3e ronde NK 2016: Anne Haast op stoom

Ernst houdt Van Wely op remise

Ernst ging zijn duel met Loek van Wely vol vertrouwen in. Niet alleen heeft hij nog nooit met wit van Loek verloren, maar we herinneren ons ook nog zijn belangrijke winst tegen Loek op het vorige NK. Ernst was reeds om zes uur ’s ochtends opgestaan om de opening voor te bereiden en die voorbereiding, die Loek ook werkelijk verraste, kwam helemaal op het bord. So far so good, maar er ontstond een type stelling (met witte pionnen op g4 en h4 en f3 en een koning op f2) dat Ernst niet ligt. Ernst: “Loek deed eigenlijk alleen maar goede zetten en kon in de counter, waar hij heel goed in is.” Al bij zet 20 zaten beide partijen in tijdnood, en Loek verspeelde een kwaliteit. Daarna resulteerde gaandeweg een eindspel dat objectief beter voor wit was, maar makkelijker speelbaar voor zwart. Loek hield de remise.

Hortensius mooie overwinning

Lisa Hortensius kwam goed uit de opening. En waar zij een natuurlijke aanval op de zwarte koningsvleugel ontwikkelde, moest Iozefina Paulet op de damevleugel komen en was daar te traag. Voor Lisa speelde alles makkelijk en ze won een goede partij.

Anne Haast op stoom

Anne Haast neemt overtuigend de leiding in de derde ronde. Er zat “heel veel voorbereiding” in deze partij, zei Haast. Dat ging tot aan een zet of twintig, en draaide vooral om het pionoffer met Pe5. Zwart moest achter het bord een lastige positie verdedigen en kwam daar niet uit. Haast maakte het professioneel en tamelijk geruisloos af.;

Van den Doel kan overwicht niet omzetten

Erik van den Doel was toch wat teleurgesteld na zijn remise met L Ami. Van den Doel kreeg een prettige drukstelling en na 21…. Kf8 heeft zwart eigenlijk geen tegenspel. Van den Doel: “eigenlijk een gratis aanval”, maar in de tijdnoodfase ontglipte L Ami. Jammer voor Van den Doel, die dinsdag een spectaculaire partij speelde tegen toernooileider Jorden van Foreest, en daar uiteindelijk in een zeer gecompliceerd eindspel onnodig verloor. Erwin L Ami kan zo’n beetje geluk misschien net gebruiken om over zijn slechte spel heen te komen .

Reinderman doet zichzelf de das om

Reinderman deed zichzelf vandaag de das om. De zet 16. Pd4 verdient geen schoonheidsprijs. Reinderman: “ik vergat even de schaakregels en toen stond ik opeens verloren”. Jan Werle maakte het nauwkeurig af.

Anna Maja Kazarian ontsnapt

Smaranda Paradariu laat Anna Maja Kazarian ontsnappen met remise. Dat was even schrikken toen de beide dames in de perskamers met een computerengine naar de partij keken. Ze dachten eigenlijk dat het wel een normale partij was met remise als normale uitslag. Maar nu blijkt dat er na het roekeloze 26….g5 van Anna Maja een directe winst in zit: 27. fxg5, f4 28. Tf6!! en wit wint in de aanval. Natuurlijk voor mensen niet heel makkelijk te zien, en beide kanten zaten in tijdnood. Allebei hadden ze tijdens de partij ook wel een onderhuids ‘gevoel’ dat g5 wat al te gevaarlijk was, en de computer kan zoiets dus bewijzen.

Jorden van Foreest met derde overwinning op rij!

Jorden van Foreest is bezig aan een sensationele reeks in het NK! Hij boekte zijn derde overwinning op rij en leidt het toernooi met drie uit drie. Van Foreest had met zwart een zijvariantje voorbereid, niet heel goed, maar in de praktijk lastig voor wit als je het niet kent. Bok kwam inderdaad in een wat slechter eindspel terecht en wist dat met weinig tijd niet te verdedigen. “Een beetje geluk” zei de erg tevreden winnaar bescheiden na afloop. Maar toen liet hij iets meer los, in ‘thrashtalk’ modus (vrij naar Hans Ree): “natuurlijk ga ik nu het toernooi winnen, misschien zaterdag al”. Ook voorspelde hij dat zijn jongere zusje Machteld volgend jaar kampioen zal worden bij de dames. Machteld (maandag 22 augustus 9 jaar geworden) speelde dinsdag op de jongerendag in het Tropenmuseum in de simultaan tegen Hans Böhm en hield remise. Dat was overigens wel met het schaakspel dat uit de film Lang leve de Koningin kwam, dat heeft misschien geholpen.

Linda Jap krijgt stuk cadeau

Linda Jap was in haar derde rondepartij wel heel snel klaar. Op zet 10 kreeg ze pardoes een loper cadeau. Arlette van Weersel verwisselde de zetten en gaf meteen op. Misschien speelde het teleurstellende resultaat van gister nog door haar hoofd? Of vergat ze gewoon even de zetvolgorde in een opening die ze van Jap niet verwacht had? Nooit leuk zoiets. Ook Jap was er niet heel verheugd om. Maar ze besloot om de middag vrij te benutten met een museumbezoek: het Tropenmuseum ligt immers direct naast de deur.

Fotoverslag Harry Gielen hier

Harry Gielen maakte ook foto’s bij de derde ronde

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.