Jorden van Foreest stijgt boven zichzelf uit

Terwijl in Nederland de ogen gericht zijn op onze eigen zomertoernooien, heeft Jorden van Foreest in de Franse wintersportplaats Vaujany een van de grootste toernooizeges uit zijn schaakcarrière behaald. In het open toernooi scoorde hij 8 uit 9 en liet hij de concurrentie ruim achter zich. Hij nestelt zich daarmee stevig in de Nederlandse top tien.

Jorden van Foreest in een volle zaal in Vaujany. (Foto: toernooisite)

Van Foreest was de nummer twee op rating, achter de Franse topper Christian Bauer, maar in een open toernooi met veel onbekende tegenstanders leidt dat zeker niet altijd tot zo’n monsterscore. De Groninger begon met vijf overwinningen. Zoals altijd eerst op twee (voor hem) zwakke tegenstanders. Daarna werden ze wat sterker, zoals Jozsef Horvath en Boris Chatalbashov. Ook die versloeg hij. Er volgden twee remises met een zesde overwinning tussendoor en in de laatste ronde kreeg hij eindelijk Bauer tegenover zich. De nummer acht van het sterke schaakland Frankrijk was het toernooi niet zo sterk begonnen. Een remise zou Van Foreest waarschijnlijk (achteraf bleek zeker) de ongedeelde toernooiwinst opleveren. Uiteraard wilde Bauer zijn toernooi goedmaken, maar onze jonge grootmeester won.

Het leverde een onwaarschijnlijke eindstand op. Jorden van Foreest eindigde op 8 uit 9, Chatalbashov een vol punt daarachter en vier spelers op 6,5. Logisch, omdat Van Foreest bijna favoriet was? Nee. Elo-prognoses zeggen dat hij tegen deze tegenstanders 6,6 punten had moeten scoren. Zijn overscore levert hem dus 14 Elo-punten op, waarmee hij op 2596 uitkomt. Daarmee stijgt hij van de gedeelde negende naar de ongedeelde achtste plaats op de Nederlandse ranglijst en heeft hij nog een paar spelers boven zich in zicht.

Wijk aan Zee is zwemmen en zonnebaden in de zomer, schaken in de winter. Vaujany is skiën in de winter, schaken in de zomer.

Broers

Die spelers kan hij deze zomer nog inhalen, als hij goed blijft scoren. Laten we even kijken naar het programma van Jorden en ook van zijn twee jaar jongere broer Lucas. Die behaalde een meesternorm in het SPA-toernooi in Amsterdam, nadat hij in de KNSB-competitie een grootmeesternorm scoorde. Als Lucas in zijn volgende toernooi zijn derde norm scoort, tilt hem dat ook boven de benodigde 2400 uit. Daarmee zou hij op dezelfde leeftijd meester worden als zijn broer.

De twee hebben deze zomer een verschillend programma. Lucas van Foreest speelde in Amsterdam, Jorden in Frankrijk. Lucas speelt vanaf dinsdag in Dieren. In Vlissingen staan ze allebei op de deelnemerslijst. Jorden neemt vervolgens deel aan het Nederlands kampioenschap.

Voor de sterkste twee broers Van Foreest liggen er deze zomer dus mooie dingen in het verschiet. Jorden kan de belangrijke Elo-grens van 2600 passeren, heel hoog op de Nederlandse ranglijst komen en zich misschien wel een plek in de Nederlandse Olympiadeploeg verwerven. Lucas kan op zijn vijftiende meester worden.

Winstpartijen Jorden:

3 Comments

 1. Avatar
  schakeraad juli 25, 2016

  De strekking van het artikel en de kop “Jorden van Foreest stijgt boven zichzelf uit”  is natuurlijk duidelijk, een fantastische prestatie!

  Toch vind ik het een mooie aanname dat deze score gezien zijn gestage ontwikkeling in de lijn van de verwachtingen ligt en dus niet zozeer op een toevalstreffer berust…

 2. Avatar
  Johan Hut juli 25, 2016

  Ja, ik twijfelde al over de kop. Want boven je rating scoren (14 punten winnen) is vrij normaal voor iemand die op een stijgende lijn zit. Een toevalstreffer is het zeker niet. Wel is 8 uit 9 een bijzondere score.

  We mogen aannemen dat Jorden vanaf nu heel stevig in de Nederlandse top tien staat. Dat is wel bijzonder voor een jongen van zeventien.

 3. Avatar
  wimw juli 26, 2016

  Een heel mooi succes voor Jorden van Foreest en zeer bedankt voor het verslag. Christian Bauer is de huidige Franse kampioen. Hij won het toernooi in 2015, toen Vachier Lagrave niet meedeed, maar ook in 2012 en 1996. Dat maakt het nog iets mooier voor Jorden. Ik ben ook erg benieuwd naar zijn optreden in het NK-schaken in augustus, hier in Amsterdam.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.