EK Jeugd 2016 ronde 6 – pittige ronde

De zesde ronde was geen gemakkelijke voor de Nederlandse ploeg. Met 6,5 uit 14 scoorden we voor het eerst onder de 50% en bleven we iets achter bij de statistische verwachting, die lag bij 7,4. Daar waar sommigen hun score mooi wisten op te poetsen, kregen anderen juist een gevoelige nederlaag te verwerken. Het belangrijkste is altijd om kalm te blijven en weer rustig naar de volgende ronde toe te werken.

Onze nieuwe topscoorder is Liam Vrolijk (B14) met 5 uit 6 (tpr 2304). Liam begon het toernooi met twee remises, zoals de oplettende lezer natuurlijk weet, maar heeft inmiddels vier overwinningen op rij geboekt. Hoe hij vandaag met zwart een 2300 speler positioneel wegschoof was indrukwekkend.

Robby Kevlishvili en Max Warmerdam (beiden B16) zijn met een aardige comeback bezig en staan inmiddels op 4,5 punt. Robby speelde vandaag remise vanuit een scherpe Siciliaan en Max won een geinspireerde aanvalspartij. Maaike Keetman (G18) en Eline Roebers (G10) handhaven zich ook keurig in de subtop met eveneens 4,5 punt. Maaike had een mooie positionele plus, maar wist er niet doorheen te komen. Haar tpr van 2307 mag er zijn. Eline bleef systematisch de druk verhogen op de damevleugel, tot ze er doorheen was. Een mooie strategische overwinning en dat op zo’n jonge leeftijd, erg knap.

Thomas Beerdsen (B18) verloor helaas voor de tweede keer op rij, hetgeen hem na zijn vliegende start terugwerpt. Vanuit het Spaans kwam er een Koningsindische structuur op het bord en dat bleek Thomas toch niet echt te liggen. Siem van Dael (B12) leek vandaag wat makkelijker te staan, maar zijn tegenstander bleef koel verdedigen, met remise als logisch resultaat. Timardi Verhoeff (G18) was vandaag als langste bezig en verliet na 5,5 uur bikkelen vrolijk de speelzaal. In het eerste deel van de partij stond ze slechter, maar toen het ergste eenmaal achter de rug was, kon ze het toreneindspel rustig gaan uitmelken. Na 93 zetten was de buit binnen.

Eelke de Boer (B14), Lucas Nguyen (B12) en Yichen Han (B10) verloren vandaag en staan op 50%. Eelke maakte een tactische blunder, Lucas werd langzaam weggeschoven in een ongelijke lopereindspel met torens en Yichen kreeg een gevaarlijke aanval over zich heen. In de analyse proberen we vast te stellen waar het mis ging en trekken we lessen voor de toekomst. Niets is zo leerzaam en inspirerend als een dergelijk internationaal kampioenschap, ook al zit het af en toe even tegen. Broer Kevin Nguyen (B16) heeft het ook even zwaar na zijn uitstekende start, maar ook hij zal de komende ronden weer terugknokken. De zusjes Feline (G16) en Marlinde (G14) Waardenburg zijn met relatief lage ratings aan het toernooi begonnen, maar scoren boven verwachting. Feline speelde een strakke counterpartij met zwart. Marlinde trok aan het kortste eind na een zwaar gevecht, maar dat is ook gewoon weer ervaring die ze meeneemt.

Klik hier voor de resultaten van de Nederlanders

Klik hier om de partijen na te spelen

Website

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.