Een onvoorspelbaar NK

Sipke Ernst heeft zich geplaatst voor het Nederlands kampioenschap, zo was in dit verslag van Dimitri Reinderman te lezen. Maar wie zijn de andere zeven deelnemers aan het NK, dat op 22 augustus in Amsterdam weer als achtkamp begint? Uiteraard is op de toernooisite veel informatie  te vinden. Het wordt weer een onvoorspelbaar NK, met Loek van Wely als favoriet, maar in zeven ronden kan iedere misstap fataal zijn. Dat weet Van Wely als de beste, hij verloor vorig jaar in de laatste ronde van Ernst en bleef daardoor een punt achter op Anish Giri.

 

Het deelnemersveld is vergelijkbaar met dat van de laatste drie jaren. Giri is er niet bij (net als in twee van de vorige drie jaren) en er ontbreken nog een paar toppers. Dit keer zijn dat Ivan Sokolov (nummer 3 op de huidige ranglijst), Robin van Kampen (4), Jan Smeets (7) en Sergei Tiviakov (8). De sterkste deelnemers zijn dus de nummer 2 en 5 van Nederland en dat is niet helemaal bevredigend. De speler met de laagste rating is de nummer 16, dus precies de helft van de sterkste zestien is aanwezig en ook precies de helft van de top tien. Je mag het toernooi dus ook niet zwak bezet noemen. Hier volgen de acht deelnemers, met achter hun naam hun plaats op de Nederlandse ranglijst van 1 juli.

 

Loek van Wely (2)

Voor de bijna oudste deelnemer is het zijn zestiende NK. Hij werd zeven keer kampioen, namelijk van 2000 tot en met 2005 en in 2014. Met enige regelmaat gaan er verhalen dat Van Wely is gestopt met topschaak. Hij zou meer tijd aan pokeren besteden en hij werd zelfs toernooidirecteur in Hoogeveen, een functie die grote sporters als Richard Krajicek en Ellen van Langen pas aannamen toen ze echt niet meer actief op wereldniveau konden presteren. We laten ons echter geen zand in de ogen strooien, Van Wely schaakt gewoon nog actief, werd op de laatste twee NK’s eerste en tweede en is nu weer de favoriet.

Benjamin Bok (5)

Als Van Wely geen kampioen wordt, is Bok dan de tweede favoriet? Nee, naar mijn mening zitten de andere zeven dicht op elkaar. Hun plaatsen op de Nederlandse ranglijst schommelen ook. Bok sluipt wel omhoog op die ranglijst en staat al een halfjaar boven de 2600. Plaats 5, dat zouden een paar jaar geleden niet veel mensen hebben voorspeld. Bok debuteerde in 2010 op het NK en behaalde vorig jaar een mooie derde plaats, die hij deelde met Robin van Kampen, zijn leeftijdsgenoot met wie hij in zijn jeugd vele gevechten uitvocht.

Erwin l’Ami (6)

 

Het NK is niet het toernooi van l’Ami, die de laatste drie jaar teleurstelde. Maar hij speelde er twaalf (in dertien jaar!) en daar zaten natuurlijk ook een paar goede tussen. Zijn beste was in 2012 toen hij samen met Sokolov tweede werd achter Giri. Als jonge tiener zei l’Ami al: als ik de top niet haal, word ik trainer en schrijver, maar ik blijf altijd in de schaakwereld actief. Hij is secondant geweest van de wereldtoppers Topalov en Giri, maar is ook zelf echt nog wel een topper. Erwin l’Ami kampioen, het moet er dit jaar maar eens van komen.

 

 

 

Jorden van Foreest (9/10)

De jonge Groninger blijft maar stijgen (nou ja, dat is normaal op zijn leeftijd) en speelt heel veel. Volgens de FIDE-site 83 partijen in het afgelopen halfjaar. Bij een toernooi in Duitsland nam hij eens aan twee groepen deel: ’s morgens in een gesloten groep en ’s middags in het open toernooi. Zijn trainer Tiviakov wist dat niet van tevoren en zou het hem hebben afgeraden. Wat kunnen we van Neerlands grootste talent verwachten op dit NK, waar hij debuteert? Alles, want de groei is er natuurlijk nog lang niet uit.

Dimitri Reinderman (9/10)

 

De oudste deelnemer (twee maanden ouder dan Van Wely) speelde al twaalf NK’s. Zijn eerste, in 1995, was al spectaculair met een totaal onverwachte derde plaats achter Sokolov en Piket. Behalve een vette geldprijs won hij een Dikke Van Dale en zijn taalgebruik is inderdaad zorgvuldig. Hij vond het wel een beetje eng om in Amsterdam met al dat geld en die Van Dale naar huis te fietsen. In 2008 werd Reinderman tweede en in 2013 kampioen. Bij Reinderman is alles mogelijk, zo weten we al heel lang.

 

Erik van den Doel (12)

Die hebben we al een tijd niet gezien op het NK. Van 1997 tot en met 2005 nam hij in die negen jaar acht keer deel. Zijn beste prestatie was in 2011. Hij won het toernooi samen met Loek van Wely, voor Piket en Tiviakov, maar verloor de barrage op de slotdag. Een prestatie die moeilijk is te evenaren, maar wie weet. Van den Doel heeft heel veel toernooien gewonnen, vooral dag- en weekend toernooien. Op zijn eigen website houdt hij de lijst nauwgezet bij.

Jan Werle (13)

Zowel in 2005 als in 2006 scoorde Werle, die in zijn jeugd grossierde in nationale titels, vijftig procent op het NK, met weinig remises. Daar bleef het bij wat betreft NK’s. Hij heeft een eigen kantoor als juridisch adviseur, met als specialisaties privaat- en ondernemingsrecht. Maar als hij een toernooi speelt, kan hij dat zomaar winnen, zoals dit jaar in Duitsland en Italië, dat laatste samen met Nisipeanu. Ook met Werle moeten we bij dit NK gewoon rekening houden.

Sipke Ernst (16)

SONY DSC

 

Een veteraan, hij heeft er al dertien NK’s op zitten. Ernst is de enige die er de laatste acht keer altijd bij was. Ook van degenen die er nu niet bij zijn presteerde niemand dat. Vier keer werd hij derde, twee jaar geleden voor het laatst. Maar een jaar eerder scoorde hij slechts een half punt. Grillig, dat woord past als geen ander in dit gezelschap bij Sipke Ernst. Met zijn overwinning vorig jaar op Van Wely bewees hij dat ook deze nummer laatst op rating het NK kan winnen. Als het eens allemaal meezit.

 

 

 

Alle foto’s zijn door Lennart Ootes gemaakt bij het Remco Heite Toernooi in 2014.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.