Nog geen overwinning voor Anish Giri

De kop van het vorige verslag over de Sinquefield Cup luidde “Giri heeft overwinning nodig”, maar helaas, na vijf ronden is de Nederlands kampioen nog zonder overwinning. Drie remises boekte hij, en daar kunnen weer allemaal grappen over gemaakt worden, maar elke remise verhoogt wel zijn percentuele score! Bovendien is niet hij maar Fabiano Caruana voorlopig de remisekoning van het toernooi, sterker nog, er zijn maar twee spelers die minder remises dan Giri hebben gespeeld. In dit geval kan de aanstaande vader er dus niets aan doen! Het ligt aan het remisevirus dat het toernooi besmet heeft. De twee spelers die zich er het meest aan ontrokken hebben zijn Peter Svidler (die staat onderaan) en Veselin Topalov (en die staat dus bovenaan). Dat geeft de volgende stand:

In alle drie de partijen van ronde 3, 4 en 5 heeft Giri beter gestaan, maar in twee partijen stond hij ook nog slechter, en in de vierde ronde zelfs verloren, al duurde dat maar een paar minuten. Tegenstander Ding Liren wist met een kwaliteitsoffer een fijne stelling te krijgen waarin wit veel zwakke pionnen had. Giri offerde een kwaliteit terug om met dame en toren een koningsaanval te krijgen. Dat leidde tot een spannende stelling waarin eeuwig schaak de meest logische conclusie zou zijn, en dat werd het ook. De Chinees had echter een winststelling kunnen krijgen met een variant waarin hij in een aftrekschaak toe moest laten, een variant die hij waarschijnlijk niet serieus heeft overwogen. Spannende partij in ieder geval!

Tegen Wesley So koos Giri voor een Stonewallopstelling. Helaas niet uit het Hollands, maar dat zullen we hem  maar vergeven, want nadat zijn goede loper werd afgeruild bleef hij met een slechte loper zitten die best wel goed was. Ruimtevoordeel bovendien, al miste hij een kans dat nog uit te breiden. De Amerikaan probeerde zijn nadeel te beperken door veel te ruilen en uiteindelijk ontstond een paardeindspel waarin zwart nog steeds kansen had, maar helaas werden die niet benut.

En hoewel ik geen secondant van Giri ben koos hij in de vijfde ronde tegen de niet fitte Aronian weer voor een opening waar ik veel ervaring mee heb, het Engels vierpaardenspel aka de Draak in de voorhand. Kansen op licht voordeel werden gemist en toen was het opeens zwart die op winst kon spelen met een truc waarmee hij met voordeel een pion zou terugwinnen. Niet gezien blijkbaar en hij was daarom tevreden een toreneindspel te bereiken waarin beide spelers niets meer kon gebeuren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.