Bilbao: Carlsen verliest en wint daarna weer!

In het Spaanse Bilbao is gisteren een prestigieuze zeskamp van start gegaan. We stellen de zes deelnemers even aan u voor:

 

 Heeft u ze nog niet helemaal herkend? Nog maar een tweede poging wagen:

 

Aha, u heeft het gezien: wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn aanstaande uitdager om de wereldtitel, Sergey Karjakin, zijn allebei van de partij. Was Karjakin niet bezig om verstoppertje te spelen? De Rus had zich toch op het laatste moment teruggetrokken uit het toernooi in Noorwegen? Inderdaad! Maar hier waagt hij zich toch in even in het hol van de leeuw. Want natuurlijk speelt die match om de wereldtitel een grote rol in zijn leven. Dus speelt hij in Bilbao misschien met de rem erop. Hoe doe je dat trouwens? Zo misschien?

Schaken met de rem erop? Dat is een nieuw fenomeen. Bijvoorbeeld geen nieuwtjes prijsgeven. Die zal hij zeker niet tonen in Bilbao; daar is het toernooi niet belangrijk genoeg voor in zijn optiek. En ook andere aspecten van zijn spel. Die zal hij ook niet teveel willen etaleren. Staat hij niet bekend als een zeer technische speler? Vandaag offerde hij pardoes een volle toren… Anderzijds wil hij natuurlijk zichzelf ook niet belachelijk maken. Want de jonge honden waartussen hij terecht is gekomen (en waartoe hij zelf ook behoort) zullen hem het vuur na aan de schenen leggen. En hoe zit het met de nieuwe coming man, de Chinees Yi Wei? Die zal zijn visitekaartje willen afgeven.

Ook onze eigen Anish Giri zal zich willen manifesteren. Want wordt er niet gemopperd dat hij teveel remises speelt? Dat hij scherper moet spelen? Meer risico’s moet nemen?

Als u pakweg de laatste twintig partijen hebt nagespeeld, zult u moeten erkennen dat Giri echt wel zijn stijl aan het veranderen is. Af en toe een zeperd hoort er dan ook bij.

Er zijn twee ronden afgewerkt en dat leverde al het nodige spektakel op. Want Carlsen’s ‘vaste klant’ – Hikaru Nakamura – was ditmaal niet genegen om zijn hoofd op het hakblok te leggen. Hij beet flink van zich af. Vooral toen Carlsen zeer agressief te werk ging. Maar de wereldkampioen liep zelf in het mes. Hij kwam met een onherstelbaar verzwakte koningsstelling te zitten en daar wist een aanvalsspeler pur sang als Nakamura wel raad mee. Een van de zeldzame nederlagen van de Carlsen; de eerste voor de Amerikaan die in een klassieke partij nog nooit van zijn plaaggeest gewonnen had.

Dat kon Carlsen niet op zich laten zien. Met zwart trok hij tegen Yi Wei ook flink van leer. Hij offerde in een eindspel een pion om een witte toren op non-actief te zetten. Het leverde hem uiteindelijk een beslissend eindspelvoordeel op dat hij met vaste hand in winst omzette.

 Hoe verging het Giri? Helaas… twee remises…

Maar niet zonder strijd! Tegen Yi Wei in de eerste ronde kwam hij fors in het voordeel omdat zijn lopers veel sterker waren dan de loper en het paard van de Chinees. Maar die verdedigde zich heel hardnekkig en toen Giri een grote kans had laten liggen, was de remise onvermijdelijk.

Vandaag kwam onze landgenoot met zwart in de problemen tegen Karjakin die pardoes op g7 een toren offerde. Giri laat zich niet zomaar matzetten en binnen een paar zetten had hij de rollen bijna omgedraaid. Hij won een kwaliteit, maar helaas waren de stukken van de Rus veel te actief. Uiteindelijk viel er voor beide spelers geen eer te behalen en werden na 83 zetten de punten gedeeld.

 Hier nog even de tabel na 2 ronden (met voetbaltelling):

  

Oh, u vindt dit maar niks. U prefereert de normale telling. Die hebben we ook:

 

En uiteraard de partijen tot dusver (inclusief de analyses van Giri’s partijen):


Ronde 1

 

 

Ronde 2

 

 

De link naar de toernooisite: bilbaochess2016.com/home/. (Daar hebben we ook enkele foto’s van genomen).
We houden u op de hoogte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.