. Zij waren al eerder in Dieren te zien. Dat geldt niet voor de Indiërs Das Debashis en Jha Sriram en de Duitser Leonid Milov, die hun debuut maken in het Condigne Open NK. Er doen ook vijf internationaal meesters en negen FIDE-meesters mee in de Open groep.
Het evenement wordt dit jaar voorafgegaan door het Nederlands kampioenschap voor veteranen en senioren, dat op zondag 17 juli begint in Theothorne. Dit kampioenschap telt met diverse groepen in totaal 124 deelnemers. Het Condigne Open NK schaken wordt op maandagavond 25 juli officieel geopend door burgemeester Petra van Wingerden-Boers van Rheden, de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, Marleen van Amerongen, en, namens stersponsor Condigne, Jeroen van Smoorenburg. Maandagmiddag beginnen de twee zesrondige toernooien al. De Open groep en de reservegroepen gaan op dinsdag 26 juli van start.
Vele van de schakers verblijven weer op de speciale schaakcamping die is ingericht bij Polysport. Zoals elk jaar is er weer een aantal aantrekkelijke nevenevenementen. Op donderdagavond 28 juli presenteert Dimitri Reinderman vanaf 20.00 uur zijn befaamde popquiz in grand café Theothorne, op vrijdagavond 29 juli vindt daar vanaf 19.30 uur het vierde Open OSBO-Kampioenschap snelschaken plaats, en op zaterdag wordt er van 10.00-16.00 uur een rapidtoernooi georganiseerd (niet voor deelnemers die op dat moment in de andere groepen spelen). Die avond (20.00 uur) kan in de schouwburgzaal de film Pawn Sacrifice worden bekeken. Hans Böhm geeft op vrijdag 29 juli en op de slotdag, donderdag 4 augustus, in het grand café commentaar op de belangrijkste partijen van het Condigne Open NK, en zal ook weer deelnemen aan het snelschaaktoernooi.
In alle groepen beginnen de partijen dagelijks om 13.00 uur. Op donderdag 4 augustus begint de laatste ronde om 12.00 uur. De toppartijen van het Open NK zijn live te volgen op de toernooiwebsite en daarop worden tevens dagelijks verslagen geplaatst.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.