Fraaie apotheose voor tiende LCT

De achtste ronde is altijd wel duidelijk voor het invullen van de topplaatsen in de rangschikking na negen ronden, echter is het dit keer allerminst duidelijk. Het is in jaren niet zo spannend gebleven tot aan de laatste ronde. Voorgaande jaren was er altijd wel een speler die er bovenuit stak en dan freewheelende de eerste geldprijs (1.750 euro) binnen hengelde.

In de voorlaatste ronde zaten aan de tien live borden (inclusief de Druckerfonds vrouwen vierkamp) maar liefst zeventien Nederlanders! Ook nog niet eerder in Leiden voorgekomen. Het behoeft geen betoog dat er een aantal zeer getalenteerde jonge meesters bij zitten en misschien ook dit keer wel een Nederlandse toernooiwinnaar. Daarvan waren er in tien jaar LCT ‘slechts’ twee van. Op bijgaande foto’s van Maaijveld ziet u de live borden enkele minuten voor de start, die in Leiden in al die jaren wordt weggeschoten met enkele mededelingen en een dagprijs.

Na die achtste ronde is er nu een speler met 6½ punten: GM Roeland Pruijssers. Hij versloeg koploper Hugo ten Hertog met de zwarte stukken. Ik hoorde hem in het wandelpad richting analyseruimte tegen Hugo zeggen dat zijn punten niet kwamen zonder de hulp van zijn tegenstanders. Tja, wat daarvan te zeggen. Cruyff zou zeggen: je ziet het pas als je het begrijpt, of andersom?! Loek van Wely kwam op een halfje achter Roeland op zes punten door een technisch gewonnen eindspel te winnen van local hero Fred Slingerland. Frank van Tellingen en Robby Kevlishvili kwamen door hun remise (samen met Ten Hertog) eveneens op 6 punten. De langste partij van de dag was die tussen Irine Sukandar en Thomas Beerdsen, beiden hadden weliswaar kleine winstkansen, maar hielden elkaar uiteindelijk toch in evenwicht. Een grote groep met daarbij onder meer Postny, Ikonnikov, Horvath, Pijpers, Sukandar en Beerdsen liggen met 5½ punten nog op de loer voor een hoge eindklassering. Het groepje vanaf plaats 13 met 5 punten is verder kansloos voor een ‘vette’ prijs.

Rosa Ratsma wint Druckerfonds vrouwen vierkamp
De 20-jarige Rosa Ratsma speelt nogal wisselvallig, zegt ze zelf, hoewel dat in dit toernooi niet te zien was. Na vijf van de zes ronden en een score van 4½ punt, is ze al niet meer in te halen door haar concurrenten Smaranda Padurariu (3), Martine Middelveld (2) en Leonore Braggaar (½). Met die wisselvalligheid bedoelde ze ooit haar rating van 2165, terwijl ze nu op de lijst stond met slechts een slordige 2027?! Dat zal wel weer richting de 2100 gaan vermoed ik. Morgen in de zesde ronde dus alleen nog strijd om de plaatsen 2 en 3. Hoewel er vier geldprijzen zijn voor de vrouwen, staat een tweede plaats toch beter op je CV, dacht ik. Of niet Smaranda en Martine?

De dagprijs in deze ronde ging naar Christine van der Ven in de B-groep die een aantal jaren geleden via de Leidse Masterclub ‘Gedachtengoed Leiden’ is overgehaald van de bridge- naar de schaaksport. Een oud-leerlinge van  onder meer Jop Delemarre en ze schaakt nu bij de s.c. Voorschoten. Een schaterlach was ons deel, want onder een schaak dekbed slapen gaat wel ver, zal haar man vermoedelijk roepen.

Morgenochtend de laatste ronde al om 11 uur!!
Ben benieuwd wie er te laat binnenkomt er is altijd iemand die het vergeet..

Mogelijke normen:

Ten Hertog, Hugo
–     IM Norm    6,0 pt.   (required 0 pt. in 9th round)
–     GM Norm   7,0 pt.   (required 1 pt. In 9th round)
Kevlishvili, Robby
–    IM Norm     6,5 pt.   (required ½ pt. in 9th round

Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.