Tien verg(vl)issingen

Het 20ste Hogeschool Zeeland, mede gesponsord door Adviesbureau Schrijvers, is afgelopen zaterdag van start gegaan.
De hoed moet diep afgenomen worden voor het comité  dat nu al twee decennia bestaat uit zo’n beetje hetzelfde team van vrijwilligers dat dit toernooi op voortreffelijke wijze organiseert. En dat er heel wat bij komt kijken, zal niet elke deelnemer zich realiseren.
 

Als we het bulletin moeten geloven heeft men het record aantal deelnemers van 262 mogen begroeten bij aanvang van het toernooi. De paar keer dat ik meedeed, was er op last van de brandweer een maximum ingesteld van 200 als ik me goed herinner. Maar uiteraard is het een goede ontwikkeling – zeker voor het breedteschaak dat er zoveel spelers toegelaten kunnen worden. Het comité kiest er sinds jaar en dag voor om alle deelnemers in één grote groep te stoppen en dan op rating in te delen. Dat leidt tot kolderieke taferelen. De toppers spelen in ronde 1 tegen een speler met een slordige 600 Elopunten minder. Daar kunnen ze in principe ook in een (blind)simultaan van winnen, maar toch zijn er altijd spelers in de hogere ratinggroep die punten laten liggen.

We moeten dit jaar echter vrij diep zakken op de ranglijst om te kunnen constateren dat WCM Jiang Zhaoyi met een rating van 1831 de eerste is die een halfje weet te  ontfutselen van FM Amdouni Zoubaier (2306). In de tweede ronde is dat al heel anders! De vraag rijst toch of de organisatie niet eens serieus moet gaan overwegen om een andere toernooivorm te gaan hanteren zoals bijvoorbeeld in het Franse Cappelle la Grande wordt gedaan. Daar wordt ook volgens het Zwitsers systeem gewerkt, waarbij de deelnemers in de eerste ronden binnen een ratinggroep wordt ingedeeld. Dat maakt in elk geval het behalen van titelnormen wat meer mogelijk, hoewel er in Vlissingen in de loop van de jaren ook een aantal IM- en GM-resultaten zijn behaald. Voorlopig staat er een interessant deelnemersveld aan de start, waaronder de meervoudige Nederlandse kampioen Loek van Wely. En Neerlands jongste grootmeester aller tijden, Jorden van Foreest, die de ‘magische’ grens van 2600 is gepasseerd. Hoe gaat hij om met deze nieuwe status?

De tussenstand na 3 ronden luidt:

Uit de ‘kat-en-muis-spelletjes’ van de eerste twee ronden heb ik een aantal partijen bekeken. En daar heb ik voor u tien opgaven mee samengesteld. Kunt u uw hersens ook nog even trainen.

 

TIEN VER(VL)GISSINGEN

Altenbernd, Dirk – Sasikiran, Krishnan

OPGAVE 1

Er is al een tijdlang een zwaar strategisch gevecht gaande. Daar zijn grootmeesters doorgaans heel goed in. Zo ook hier. De Indiase GM vatte nu het plan op om zijn tegenstander te gaan ‘h-lijnen’. Hoe kan hij dat op verkapte wijze voorbereiden?

 

 

Van Wely, Loek – Hess, Stefan

OPGAVE 2

De opening is voor zwart niet rooskleurig verlopen. Hij heeft een pion moeten inleveren, zijn stukken staan op een kluitje en nu dreigt ook al zijn dame met Ta4 ingesloten te worden. Maar zwart dacht zich nog even uit de nesten te kunnen werken met

20…Lxc3 21. bxc3 Dxe4 22. Dxe4 Txe4

Wat had de grootmeester hier nog gepland?

 

 

David, Alberto – Boerkamp, Harry

OPGAVE 3

In een zwaar gevecht heeft de zwartspeler zich een tijdlang uitstekend geweerd. Natuurlijk zal hij het resterende eindspel op den duur verliezen, maar na zijn volgende zet 41…Pa5? is het meteen uit. Ziet u hoe wit het fraai uitmaakte?

 

 

Ikonnikov, Vyacheslav – Maas, Joop

OPGAVE 4

Ikonnikov heeft het zwaar om zijn tegenstander omver te duwen. Weliswaar een pluspion maar een heel slechte loper. Zwart kan zich heel taai blijven verdedigen maar raakt vanaf dit moment de draad een beetje kwijt. Er volgde 46…La4? 47. Lc8 Lc2? Hoe kan wit nu het snelst winnen?

 

 

Sasikiran, Krishnan – Stillger, Bernhard

OPGAVE 5

Sasikiran startte nu een combinatie.

  1. Pxf5!? Txg1+?!

Hierna krijgt wit gelijk. Na 30…exf5 31. e6 Lf6 32. exd7 Dxd7 was er evenwel nog niets beslist.

  1. Dxg1 exf5?

Maar dit mocht echt niet. Hoe maakte wit het nu af? 31…Df8! is de enige zet en dan moet wit nog veel bewijzen.

 

 

Oleksiyenko, Mykhaylo – Michalczak, Thomas

OPGAVE 6

Zwart is in de problemen maar hij probeert er iets van te maken met

25…d2 26. Ke2 Td3

Waar had hij echter geen rekening mee gehouden?

 

 

Vos, Tjark – Van Foreest, Jorden

OPGAVE 7

Zwart staat helemaal niet goed en omdat het al niet naar wens gaat, wil hij graag de zaken naar zijn hand zetten. Dat deed hij met

18…e5?!

Maar dat blijkt een fikse misrekening te zijn. Hoe won wit materiaal?

 

 

Landa, Konstantin – Balje, Jan

OPGAVE 8

Zwart speelde nu

11…b6?!

Dit is vragen om moeilijkheden. 11…cxd4 is de aangewezen zet.

  1. d5! exd5 13. Dxe7

Dat had de zwartspeler ongetwijfeld niet verwacht…

13…Te8

De dame is toch ingesloten? Wat heeft de grootmeester dan gezien?

 

 

Zeng, Chongsheng – In T Veld, Daan

OPGAVE 9

Hoe slaagt wit erin om de zwarte koning snel te bedreigen?

 

 

Luft, Dennis – Hausrath, Daniel

OPGAVE 10

Wit staat maar liefst twee pionnen voor, maar toch verkeert hij in zwaar weer. Zijn stukken op de damevleugel staan vreselijk verstopt en de koning staat ook bepaald niet veilig. Hoe zette zwart in deze stelling zijn voordeel adequaat om in winst?

 

 

Alle partijen (inclusief analyses) via de viewer:

 

(De foto’s zijn allemaal van ‘De Pion’ vanaf de toernooisite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    Hendrikom 08 augustus 2016

    Deze indeling maakt dit toernooi nu juist weer zo uniek! Wie herinnert zich niet Terstall-Nijboer! Het gejojo (verliezen van 2500 en dan weer winnen van 1600) vindt niet iedereen even leuk, maar er zijn er ook, namelijk al 20 jaar ruim 200, begrijp ik, die het allemaal wel kunnen waarderen. Sommigen scoorden gewoon GM-normen (Stellwagen), anderen hadden inderdaad pech (M. de Jong). Drama maakt sport nu eenmaal mooi!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.