Beerdsen en Ten Hertog verrassende leiders in Leiden

Na zes ronden in het Leiden Chess Tournament zijn er twee verrassende leiders. Niet een van de acht deelnemende grootmeesters staat bovenaan, maar twee jonge Nederlandse FM’s: Thomas Beerdsen en Hugo ten Hertog. Beerdsen wist te stunten door in de zesde ronde Loek van Wely te verslaan, terwijl Ten Hertog met zwart won van Pavlovic. Ook FM Robby Kevlishvili en IM Arthur Pijpers doen het op een half punt achterstand goed, en wat te denken van Frank van Tellingen? Ook hij staat op 4.5 en daarmee nog voor Van Wely (4), Pavlovic (4), Ikonnikov (3.5), Horvath (3.5) en Peng (3.5)! Van de grootmeesters doen voorlopig alleen Postny, Sandipan en Pruijssers het volgens verwachting.

In de vierde en vijfde ronde waren er veel remises aan de topborden en de stand na vijf ronden zag er normaal uit: op 4 punten een groep van negen aan de leiding met daaronder vijf grootmeesters, daarachter een groep van zes met daarbij twee grootmeesters. Maar dan de zesde ronde! Donderdag was echt een slechte dag om grootmeester te zijn. Pruijssers en Sandipan mochten tegen elkaar en speelden remise op bord 3, maar op de borden 1, 2, 4, 6 en 7 was er een strijd tussen een grootmeester en een lager gerate tegenstander. Score: 4.5-0.5 voor de underdogs! Hoe ging dat in zijn werk?

Op bord 1 speelden Thomas Beerdsen en Loek van Wely. De witspeler (bijnaam: Kleine Beer) is bijna 18, speelt zover ik weet al sinds zijn vroege jeugd voor Apeldoorn en gold altijd al als een groot talent, maar hij ontwikkelde zich relatief langzaam, eigenlijk had hij al IM horen te zijn. De zwartspeler gold vroeger ook als een groot talent.

Over bord 2 zou ik kunnen schrijven dat Arthur Pijpers de sterke Israelische grootmeester Postny keurig op remise hield met zwart, maar dat zou scorebordjournalistiek zijn. In werkelijkheid had hij gewoon moeten winnen: kwaliteit meer en een vrijpion op d3. Maar grootmeesters zijn stug.

Hugo ten Hertog, 22-jarige speler van Paul Keres, kent u wellicht als winnaar van het OKU. Hij heeft tot nu toe vier grootmeesters tegengehad en daar drie punten tegen gescoord, mede door deze overwinning op Pavlovic.

Bord vijf, geen grootmeesters, maar daar kom ik nog op terug. Dat op bord zes FM Harff won van Ikonnikov was op zich knap, maar we kunnen wel stellen dat hij een beetje mazzel had, als we deze stelling bekijken:

Voor de volledige partij moet u maar op schachsite.de kijken of zo.

Als u de stand goed bestudeerd heeft, viel het u misschien op dat momenteel de hoogste TPR is behaald door Frank van Tellingen. Wie? Een nieuw jong talent waar u nog nooit van gehoord heeft? Nee, een Alkmaarse amateur van 38 jaar oud (edit: inmiddels vernomen dat hij tegenwoordig in Den Haag woont). Hij begon met twee byes, overwinning tegen een laaggerate Indiƫr, remise tegen Peng, winst tegen een Indische IM, en in de zesde ronde wist hij GM Horvath behoorlijk weerstand te bieden. En dit gebeurde:

Zwart was hier (ondanks 30 seconden per zet erbij) door zijn vlag gegaan. Klok vergeten, in slaap gevallen, ik weet het niet, het zal Van Tellingen niet schelen, want hij staat nu gedeeld derde! Van tevoren zal hij vast wel voor een score van 50% getekend hebben, die heeft hij nu al binnen…

Er staat nog een Nederlander gedeeld derde, daar laat ik ook een partij van zien, de partij op bord vijf. Robby Kevlishvili speelt niet zo’n heel opvallend toernooi, maar hij boekte een goede overwinning op IM Fred Slingerland.

De foto’s zijn gemaakt door Frans Peeters.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.