Alekseev wint Spachess voor Van den Doel, norm Van Foreest

Zoals verwacht heeft Evgeny Alekseev het Amsterdam Science Park Schaaktoernooi gewonnen. Al een ronde voor het einde was hij zeker van de ongedeeld eerste plaats en met 8 uit 9 bleef hij zijn eerste achtervolgers, Erik van den Doel en Vitaly Kunin, een punt voor. Voor Lucas van Foreest was er een succesje in de vorm van een IM-norm.

Voor Alekseev was het na zijn start van 6 uit 6 zaak om in de laatste drie ronden niet te verliezen. Hij nam ook geen risico’s en gaf zijn twee zwartpartijen snel remise, maar met wit tegen Bosboom wilde hij er nog wel voor gaan zitten. Hij zal in de voorbereiding gezien hebben dat zijn tegenstander heel sterke tegenstanders (zoals Peter Leko) kan verslaan, maar ook dat Bosboom soms materiaal offert voor onvoldoende compensatie. Als je dan geen fout maakt als tegenstander win je, en zo gebeurde.

Met deze overwinning kwam Alekseev op 7.5 uit 8 en anderhalf punt voorsprong. De strijd om de eerste plaats was toen dus niet meer spannend, maar die om de tweede plek wel. Die ging tussen Erik van den Doel en Nederlands jeugdkampioen Hing Ting Lai. De laatste speelde een degelijk toernooi, maar tegen Van den Doel kwam hij er niet aan te pas.

Van het groepje Nederlanders dat op 6 punten eindigde was de relatief beste prestatie van Tjark Vos. De Amsterdammer (die een Antilliaanse vader heeft) komt uit voor de Antillen (waardoor hij een keer op het WK jeugd kon spelen) en is van deze federatie inmiddels veruit de sterkste speler, maar waarschijnlijk speelt de AHO op de olympiade alleen met “echte” Antillianen. Dat is jammer, en ook dat Tjark niet genoeg buitenlanders te veel Nederlanders trof, maar met een overscore van 3.33 zal hij heel tevreden zijn. Hij bekroonde zijn toernooi door in de laatste ronde een Russische grootmeester op remise te houden.

Bij Spachess was het niet makkelijk normen te halen, omdat er niet erg veel buitenlandse spelers meededen, maar Lucas van Foreest lukte het toch, met 6 uit 9 en een TPR van 2468 haalde hij zijn tweede IM-norm (na in de KNSB-competitie een GM-norm gehaald te hebben). Hij had daarnaast ook nog het zwaarste toernooi van iedereen met vijf grootmeesters als tegenstanders. Toch was hij niet tevreden, hij vond zelf dat hij het toernooi had moeten en kunnen winnen. Een toernooi eindigen met een nederlaag is ook niet fijn, maar wel fijn is als je norm in de achtste ronde praktisch zeker is en dat lukte door een Amsterdamse amateur te verslaan (die overigens ook een goed toernooi speelt en als hij in de laatste ronde niet een totaal gewonnen stelling had verprutst ook op 6 uit 9 was gekomen).

De foto’s zijn gemaakt door Lennart Ootes. Meer hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.