Dringen geblazen aan de kop bij het Open Nederlands Kampioenschap

Drie Nederlandse grootmeesters nemen deel aan het Condigne Open Nederlands Schaakkampioenschap dat voor de 38ste  keer in Dieren wordt gehouden. Te samen met zeven buitenlandse GM’s komt het totaal op tien. Maar ‘dat hadden er wat meer kunnen zijn’, valt te lezen in een van de verslagen van Peter Boel op de toernooisite. Sommigen zegden vlak voor het toernooi af omdat zij niet via Istanbul durfden te reizen. Jammer voor het toernooicomité, maar daarmee is het er niet minder spannend om geworden.

Na drie ronden zijn er twee leiders met de maximale score: de Nederlandse grootmeesters Erwin l’Ami en de Indiër Chanda Sandipan. Zij voelen de hete adem in de nek van maar liefst acht spelers met halfje minder. Daaronder bevinden zich onze landgenoten GM Dimitri Reinderman, FM Ivo Maris, Nico Zwirs en Maurice Schippers. Laatstgenoemde liet nadrukkelijk van zich horen toen hij in de tweede ronde GM Leonid Milov versloeg en een ronde later remise maakte tegen GM Daniel Hausrath. Schippers mag morgen proberen deze ongeslagen status te handhaven tegen zijn derde grootmeester, Vyacheslav Ikonnikov die vandaag de verdediging van Ivo Maris niet wist te slechten.

Voormalig Open Kampioen Dimitri Reinderman won in de eerste twee ronden van respectievelijk Ruud Van Meegen en Stefan Beukema en speelde daarna een relatief korte remise tegen GM Das Debashis.

Voor l’Ami, Reinderman en Pruijssers (zie foto’s Harry Gielen) heeft het ONK nog een ander tintje. Zoals te doen gebruikelijk plaatst de hoogst geklasseerde Nederlander zich direct voor het reguliere NK. Dat zal dan wel de editie van 2017 worden, want de deelnemerslijst van 2016 is al bekend. Volgende maand vindt die eindstrijd opnieuw in Amsterdam plaats.

 

Op dit moment heeft Erwin l’Ami de beste papieren. Hij wees vandaag Roeland Pruijssers gedecideerd terug. Reinderman had vanavond wat anders aan zijn hoofd, want hij leidde de popquiz die steeds populairder begint te worden.

De tussenstand (klik op plaatje voor hele tabel) aan kop na 3 ronden luidt:

 

Grootmeester Jorden van Foreest, de kersverse winnaar van het Franse Vaujany was bereid om van de eerste drie ronden analyses te verzorgen van enkele interessante partijen. Die treft u  hieronder aan.

In de eerste ronde wonnen vrijwel alle favorieten. Tjark Vos die het ook al goed deed in Amsterdam nog geen 2 weken geleden bracht de Indiese GM Das wel zwaar in de problemen.

In de tweede ronde mocht mijn eigen broer Lucas het opnemen tegen toernooifavoriet Erwin L’Ami. Helaas voor hem speelde Erwin een goede partij en had hij weinig kansen.

En hoewel de meeste andere GM’s ook zonder veel kleerscheuren door de tweede ronde kwamen wist Maurice Schippers voor een verassing te zorgen door de sterke Duitse GM Milov te verslaan.

In de derde ronde was het eerste grootmeesterduel een feit. Erwin L’ami speelde weer een goede partij en wist Roeland Pruijssers te verslaan. Beerdsen speelt redelijk goed de laatste tijd, maar helaas voor hem bleek de Indier Sandipan in de derde ronde te sterk voor hem. Voor de rest eindigden de meeste topborden in ronde 3 in remise.

De partij tussen Maatman en Horvath zag een fraai slot.

 

(De foto’s zijn van Harry Gielen)

 

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.