De plotselinge opmars van Thomas Beerdsen

Grote verrassing in het Leiden Chess Tournament, toen Thomas Beerdsen won van Loek van Wely. Een uitschieter? Ja, dat moge duidelijk zijn, dit is nog niet normaal. Zoekend door zijn resultaten zag ik echter een opvallende ontwikkeling. De jongeman uit Apeldoorn, die probeert meester te worden, kan sinds kort gewoon grootmeesters aan.

Thomas Beerdsen schaakt net als vroeger Desiree Hamelink vaak in een Feyenoord-shirt. (Foto: Frans Peeters)

Natuurlijk, de naam Thomas Beerdsen is al heel lang bekend. Apeldoorn is een kweekvijver van talenten, er gebeuren mooie dingen op jeugdgebied. Spelers die de top bereiken, zetten zich vervolgens zelf ook in voor jeugdtraining. Soms komt er zelfs een toptrainer als Artur Joesoepov of Mark Dvoretski langs. Grootmeester Roeland Pruijssers is de sterkste speler die uit de jeugd van Apeldoorn is voortgekomen.

Beerdsen grossierde in jeugdtitels in allerlei leeftijdscategorieën, maar nu hij zeventien is, staat hij ‘slechts’ op plaats 39 van de Nederlandse ranglijst. Ten tijde van zijn zege op Van Wely stond hij op plaats 46. We hoeven niet alle jongens te vergelijken met zijn leeftijdsgenoot Jorden van Foreest, maar voor een groot talent zijn dit op zijn zeventiende nog geen indrukwekkende posities.

Laat ik vooropstellen dat ik niet in staat ben de ontwikkeling in het spel van Beerdsen te analyseren. Ik kijk dus naar resultaten. Die laten een bijzondere lijn zien.

In september 2014 passeerde hij voor het eerst de Elo-grens van 2300. Anderhalf jaar later, in maart 2016 stond hij nog pas op 2335. Aan het aantal partijen heeft dat niet gelegen, Beerdsen speelt veel. Vanaf maart zien we de volgende cijfers:

Maart 2335

April 2356

Mei 2362

Juni 2396

Juli 2414

Augustus 2424.

Je hoeft geen scorebordjournalist te zijn om dit een opmerkelijke lijn te vinden. Laten we kijken hoe hij dit heeft bereikt, want het zijn niet zomaar wat scores.

Karlsruhe

Het Grenke Open werd gespeeld vanaf 24 maart. Beerdsen scoorde 5,5 uit 9 en won er 28 Elo-punten. Hij had tot voor kort een K-factor van 20, dat betekent dat hij per toernooi twee keer zoveel Elo wint of verliest als een speler met een rating boven de 2400. Als meester zou hij er dus 14 punten gewonnen hebben. Opmerkelijk wapenfeit: een overwinning op de Nederlandse grootmeester Jan Werle.

Nederlands jeugdkampioenschap

Hier was de opwaartse lijn nog niet te zien. Beerdsen verloor van Robby Kevlishvili en Hing Ting Lai en scoorde vrijwel precies volgens zijn rating. Het komt vaker voor dat jeugdspelers in opmars moeite hebben met jeugdtoernooien. Maar laat ik niet alles goedpraten.

Eindhoven

In een weekendtoernooi (WLC, mei) 34 Elo-punten winnen, dat is extreem. Beerdsen scoorde 5 uit 6, verloor alleen van Benjamin Bok. Die staat dan ook stevig in de Nederlandse top tien. Hij boekte echter een overwinning op Robin Swinkels. Opnieuw een Nederlandse grootmeester verslagen!

Hilversum

Weer 5 uit 6 in een weekendtoernooi (HSG Open, juni) en een gedeelde toernooizege met Koen Leenhouts, Jan-Willem van de Griendt en Hugo ten Hertog. Beerdsen verloor alleen van Roeland Pruijssers, die hem door en door kent. De sterkste spelers die hij versloeg waren Yochanan Afek en Barry Brink. Beerdsen won er 18 Elo-punten.

De eersteprijswinnaars in Hilversum, met rechts toernooidirecteur Henk Cornelissen. Thomas Beerdsen links.

Leiden

Een score van 6 uit 9 en een Elo-winst van 10 punten. Dat lijkt bescheiden, maar zijn K-factor was inmiddels van 20 naar 10 gedaald. Bij voorgaande toernooien zou het dus 20 punten zijn geweest. Beerdsen verloor in het LCT (juli) van Chanda Sandipan, die dit jaar in Nederland een mooie zomer had, en van Hugo ten Hertog. Maar de knaller was de overwinning op Loek van Wely, de derde Nederlandse grootmeester die hij dit jaar versloeg. Zijn remise tegen Vyacheslav Ikonnikov was ook iets om tevreden over te zijn.

In Leiden kreeg Thomas Beerdsen een keer de dagprijs van Jan Bey. Die prijs is niet iedere dag voor sterk schaken.

Dieren

Een score van 5,5 uit 9 leverde Beerdsen deze keer ‘slechts’ 5 Elo-punten op. Hij verloor opnieuw van Sandipan en Pruijssers. Deze keer geen opmerkelijke overwinningen, maar remises tegen de grootmeesters Daniel Hausrath, Vyacheslav Ikonnikov en de Nederlandse topper Erwin l’Ami leverden tezamen een bijzonder resultaat op.

Hoe nu verder?

Thomas Beerdsen is dus opeens een schaker die Nederlandse topgrootmeesters kan verslaan en op remise kan houden. Uiteraard verliest hij er ook nog steeds van. Nu hij zijn gymnasiumdiploma heeft gehaald, gaat hij een jaar schaken. Velen gingen hem voor. Nu al denkt hij ook nadrukkelijk aan een toekomst aan de universiteit. Met zijn zeventien jaar (in september achttien) kan zo’n schaakjaar er nog prima tussen. In dat jaar zal hij ongetwijfeld meester worden. Spannend om te zien hoeveel grootmeesters hij nog gaat verslaan.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.