Van Foreest neemt Van den Doel een eindspel af

Jorden van Foreest blijft fier aan de leiding in het NK schaken te Amsterdam. In het Tropenmuseum nam hij Erik van den Doel, die met zwart keihard voor de winst ging, een gecompliceerd eindspel af. Daarmee blijft de jonge Groninger koploper na twee ronden. Titelpretendent Loek van Wely blijft in zijn voetspoor. Hij won met wit van Dimitri Reinderman die in het late middenspel de problemen niet meer de baas wist te worden. De overige partijen die tussen Erwin l’Ami en Sipke Ernst en Jan Werle en Benjamin Bok eindigden in remise.

Bij de dames is titelverdedigster Anne Haast vandaag meermalen door het oog van de naald gekropen. Zij kwam in onoverkomelijke moeilijkheden tegen Iozefina Paulet, maar die zette op beslissende momenten niet door. Sterker nog: nadat zij een aantal kansen op een vol punt had laten liggen, ging zij zelfs aan het eind van deze slijtageslag nog onderuit. Haast toonde zich in het verre eindspel de meest handige. Met dit resultaat is zij mede op kop gekomen met Anna-Maya Kazarian en Smaranda Padurariu die allemaal op 1½ uit 2 staan. Anna-Maya klopte met wit een van twee winnaressen van gisteren, Linda Jap Tjoen San. Smaranda versloeg op haar beurt Martine Middelveld.

Twee oud-kampioen van Nederland: Van Wely-Reinderman (foto Harry Gielen)

De partij tussen de twee oudkampioenen van Nederland, Loek van Wely en Dimitri Reinderman trok vandaag de meeste aandacht. Vanuit een Konings-Indische volgorde leidde Dimitri het spel in de banen van een Benoni. Als speler die zich ook graag bedient van het Hollands, kon hij het niet laten om op een gegeven moment ook met …f7-f5 te komen. Dat bleek een tweesnijdende zet te zijn. Wit had licht voordeel maar veel was er niet aan de hand. Toch speelde de witte stelling – naar bleek – wat gemakkelijker want op geruisloze wijze kwam zwart in de problemen. In het late middenspel kwam zwart toch met wat gaten in zijn koningsstelling te zitten en daar wist Loek heel handig van te profiteren. Toen twee zware stukken bij de zwarte koning op bezoek kwamen, restte de zwartspeler weinig anders dan zich te laten matzetten. Hetgeen hij dan ook letterlijk toeliet.

Een andere partij met het oog op de stand was die tussen Jorden van Foreest en Erik van den Doel. Na een Schotse opening (die Jorden gisteren ook al op het bord had gekregen) had de Leidse grootmeester het spel in heel ander vaarwater weten te brengen dan zijn voorganger – Erwin l’Ami – gisteren. Na een scherp begin, werden de nodige stukken geruild en ontpopte zich een eindspel met voor beide spelers twee torens, voor Jorden een paard, voor Erik een loper. In die fase moet zwart volgens mij ergens beter hebben gestaan, maar Van den Doel deed het allemaal wat timide. Dat moet Jorden misschien in slaap gesust hebben, want even later ontplofte de stelling toen de zwartspeler pardoes een kwaliteit tegen twee pionnen offerde. Daarin ging hij ervan uit dat zijn loper in samenwerking met twee verbonden vrijpionnen (meer dan) genoeg compensatie voor de toren zouden opleveren. Dat was objectief gezien ook zo, maar na een lelijke onnauwkeurigheid, trok Jorden op bijzonder knappe wijze de partij naar zich toe. Hij wist de angel uit zwarts spel te halen en ondertussen zelf een dodelijke vrijpion te creëren. Toen hij daarmee de zwarte loper veroverde, was de partij beslist. Daarmee staat de jongste deelnemer ferm bovenaan in het klassement!

Het hartverscheurende gevecht Paulet-Haast (foto Harry Gielen)

Bij de dames speelde zich hartverscheurende taferelen af in de partij tussen Iozefina Paulet en Anne Haast. Na een Spaanse opening behaalde wit voordeel en dat liet de tweevoudige nationale Kampioene niet op zich zitten. Zij offerde een paar pionnen om tegenspel te genereren, maar het resultaat was dat zij na allerlei tactische schermutselingen terecht kwam in een eindspel met ieder een toren, ongelijke lopers, maar nog altijd een pion minder. Het begin van het eindspel speelde Iozefina voorbeeldig. Zij kwam huizenhoog gewonnen te staan na ellenlange manoeuvres en kon op diverse momenten het punt binnen hengelen. Op een of andere manier stokte daar de machine bij haar en Anne bleek een uiterst taaie verdediger. Zelfs met drie pionnen minder, bleef zij het hoofd boven water houden en naar kansen zoeken. De duur van de partij, de gecompliceerdheid van de zetten die Anne op het bord toverde werden Iozefina op een gegeven moment teveel. Zij raakte eerst haar winstkansen kwijt en toen het gelijk stond, ging zij ook nog kopje onder. Donner zou gezegd hebben dat zij ‘totaal verbrijzeld de toernooizaal verlaten moet hebben’…

 

Bij Anna-Maya ging het wat meer gladjes. Toen haar tegenstander Linda Jap Tjoen San zich vergreep aan een pion op a2, kreeg zij een gevaarlijke koningsaanval op haar dak. Om op de been te blijven, offerde zij maar een kwaliteit, maar dat mocht niet baten. Anna-Maya toonde uitstekende techniek en loodste het materiële plus naar een vol punt.

 

Dat volle punt kwam er ook voor Smaranda Padurariu die Martine Middelveld onderuit haalde. Aanvankelijk zag het er nog redelijk gunstig uit voor wit, maar het kwaliteitsoffer van wit pakte ook hier niet goed uit.

 

Uitslagen ronde twee:

Algemeen                                                                                  Dames

  

 

Stand na twee ronden:

Algemeen                                                                               Dames

  

 

ANALYSES

 

 

(Alle foto’s zijn van Harry Gielen)

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.