Spachess: 6 uit 6 voor Alekseev

Evgeny Alekseev staat na zes ronden onbedreigd bovenaan in het Science Park toernooi. De Russisch kampioen van 2006 heeft tot nu toe al zijn partijen gewonnen, waaronder tegen zijn naaste bedreiger, Vitaly Kunin, die op een punt volgt. Een half punt daarachter staan diverse Nederlanders zoals u in de stand kunt zien:

Een ronde eerder was de situatie nog heel anders. Ook toen stond Alekseev ongedeeld bovenaan, maar twee Nederlanders volgden op een half punt, Erik van den Doel en Lucas van Foreest. De eerste had in de vijfde ronde een andere Russische grootmeester verslagen, die vlak na de opening eigenlijk twee keer dezelfde fout maakte.

Een ronde later ging het echter mis. Tegen Vitaly Kunin, een Duitser van Russische afkomst die in Nederland vooral bekend is omdat hij voor S.O. Rotterdam uitkomt, kreeg Van den Doel met wit positioneel voordeel uit de opening. Het leek er echter op dat hij een benodigde pionnenruil niet deed omdat hij dacht dat de partijvoortzetting niet kon voor zwart. Vanweg een truc kon dat echter wel, waarna zwart langzamerhand de partij overnam.

Ook Lucas van Foreest stelde zich in de vijfde ronde kandidaat om de held van Nederland te worden door een grootmeester uit Beverwijk te verslaan.

Vervolgens hield de jonge Groninger knap stand tegen de koploper, zo leek het. Weliswaar was hij een pion achtergekomen in een eindspel met ongelijke lopers, maar remise maken zou geen probleem moeten zijn. Maar helaas…

Wie stopt Alekseev nog? Morgen mag Van den Doel het proberen.

De foto’s zijn gemaakt door Lennart Ootes.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.