Ten Hertog en Pruijssers winnen Leiden Chess Tournament; normen voor Ten Hertog en Kevlishvili

Hugo ten Hertog en Roeland Pruijssers zijn met 7 uit 9 winnaars geworden van het Leiden Chess Tournament. Ten Hertog maakte met deze score ook nog een GM-norm. Op een half punt achterstand eindigden Van Wely, Sandipan, Pijpers en Kevlishvili; de laatste haalde hiermee een IM-norm.

Als u het rijtje namen dat ik genoemd heb goed bestudeert zullen u twee dingen opvallen: relatief weinig grootmeesters (de helft maar) en maar één buitenlander. Deze editie van LCT was de buitenlandse grootmeesters ook niet gunstig gestemd: op Sandipan na moesten ze allemaal ratingpunten inleveren. Goed uitnodigingsbeleid dus! Vooral de jonge Nederlanders profiteerden met de al genoemde normen, en ook bijv. Thomas Beerdsen die wel de TPR van een IM-norm had, maar niet genoeg buitenlanders. Stond de Feyenoordfan trouwens niet buitenaan na zes ronden? Ja, en dat had hij na zeven ronden ook gestaan, als hij in een dubbel lopereindspel iets beter had opgelet.

Toen stond Hugo ten Hertog dus ongedeeld bovenaan! Op weg naar zijn tweede toernooioverwinning van de meteorologische zomer, eerder was hij de gedeelde winnaar van het HSG Open. Er kwam echter een kink in de kabel: in de achtste ronde verloor hij van Roeland Pruijssers. Die profiteerde dit toernooi naar eigen zeggen vooral van fouten van tegenstanders, maar zijn openingsbehandeling tegen Hugo was toch wel erg goed.

Roeland dus bovenaan! Die moest in de laatste ronde tegen Loek van Wely met zwart. Op zich een lastige loting, maar Roeland kwam nooit erg in de problemen en met een remise stelde hij de gedeelde eerste plaats veilig. Dat betekende dat Hugo gelijk kon komen; die moest bovendien voor een GM-norm ook nog winnen. Tegen Frank van Tellingen (2211) moet dat kunnen, zou je zeggen, en dat gebeurde ook. Normale overwinning dus?

Ja, dat was op zich een normale overwinning, een normale uitslag, als je naar de ratings kijkt. Als je naar de eerdere ronden kijkt was het echter minder normaal. In mijn vorige verslag kon u lezen dat Van Tellingen dit toernooi boven zichzelf uitsteeg, maar misschien had u net als ik verwacht dat in de zevende of achtste ronde wel zou stoppen. Dus niet: in de achtste ronde hield hij met zwart Kevlishvili op remise, en de ronde ervoor won hij zelfs van IM Arthur Pijpers! Het was een best wel ingewikkelde partij:

Robby Kevlishvili zal teleurgesteld zijn met zijn remise tegen Van Tellingen, maar over zijn toernooi als geheel kan hij tevreden zijn, gedeeld derde plaats, IM-norm en een aardige ratingwinst. Hoogtepunt van zijn toernooi was zijn zwartoverwinning tegen een Indiase grootmeester.

De foto’s zijn gemaakt door Maaijveld.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.