Leiden Chess Tour weggeschoten


Zoals het een zichzelf respecterend internationaal schaaktoernooi betaamd is het gebruikelijk dat er via – wat mij betreft korte – speeches en het doen van de eerste zet door de hoofdsponsor(s), het toernooi kan beginnen. Zo ook bij de start van de eerste etappe met links mevrouw Iris Piket voor de eerste zet van de vrouwen kroongroep en rechts Roel Piket voor de eerste zet aan het bord van Loek van Wely voor het Open toernooi tegen onze Groningse troefkaart Bert van der Marel. Beide heren zaten echter al snel in de analyseruimte.. (Bert uit zijn analyse met Loek: “Hij speelt Ld3 al sinds z’n twaalfde..”)

Acht grootmeesters, acht internationaal meesters en veel FM’s waren er uiteindelijk present en klaar voor deze sterke jubileum editie. Enkele buitenlandse deelnemers belden in paniek en vroegen hoe laat het toernooi begint (hahaha), of enkele spelers wilden nog meedoen. Natuurlijk kon dit nog, zo gemoedelijk als dit in Leiden altijd nog kan. Of iemand had zijn trein gemist (Duitsland) of lieten niets meer van zich horen (India). Maar alles speelde uiteindelijk om acht uur: onze Duitse (trein) speler had nog slechts twintig seconden op de klok voor zijn eerste zet en kwam dus nipt op tijd achter z’n bord. 

Fraaie start
Wat een mooie start van het toernooi met vele taaie en harde gevechten, maar ook heel leuke partijen bovenin het veld. Om te beginnen de vrouwen kroongroep met de partij tussen Smaranda vs Leonore. Als u het live heeft kunnen volgen zag u een gevecht op leven en dood met na 73 zetten uiteindelijk twee kale Koningen op het bord. Hoezo even een partijtje schaken? Het werd door beide vrouwen tot op het bot afgekloven?! De partij tussen Martine en Rosa wordt op donderdag 21 juli gespeeld/ingehaald, omdat Martine wegens werkzaamheden op vrijdag niet beschikbaar was. Meervoudig Ned. kampioene Zhaoqin Peng (foto links) speelde een mooi toreneindspel professioneel naar de winst.
En wat dacht u van ‘good-old’ Joop Piket (jazeker, oom van de hoofdsponsor en vader van grootmeester Jeroen Piket) op een live bord in zijn eigen ‘Trompovsky’ (1. d4 en 2. Lg5) tegen grootmeester Milos Pavlovic (foto rechts: Maaijveld). Ik weet niet of u het heeft gezien, maar ik dacht dat de ‘Piket-variant’ winnend zou zijn. Pavlovic dus met twee blauwe ogen ontsnapt met remise. Ik zal het vermoedelijk allemaal niet goed hebben gezien. Maar wel verklaarbaar dat Milos niet tevreden was na afloop. Enfin, een leuke start van de eerste Leidse Tour etappe. In het weekeinde veel belangstelling in de toernooizaal op zaterdag en vooral ook op zondag met een explicatie met een opvallende speler van gast-grootmeester John van der Wiel. Komt dat zien op zondagmiddag, circa 17:00 uur!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.